Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

"Βροχή" τα πρόστιμα για τα καυσόξυλα


Πρόστιμα συνολικού ύψους 8.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών Δικτύων μετά από ελέγχους σε επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων καθώς και σε...
επιχειρήσεις παραγωγής και εισαγωγής συσκευών εναλλακτικής, καθώς διαπιστώθηκε ότι τα προϊόντα που ελέγχθηκαν σε ποσοστό, περίπου 60%, παρουσίαζαν έλλειμμα συμμόρφωσης σχετικά με τις υποχρεωτικές επισημάνσεις.
Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο διάστημα από 7/1/2013 έως 11/1/2013, διενήργησε ελέγχους σε 61 επιχειρήσεις πώλησης καυσόξυλων. Αντικείμενο του ελέγχου ήταν η συμμόρφωση με το νέο τρόπο διακίνησης καυσόξυλων που προβλέπει την πώληση κατ' όγκο και όχι κατά βάρος. Διαπιστώθηκαν 16 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 8.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ εξέδωσε "Οδηγό για τη διακίνηση καυσόξυλων" ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πληροφορίες για τις μονάδες μέτρησης, για την υγρασία και την ξήρανση των καυσόξυλων.
Όπως επισημαίνει μιλώντας στο protothema.gr o κ. Νίκος Σαμαράς κατασκευαστής λεβητων βιομάζας «αν τα ξύλα έχουν υγρασία παραπάνω από 25%, τότε απλά καίμε ξύλα για να τα πετάμε στην ατμόσφαιρα. Ομοίως και όταν τα καίμε σε ανοικτές εστίες καύσης όπως είναι το τζάκι με πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης της τάξης του 10-20%. Επιπλέον, αν έχουν ψεκαστεί ή κατασκευαστεί με χημικά (μελαμίνες, κτλ) , τότε αυτά μετά τα εισπνέουμε στην ατμόσφαιρα, και εμείς και τα παιδιά μας».
Οι προδιαγραφές και οι έλεγχοι της εφοδιαστικής αλυσίδας των ξύλων είναι μεγίστης σημασίας: «Στη χώρα μας εισάγονται ξύλα άγνωστης προέλευσης, με άγνωστη σύνθεση, ενώ αποθηκεύονται στο ύπαιθρο κάτω από την βροχή και δίνονται προς κατανάλωση τα ξύλα της 1ης χρονιάς, σε αντίθεση με όλη την Ευρώπη που καίει ξύλα τουλάχιστον 2ης χρονιάς», ενώ επισημαίνει ότι στην αγορά «πωλούνται πολύ κακής ποιότητας και επικίνδυνες εισαγωγές λεβήτων , σομπών, τζακιών, κτλ, με συνέπεια να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε ενώ ταυτόχρονα δυστυχώς θρηνούμε και συμπολίτες μας».
Όπως εκτιμά ο κ. Σαμαράς «η λύση είναι αφύπνιση των υπουργείων και εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών και προδιαγραφών, με πιθανή απαγόρευση των ανοικτών εστιών καύσης, έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας του ξύλου, κατάρτιση μητρώου πιστοποιημένων μηχανημάτων και έλεγχο γνησιότητας πιστοποιητικών».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: