Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Αντιπολίτευση και αγορά λένε «όχι» στην αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης

Την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ στα είδη εστίασης, από την 1η Σεπτεμβρίου, εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας ότι η κίνηση αυτή θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει από το Σεπτέμβριο, κατά 77% (από το 13% στο...

23%) το ΦΠΑ στα είδη εστίασης, θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, τον τουρισμό, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την απασχόληση. Θα φέρει χιλιάδες νέα λουκέτα και ακόμη περισσότερους ανέργους. Δεν θα αυξήσει, αλλά θα μειώσει τα δημόσια έσοδα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης υποστηρίζει πως «υπαινιγμοί σύμφωνα με τους οποίους θα προχωρήσουν τώρα στην αύξηση και θα ξαναδούν το θέμα από τον Οκτώβριο, αποτελούν γυμναστική στη ματαιότητα, ανευθυνότητα, εμπαιγμό και εμμονή σ’ ένα ατέλειωτο 'ράβε- ξήλωνε'» και καλεί την κυβέρνηση «να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ για χαμηλό ΦΠΑ σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο».

«Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και για τους χυμούς, τα αναψυκτικά, τα σουβλάκια κ.ά. γεμίζουν οργή τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Κοινή πρέπει να είναι η απάντηση και διεκδίκησή τους: Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, τη ΔΕΗ κλπ. Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία που τα δημιούργησε» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Ο ηυξημένος ΦΠΑ βλάπτει σοβαρά τη λειτουργία της αγοράς. Ως εκ τούτου πλήττει την οικονομία. Επιβάλλεται να εξετασθεί σε βάθος και με σοβαρότητα ο ενιαίος ΦΠΑ σε ποσοστό πέριξ του 12 με 15%. Η εφαρμογή του μειωμένου ενιαίου ΦΠΑ θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάπτυξη της αγοράς» δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Σίσσυ Αλιγιζάκη.

Παράλληλα, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την υπογραφή της εγκυκλίου για τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, συνεχίζει την ίδια καταστροφική πολιτική επιβαρύνοντας την πλειοψηφία της κοινωνίας, που θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο να έχει πρόσβαση στα είδη πρώτης ανάγκης».

Ο ΣΥΝ κατηγορεί, επίσης, την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της «επιτείνει την κρίση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα οδηγήσει ακόμα περισσότερες από αυτές σε λουκέτο».

«Η αύξηση των έμμεσων φόρων και η μείωση της φορολογίας των κερδών δείχνει τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης και συγχρόνως, σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, είναι αδιέξοδη, αναποτελεσματική και θα δημιουργήσει νέο κύμα ακρίβειας» καταλήγει η δήλωση του κ. Βρούτση.

«Ενώ θα έπρεπε η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της να καταβάλλουν ουσιαστικές προσπάθειες για τον περιορισμό των δαπανών του κράτους, που είναι και αυτές που εκτοξεύουν το έλλειμμα, επιμένουν στην εσφαλμένη πολιτική της υψηλής φορολογίας. Η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από ΦΠΑ 13% στο 23% από 1η Σεπτεμβρίου, το μόνο που καταφέρνει είναι να σφίγγει ακόμα περισσότερο το βρόγχο στη λειτουργία της αγοράς, πλήττοντας για ακόμα μια φορά τον ιδιωτικό τομέα, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτόν» υποστηρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία.

Απόσυρση της αύξησης ζητούν και οι φορείς της αγοράς, προειδοποιώντας ιδιαίτερα για «τσουνάμι» ανατιμήσεων που θα έχουν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό: Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γ.Κασιμάτης κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Ευ.Βενιζέλο «να σκεφθεί ακόμα μία φορά τη χρησιμότητα εφαρμογής του μέτρου αυτού και να το αποσύρει. Εάν θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή, να βοηθήσει την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να προχωρήσει άμεσα όχι στην αύξηση, αλλά στη μείωση των φορολογικών συντελεστών», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι η μοναδική λύση».

Η μετάταξη αρκετών τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης στον υψηλό συντελεστή, υποστήριξε επίσης από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, «θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση του νόμιμου εμπορίου που θα δώσει την θέση του στο παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο, που το κράτος δυσκολεύεται σημαντικά να πατάξει».

Αντίθετο με την αύξηση του ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης είναι και τοΕπαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που ζητά από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, το ΕΕΘ κάνει λόγο για αρνητικές συνέπειες στην αγορά από την αναπροσαρμογή του φορολογικού συντελεστή και σημαντικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος. 

Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης για τη γενικότερη κατάσταση στην αγορά, «για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών μελών στο ΕΕΘ είναι αρνητικό για το πρώτο επτάμηνο του 2011», με τις διαγραφές σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο να είναι αυξημένες κατά 40% και τις εγγραφές μειωμένες κατά 15%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: