Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Σαφές μήνυμα Schaeuble στον Τσίπρα - Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ μόνο αν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα - Η λιτότητα απέτυχε στην πράξη διεμήνυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ


Σαφές μήνυμα στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν... υπάρχει εναλλακτική στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schauble, σύμφωνα με πηγές του γερμανικού υπουργείου. Μόνο αν εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα θα μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Η λιτότητα έχει αποτύχει, τόνισε ο κ. Τσίπρας κι αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη. Οι διαφορές είναι πολιτικές κι όχι προσωπικές, τόνισε. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μείνει και αύριο στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με τον Hans – Joachim Fuchtel, εκπρόσωπο της Γερμανικής Κυβέρνησης για την Ελλάδα. 
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Βερολίνο στις 13.00 το μεσημέρι, και το ραντεβού τους διήρκησε περίπου μία ώρα.
Ο υπουργός Schaeuble, δήλωσε κατηγορηματικά στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογή και τον κάλεσενα υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί", δήλωσε προς το πρακτορείο Reuters, πηγή του υπουργείου.
Όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, το κλίμα ήταν φιλικό και συγκαταβατικό, ενώ έκανε λόγο για μία καλή αρχή. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, επισήμανε τον κίνδυνο για την άνοδο του φασισμού και των νεοναζιστικών ομάδων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Τα μνημόνια της λιτότητας τα απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε την ανάγκη, «τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους και την παραγωγική ανασυγκρότηση».
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣυΡιζΑ σημείωσε ακόμη ότι «στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις, το κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο που μας οδήγησε ως εδώ».
Όπως δήλωσε και ο Αλέξης Τσίπρας στην Deutsche Welle, πριν από τη συνάντηση, «είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων» ανάμεσα «στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας με τον θεσμικό της ρόλο» και της κυβέρνησης της Γερμανίας, μιας χώρας που διαδραματίζει «καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις». Για τη συνάντηση με τον Schaeuble, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Δεν συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να τους πείσω να αλλάξουν γνώμη».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, υπάρχει ένας σημαντικός λόγος, που επιβάλει αυτή την ομαλοποίηση των σχέσεων: «Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς». «Άρα το τελευταίο που με ενδιαφέρει σε αυτές τις συναντήσεις είναι η εικόνα, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος. Με ενδιαφέρει η πραγματική πολιτική ουσία, δηλαδή, να προσπαθήσω να πείσω τον συνομιλητή μου και την γερμανική κυβέρνηση ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να διατηρηθεί η ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής» επισημαίνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για τις αιτίες τις κρίσης όσο και για τον τρόπο και την μέθοδο με τους οποίους θα ξεπεραστεί. «Δεν μπορεί όμως να παραβλεφθεί ότι τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν αποτύχει» τονίζει ο κ.Τσίπρας, ο οποίος πρόκειται να εκθέσει στον Schaeuble την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, για να υποστηρίξει τη θέση του ότι το πρόγραμμα λιτότητας οδηγεί σε αδιέξοδο, τόσο την Ελλάδα όσο κι ολόκληρη την Ευρώπη.
«Συνεπώς θα πρέπει με βάση αυτά τα δεδομένα και αυτά τα αποτελέσματα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάτι, δηλαδή, ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και ότι χρειάζεται να αναθεωρηθεί αυτό το πρόγραμμα. Χρειάζεται να δούμε όλοι τρόπους μέσα από τους οποίους, και οι δύο πλευρές, θα καταφέρουν να πετύχουν, διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα και η οικονομική κατάρρευση δεν θα είναι προς όφελος της Γερμανίας και του γερμανικού λαού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας, σημειώνοντας πως το πρώτο βήμα για να καταλήξει κανείς κάπου, είναι να συζητά.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα euobserver ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, δηλώνει δικαιωμένος από την πρόσφατη αλλαγή τόνου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ό,τι αφορά τη λιτότητα.
Αναφερόμενος πάντως στην επικείμενη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της ΓερμανίαςWolfang Schaeuble, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει γνώμη σχετικώς με τη λιτότητα που απαιτεί η τρόικα: «Δεν πιστεύω ότι ο κ. Schaeuble  πιστεύει ότι έπειτα από αυτή τη συνάντηση θα με πείσουν να στηρίξω το πρόγραμμα της τρόικας. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία για μένα και τον κ. Schaeubleνα ανταλλάξουμε απόψεις» δηλώνει και προσθέτει: «το πρώτο βήμα για να ανταλλάξουμε απόψεις σε φυσιολογικές συνθήκες, είναι να συμφωνήσουμε σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση. Και η παρούσα κατάσταση είναι ότι, το πρόγραμμα της τρόικας είναι αποτυχημένο».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναμορφώσει το ισχύον πρόγραμμα, πολύ πέρα από τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν πέρυσι και έδωσαν στην Ελλάδα δύο επιπλέον χρόνια, για την επίτευξη των στόχων, ενώ ζητά και πλήρη διαγραφή του χρέους.
«Η λιτότητα είναι όπως ένα κακό φάρμακο για τον ασθενή. Πρέπει να σταματήσουμε την λιτότητα» τονίζει ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι και το ίδιο το ΔΝΤ πρόσφατα, αναγνώρισε ότι έκανε εσφαλμένο υπολογισμό των επιπτώσεων των περικοπών. «Γι' αυτό και αισθανόμαστε δικαιωμένοι έπειτα από τρία χρόνια καταγγελίας του προγράμματος» καταλήγει.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόκειται να θέσει στον Αλέξη Τσίπρα το θέμα των μεταρρυθμίσεων και να ζητήσει από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης. «Ο κ. Σόιμπλε είναι της άποψης, ότι για την επιτυχία της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στη χώρα, είναι σημαντικό αυτή να στηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις» έχει επισημάνει εκπρόσωπός του.
Εν τω μεταξύ, στη συνέντευξη του στη DW, ο κ.Τσίπρας επισημαίνει πως είναι έτοιμος να συναντηθεί και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel. «Η καγκελάριος συναντάται μονάχα με ομότιμους της. Θέλαμε να αποκτήσουμε μια επαφή, μια επικοινωνία φυσιολογική για να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα που δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. Από εκεί και πέρα εάν στο μέλλον υπάρξει αυτή η δυνατότητα, εγώ δεν θα έχω καμία αντίρρηση» υποστηρίζει ο κ.Τσίπρας, ο οποίος στις συνομιλίες του στο Βερολίνο θα εστιάσει το ενδιαφέρον τωνν συνομιλητών του και στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά και φοροαποφυγής στην Ελλάδα, ζητώντας από τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα.
Στο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα για τη Δευτέρα υπάρχει επιπλέον συνάντηση με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελεύθερων, ενώ θα μιλήσει σε προεκλογική εκδήλωση της Αριστεράς (Die Linke) στο Ανόβερο.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: