Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Διαξιφισμοί μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το (ανύπαρκτο) ευρωομόλογο

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με φόντο το, θεωρητικό προς το παρόν, ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου και την πατρότητα της ιδέας.

Με αφορμή τις επανειλημμένες δηλώσεις του...

προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά και στελεχών του κόμματος περί του χρόνου διατύπωσης της πρότασης ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Άγγελος Τόλκας, επισήμανε ότι είναι θετικό που η ΝΔ αποδέχεται την ορθότητα της λύσης του ευρωομολόγου και καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τη μικροκομματική τακτική και να προωθήσει την ιδέα εκεί όπου συναντά τη μεγαλύτερη αντίσταση, δηλαδή στους κόλπους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Φιλελευθέρων.

Ήδη από το Δεκέμβριο του 2009, δηλώνει ο υφυπουργός Επικρατείας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, με αφορμή σχετικές δηλώσεις στελεχών της ΝΔ, ο πρωθυπουργός έθεσε επισήμως το ζήτημα σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά fora στα οποία συμμετείχε, καθώς και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες. Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ανέλαβε την πρωτοβουλία για συλλογή υπογραφών σε διεθνές επίπεδο και κατέστησε την πρόταση για ευρωομόλογο κεντρική θέση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος από την αρχή της κρίσης.

Στη συνέχεια, ο κ. Τόλκας αναφέρεται στη συγκρότηση Επιτροπής υπό την βουλευτή Βάσω Παπανδρέου, τον Δεκέμβριο του 2010, με στόχο τη διαμόρφωση μιας ευρείας συμμαχίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο υπέρ της έκδοσης ευρω-ομολόγου, καθώς και στο συντονισμό όλων των σχετικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της ΕΕ.

Συγχρόνως, με απόφασή του, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά κατέθεσε έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα ευρωομόλογα και για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η οποία εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Σώματος. Και παρά τη σθεναρή αντίδραση των Ευρωπαίων Συντηρητικών, υπογραμμίζει ο κ. Τόλκας, δηλαδή της πολιτικής οικογένειας της Ν.Δ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την πίεση των εξελίξεων και της διεύρυνσης της κρίσης, δεσμεύτηκε τελικά να υποβάλει το προσεχές φθινόπωρο νομοθετικές προτάσεις και για τα δύο αυτά θέματα.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ κ. Χρ.Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τόνισε ότι το ευρωομόλογο από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη, αλλά δίνει μια πειστική απάντηση για το τι πρέπει να κάνει συνολικά η Ευρώπη.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι «η κυβέρνηση, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου εξακολουθούν να συγκαλύπτουν τις αιτίες της κρίσης και του χρέους, τους οξυμένους ανταγωνισμούς και προτείνουν ως λύση σωτηρίας το ευρωομόλογο, που, εφόσον δημιουργηθεί, θα συνοδεύεται από νέες επώδυνες και αιματηρές θυσίες για τους λαούς».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον Realfm, είπε ότι η πρότασή του για το ευρωομόλογο διαφέρει από εκείνη της κυβέρνησης και της ΝΔ, καθώς «η ευρωπαϊκή αριστερά μίλησε για το ευρωομόλογο, ως ένα εργαλείο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κεντρικού ρόλου της ΕΚΤ, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι, με τη ρύθμιση του χρέους, για να επενδυθούν στην ενίσχυση κοινωνικού κράτους. Αν εφαρμοστεί από μόνο του το ευρωομόλογο θα είναι μια ασπιρίνη, που θα απαλύνει τον πόνο, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την ασθένεια».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: