Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

SERGE GAINSBOURG: Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ W.HOUSTON I WANT TO FUCK HER


Διάσημος για τα γεμάτα υπονοούμενα τραγούδια του και τις προκλητικές δηλώσεις του ο γάλλος τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός και σκηνοθέτης Serge Gainsbourg χωρίς ίχνος μεταμέλειας συνέχισε μέχρι το τέλος της ζωής του να τροφοδοτεί τα μέσα με σκάνδαλα. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνισή του το 1986 στην εκπομπή του Michel Drucker, όπου ήταν καλεσμένος μαζί με την τραγουδίστρια...
Whitney Houston. Εκεί, παρά τα 58 του χρόνια δε δίστασε να ομολογήσει μπροστά στις κάμερες πως βρίσκει τη νεαρή ηθοποιό υπέροχη και να δηλώσει «I want to fuck her». Βλέποντας στη συνέχεια την έκπληξη της Houston και την απεγνωσμένη προσπάθεια του παρουσιαστή να τα «μπαλώσει» διαβεβαιώνοντάς τη πως ο Gainsbourg είναι μεθυσμένος, ο τραγουδιστής της ζήτησε συγγνώμη.
Από τους «καυτούς αναστεναγμούς» στο διάσημο πλέον τραγούδι "Je T' Aime... Moi Non Plus" μέχρι τη reggae διασκευή του γαλλικού εθνικού ύμνου, ένα είναι σίγουρο, η ζωή του Gainsourg δεν ήταν βαρετή.
Γεννήθηκε το 1928 στο Παρίσι από ρωσο-εβραίους γονείς που έφυγαν από την πατρίδα τους για τη Γαλλία μετά τη ρωσική επανάσταση του 1917. Τα παιδικά και νεανικά του χρόνια σημαδεύτηκαν από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την απάνθρωπη στάση των Ναζί απέναντι στους εβραίους. Αρχικά ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, αν και παράλληλα έβγαζε τα προς το ζην παίζοντας πιάνο σε διάφορα μπαρ. Η επαναστατική του φύση όμως ασφυκτιούσε. Ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό. Γρήγορα λοιπόν στράφηκε στο τραγούδι, για να αλλάξει απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο οι Γάλλοι - και όχι μόνο - αντιλαμβάνονταν τη μουσική. Η ζωή του γεμάτη σκάνδαλα, τα τραγούδια του γεμάτα πάθος και σεξουαλικά υπονοούμενα. Πειραματίστηκε με διάφορα είδη μουσικής, jazz, swing, pop, rock, reggae αφήνοντας στο καθένα ανεξίτηλο το σημάδι του. Σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο ανατρεπτικούς μουσικούς όλων των εποχών.
Στην προσωπική του ζωή υπήρξε τόσο αναιδής και αντισυμβατικός όσο και στα τραγούδια του. Παντρεύτηκε για πρώτη φορά την Elisabeth "Lize" Levitsky το 1951, αλλά χώρισαν έξι χρόνια αργότερα. Το 1964 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τη Françoise-Antoinette "Béatrice" Pancrazzi, με την οποία έκανε δύο παιδιά, αλλά και αυτός ο γάμος έληξε άδοξα το 1966. Ωστόσο, τα νερά της γαλλικής κοινωνίας έρχεται να ταράξει η σχέση του Gainsbourg με την εντυπωσιακή γαλλίδα ηθοποιό και σύμβολο του σεξ, Brigitte Bardot, μια σχέση που άρχισε μάλιστα όσο εκείνη ήταν ακόμη παντρεμένη με το Γερμανό επιχειρηματία Gunter Sachs. Όλα ξεκίνησαν το 1967, όταν η όμορφη ηθοποιός αντιμετωπίζοντας προβλήματα στο γάμο της δέχτηκε να βγει μαζί του ραντεβού. Στο πρώτο τους ραντεβού όμως ο Gainsbourg έχασε την ψυχραιμία του και δεν μπόρεσε να αναδείξει τη γοητεία για την οποία ήταν τόσο γνωστός. Παρόλα αυτά το ίδιο βράδυ η χαρισματική Bardot τον πήρε τηλέφωνο και του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία ζητώντας του να αναπληρώσει τη μαγεία του αποτυχημένου ραντεβού γράφοντάς της «το πιο όμορφο ερωτικό τραγούδι που έχει ακούσει». Το επόμενο πρωί ο αντισυμβατικός μουσικός της παρουσίασε δύο: το «Bonnie et Clyde» και το «Je T'aime… Moi Non Plus», το οποίο τελικά ηχογράφησε με την επόμενη αγαπημένη του, την αγγλίδα ηθοποιό Jane Birkin.
 Ο Gainsbourg γνώρισε την Birkin στα γυρίσματα της ταινίας «Slogan». Η  18 χρόνια νεότερή του ηθοποιός είχε την εντύπωση πως ο  συμπρωταγωνιστής της δεν τη συμπαθεί και για αυτό κανόνισε μαζί του  ένα δείπνο. Εκείνο το βράδυ το ζευγάρι γνωρίστηκε καλύτερα και ερωτεύτηκε, αλλά δυστυχώς η τεράστια ποσότητα αλκοόλ την οποία  κατανάλωσαν και οι δύο τους τούς οδήγησε στο δωμάτιο ενός  ξενοδοχείο στο οποίο… ο Gainsbourg απλά λιποθύμησε. Τελικά οι δυο  τους έμειναν ζευγάρι μέχρι το 1980 και καλοί φίλοι μέχρι το τέλος της  ζωής του. Η συμμετοχή της Birkin στο τραγούδι «Je T'aime… Moi Non  Plus» προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις, κυρίως για τους αναστεναγμούς και τους υπόλοιπους περίεργους «ήχους» που  συνοδεύουν το τραγούδι. Φήμες λένε πως το ζευγάρι ηχογράφησε τα πιο  «καυτά» κομμάτια του τραγουδιού βάζοντας ένα μαγνητόφωνο κάτω από  το κρεβάτι του. Ωστόσο η Birkin το αρνήθηκε κατηγορηματικά. Το τραγούδι πάντως έκανε τρομερή επιτυχία και μολονότι  απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες, έμεινε στην ιστορία.
Το 1973 σε ηλικία 45 ετών οι συνεχείς καταχρήσεις οδήγησαν τον Gainsbourg στο πρώτο του έμφραγμα όσο βρισκόταν στο ιδιαίτερα διακοσμημένο σπίτι του στην περιοχή St Germain. Όταν ήρθε το  ασθενοφόρο να τον πάρει, ο ταλαντούχος τραγουδοποιός επέμενε να  πάρει μαζί του τη δική του κουβέρτα Hermès υποστηρίζοντας πως οι  κουβέρτες του νοσοκομείου είναι «χάλια». Παρά την περιπέτειά του όμως δεν έβαλε μυαλό και δήλωσε πως θα μειώσει τον κίνδυνο ενός δεύτερου εμφράγματος «αυξάνοντας την ποσότητα του αλκοόλ και των τσιγάρων». Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο συνέχισε απτόητος τη σκανδαλώδη δράση του γράφοντας και παρουσιάζοντας μια reggae διασκευή του γαλλικού εθνικού ύμνου. Ωστόσο, η κίνηση που προκάλεσε σάλο στο γαλλικό κοινό ήταν η απόφασή του να κάψει μπροστά στην κάμερα ένα χαρτονόμισμα των 500 φράγκων διαμαρτυρόμενος για την υψηλή φορολογία. Ως απάντηση σε αυτή του την πράξη οι συμμαθητές της κόρης του, Charlotte, έκαψαν τα σχολικά βιβλία και τις εργασίες της.
Το Μάρτιο του 1991 ο αντισυμβατικός μουσικός θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, μετά από δεύτερο έμφραγμα, σε ηλικία 63 ετών. Φαίνεται πως η τακτική του να διατηρήσει την υγεία του με περισσότερο αλκοόλ και τσιγάρα δε βοήθησε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: