Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Το «αγκάθι» στην πώληση της Millennium Bank

Στον ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Millennium Bank, θυγατρικής της πορτογαλικής BCP, έχουν προχωρήσει σύμφωνα με...
ασφαλείς πληροφορίες ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο όμιλος της Alpha Bank αλλά και κονσόρτσιουμ επιχειρηματιών.

Ωστόσο, οι επαφές «πάγωσαν» καθώς οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στην εξαγορά της Millennium έθεσαν αυστηρούς όρους, τους οποίους εν μέρει δεν έκαναν αποδεκτούς οι Πορτογάλοι.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν στο euro2day ότι «μπορεί μεν να πάγωσαν οι συνομιλίες, αυτό όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι Πορτογάλοι να επανέλθουν καθώς όσο καθυστερούν, γράφουν παραπάνω ζημιές».

Στο μεσοδιάστημα η διοίκηση της BCP κατόπιν επαφών με την Τράπεζα της Ελλάδος δεσμεύθηκε ότι θα ενισχύσει κεφαλαιακά την θυγατρική της αναμένοντας κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να επιτύχει την πώληση.

«Βάλτε περισσότερα κεφάλαια» 
Αγκάθι στις συζητήσεις της διοίκησης της πορτογαλικής τράπεζας και με τους τρεις ενδιαφερόμενους αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η άρνηση των πορτογάλων να «προικίσουν» με περισσότερα κεφάλαια, υπό την μορφή προβλέψεων, την ελληνική θυγατρική.


Ουσιαστικά, οι υποψήφιοι αγοραστές ζήτησαν από την BCP να ενισχύσει έτι περαιτέρω την προίκα της Millennium με πρόσθετα κεφάλαια, τα οποία θα αξιοποιηθούν ως μελλοντικές προβλέψεις για την κάλυψη ζημιών που ενδεχομένως να εμφανίσει το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της τράπεζας. Οι Πορτογάλοι δεν το δέχθηκαν με αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι συζητήσεις.

Τραπεζικές πηγές, ωστόσο, επιμένουν ότι η διοίκηση της BCP θα επανέλθει το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την πώληση της θυγατρικής που διατηρούν στην Ελλάδα.

Κεφαλαιακές ανάγκες και funding gap
Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Millennium Bank, όπως έχουν προσδιορισθεί από την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να πληροί τις προϋποθέσεις του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ανέρχονται σε 370 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μητρική BCP τόνωσε πριν την εκπνοή του 2012, την Millennium Bank με κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το funding gap της τράπεζας προσδιορίζεται προ προβλέψεων στην περιοχή των 1,5 δισ. ευρώ, καθώς οι χορηγήσεις διαμορφώθηκαν, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της οικονομικής χρήσης του 2011, στα 4,6 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις στα 2,9 δισ. ευρώ.

Την ίδια περίοδο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχονταν σε 11,35% επί του συνόλου, ποσοστό που σύμφωνα με την αγορά έχει επιδεινωθεί ακολουθώντας την αυξητική τάση των επισφαλών δανείων του συνόλου του τραπεζικού κλάδου. Το ενεργητικό της τράπεζας στα τέλη του 2011 διαμορφώνονταν στα 6,2 δισ. ευρώ και η Millennium αριθμούσε δίκτυο 120 καταστημάτων ανά την επικράτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: