Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Το Χ.Α. και τo... λόμπι των hedge funds


Της Αμαλίας Κάτζου
Οι παλαιότεροι της πιάτσας λένε ότι «χρηματιστηριακή αγορά χωρίς lobbies είναι σαν φαγητό χωρίς αλάτι» και βέβαια η δημιουργία...
τέτοιων ομάδων προφανώς δεν είναι δική μας ανακάλυψη, αν και η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό δαιμόνιο έχει αναπτύξει εδώ και χρονιά σε μεγάλο βαθμό αυτό το άκρως κερδοσκοπικό επενδυτικό μοντέλο.
Αποτελεί άλλωστε κοινό μυστικό στο City ότι μέσω χαρτοφυλακίων που κατοικοεδρεύουν κυρίως στις χώρες φορολογικούς-παραδείσους, έχουν δημιουργηθεί «δίκτυα» κωδικών που κάνουν παιχνίδι στο ελληνικό χρηματιστήριο και που εύκολα μπορούν να χαρακτηριστούν ως τα «lobbies των hedge funds»
Οι πληροφορίες δε αναφέρουν ότι τα επενδυτικά αυτά σχήματα είναι «υπεύθυνα» για πολλά περίεργα χρηματιστηριακής φύσεως «φαινόμενα» που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στο Χ.Α., ενώ δεν έχουν αντίρρηση να αναλάβουν και άλλου είδους σχετικά «projects», όπως είναι για παράδειγμα η λεγομένη διανομή μεγάλων μετοχικών πακέτων που εκ πρώτης όψεως μοιάζουν σαν private placements.
Τι τους… χρεώνουν
Στις ομάδες αυτές μάλιστα, που καλύπτονται από το μανδύα του θεσμικού επενδυτή, χρεώνονται μια σειρά από ξαφνικές και έντονα ανοδικές κινήσεις μετοχών του «40άρη» αλλά και της Περιφέρειας, χωρίς να λείπουν βέβαια και τίτλοι της Large Cap. Και, βέβαια, τέτοιου είδους παιχνίδια συνήθως περνάνε και μέσα από τα Παράγωγα, όπου και εδώ τα περίεργα δεν λείπουν, συν του ότι, όπως υποστηρίζουν έμπειροι market makers, τα Futures και τα Options λόγω της μόχλευσης που προσφέρουν ενίοτε αξιοποιούνται και για front running, μια ακόμη αγαπημένη τακτική των lobbies. Οσο πάντως κι αν το όλο «κόλπο» μοιάζει με αυτό που εφαρμόζουν και οι εγχώριοι λομπίστες, η διαφορά έγκειται στο ότι η ρευστότητα των συγκεκριμένων hedge funds είναι σαφώς μεγαλύτερη, τέτοια που τους επιτρέπει να κουνάνε ακόμη και τα blue chips.
Ενδείξεις, σχεδόν…. αποδείξεις
Το να τεκμηριωθούν βέβαια οι πληροφορίες αυτές είναι ιδιαίτερα δύσκολο, μια και τα στεγανά εδώ είναι ισχυρά και η απόσταση μεγάλη, ωστόσο μια σειρά από υπαρκτά στοιχεία, αν μη τι άλλο ενισχύει την αίσθηση για το ότι οι ξένοι ή εν πάση περιπτώσει εκείνοι που φαίνονται ως ξένοι, έχουν βρει ένα γήπεδο που τους επιτρέπει να κερδοσκοπούν όποτε οι συνθήκες το ευνοούν. Αναλυτικότερα, είναι γεγονός ότι οι κωδικοί των hedge funds και των off shore εταιρειών που έχουν ως έδρα τα Νησιά Καϊμάν, τις Βερμούδες, τη Λιβερία και τα Marshal Islands, και που έτσι κι αλλιώς είναι «μετρημένοι στα δάχτυλα», πραγματοποιούν κάθε μήνα αγοροπωλησίες εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα ότι τουλάχιστον λειτουργούν με τη λογική του trading.
Οι διαρροές…
Σε καμιά περίπτωση, πάντως, δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε όλους τους ξένους ως λομπίστες, όμως από την άλλη πλευρά και τουλάχιστον θεωρητικά οι συνθήκες όχι μόνο ευνοούν τη χειραγώγηση των μετοχών, έστω και με την ευρεία έννοια του ορού. Παραδείγματα, άλλωστε, όπως η πρόσφατη αυξομείωση των ποσοστών μεγάλου οίκου σε τίτλο επίσης μεγάλης τράπεζας, όσο και αν καλύπτονται από τη δικαιολογία του κλασικού program trading, δεν παύουν να δημιουργούν εντυπώσεις για κερδοσκοπικό παιχνίδι. Την ίδια στιγμή μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης που κινήθηκαν έντονα ανοδικά χωρίς εμφανή λόγο δημιουργούν συχνά εντυπώσεις και παράλληλα πληροφορίες μέσα από τα dealing rooms υποστηρίζουν ότι υπεύθυνοι για αυτό είναι ξένοι παίκτες. Το πού βρίσκεται φυσικά η αλήθεια και πού η υπερβολή, είναι όπως προαναφέρθηκε δύσκολο να διευκρινιστεί, ωστόσο όπου τις περισσότερες φορές, όπου υπάρχει φωτιά, υπάρχει και καπνός.

http://www.axiaplus.gr/article/28427/to-x-a-kai-to-lompi-twn-hedge-funds/

Δεν υπάρχουν σχόλια: