Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Το Χ.Α., οι διεθνείς οίκοι και οι business


Tης Αμαλίας Κάτζου
Τακτικές επισκέψεις σε μεγάλες εταιρείες, διοργάνωση παρουσιάσεων ελληνικών εταιρειών σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, μυστικές συναντήσεις με...
κορυφαία στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και θετικές εκθέσεις για τη χώρα αλλά και τις ελληνικές μετοχές συνθέτουν την πολιτική που ακολουθούν οι διεθνείς οίκοι ανάλυσης την τελευταία περίοδο έναντι της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.
Η στάση τους αυτή προκαλεί εύλογα ερωτήματα, καθώς έχει αποδειχτεί κατ’ επανάληψιν στο παρελθόν ότι οι ξένοι δεν ασχολούνται με τις ελληνικές μετοχές γιατί «αγαπούν» την Ελλάδα, αλλά είτε διότι πιστεύουν ότι θα αποκομίσουν υπεραξίες είτε, το κυριότερο για τους μεγάλους οίκους, ότι θα «πάρουν δουλειές».
Και φαίνεται ότι πέραν του γεγονότος ότι οι αποτιμήσεις μεγάλων εταιρειών διαμορφώνονται σε ελκυστικά επίπεδα, με πλεονέκτημα έναντι ομοειδών τους το υψηλότερο growth και τις θετικές προοπτικές τους, αυτό που ανοίγει την όρεξη στους ξένους είναι οι «δουλειές».
Η Ελλάδα στην τρέχουσα χρονική συγκυρία τους προσφέρει την ευκαιρία αύξησης εσόδων από προμήθειες και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, καθώς όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «τρέξει» τις αποκρατικοποιήσεις. Το ενδιαφέρον τους, μάλιστα, καθίσταται εντονότερο από το γεγονός ότι σε διεθνές επίπεδο υπάρχει δυσκολία αύξησης εσόδων από  τέτοιου είδους δραστηριότητες λόγω της μειωμένης κινητικότητας σε επίπεδο εταιρικών αναδιαρθρώσεων.
Οι διεθνείς οίκοι, όμως, όπως έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψιν στο παρελθόν, δεν θα διστάσουν να προχωρήσουν σε αρνητικές εκθέσεις στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες τους και ταυτόχρονα η συγκυρία τους δίνει τη δυνατότητα να μην εκτεθούν στους πελάτες, τους θεσμικούς επενδυτές. Και δεν αποκλείεται τους προσεχείς μήνες, όταν θα έχει γίνει το μοίρασμα των «έργων», να δημοσιοποιηθούν εκθέσεις και αναλύσεις με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο για τις ίδιες εταιρείες οι οποίες θα ωθήσουν και σε ανάλογες συμπεριφορές τις μετοχές.

http://www.axiaplus.gr/article/28048/to-x-a-oi-diethneis-oikoi-kai-oi-business/

Δεν υπάρχουν σχόλια: