Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Kατάθεση-φωτιά καίει τον Παπακωνσταντίνου – Οκτώ μήνες στο συρτάρι του η λίστα και εκείνος δεν έκανε τίποτα


Η λίστα Λαγκάρντ βρισκόταν για οκτώ ολόκληρους μήνες στο συρτάρι του γραφείου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αλλά οι ενέργειες του πρώην Υπουργού Οικονομικών κινούνταν σε ρυθμούς...χελώνας, μέχρι την αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011...
Αυτό αποκαλύπτει στην κατάθεσή του, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Real News, ο νομικός σύμβουλος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Αναστάσιος Μπάνος, ο οποίος «καίει» τον πρώην υπουργό Οικονομικών, καθώς, όπως περιγράφει γινόταν μια κίνηση το τετράμηνο για την αξιοποίηση της λίστας.
Σύμφωνα με την κατάθεση του μέχρι τις 24 Ιανουαρίου του 2011, οπότε και έγινε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού -στην οποία συμμετείχαν ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και η διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή- είχαν δοθεί μόνο μερικά ονόματα για έλεγχο στον κ. Καπελέρη.
«Δεν του είχε δοθεί το ψηφιακό μέσο, αλλά ονόματα που περιλαμβάνονταν εκεί. Ο έλεγχος που είχε διενεργήσει ο κ. Καπελέρης έδειξε ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν δικαιολογούσαν το ύψος των φερόμενων καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα. Παρά το γεγονός όμως ότι από το φορολογικό προφίλ των δέκα μόνο προσώπων που έλεγξε ο κ. Καπελέρης προέκυπτε όργιο φοροδιαφυγής, η λίστα ξανακρύφτηκε στο συρτάρι του Γ. Παπακωνσταντίνου, που ροκάνιζε χρόνο με διαδικαστικά θέματα», γράφει η εφημερίδα.
Στην σύσκεψη, σύμφωνα με τον Αναστάσιο Μπάνο, αφού συζητήθηκε η προοπτική διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για την παροχή στοιχείων, τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης της λίστας και το ενδεχόμενο να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις ελβετικές Αρχές, το οποίο δεν προκρίθηκε καθώς δεν είχαν προκύψει ποινικά αδικήματα. «Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούσαν από μόνα τους να αποτελέσουν μοναδική βάση για επιβολή φόρου. Μπορούσαν όμως και έπρεπε να αποτελέσουν βάση για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα. Ρωτήθηκα για το ποιο όργανο θα μπορούσε να κάνει τον έλεγχο. Η απάντηση μου ήταν ότι ο έλεγχος μπορούσε να διενεργηθεί είτε από το ΣΔΟΕ, είτε από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου». Παρά το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε να γίνει έλεγχος πέρασαν τέσσερις μήνες χωρίς να έχει δοθεί καμία εντολή. Λίγο πριν φύγει από το Υπουργείο Οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με όσα λέει στην κατάθεσή του ο Αναστάσιος Μπάνος του είπε ότι τελικά η λίστα θα δοθεί στο ΣΔΟΕ. Κλείνοντας την κατάθεσή τους τονίζει ότι ο ίδιος ουδέποτε είχε οπτική επαφή με τα στοιχεία που περιέχονταν στο ψηφιακό αρχείο και ότι ποτέ ξανά δεν συζήτησε, δεν άκουσε και δεν ερωτήθηκε σχετικά με τη λίστα.
Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται η απόφαση για το πώς θα καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια από τα οποία κάποιοι από τους τέσσερις προτεινόμενους -Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Λουκάς Παπαδήμος- θα βρεθούν ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της βουλής, λόγω της πιθανής εμπλοκής τους στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με τον Ελέυθερο Τύπο, η προανακριτική έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης στην ολομέλεια της βουλής. Βάσει του κανονισμού της βουλής μπορεί και τα εξωκοινοβουλευτικά ελεγχόμενα πρόσωπα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Λουκάς Παπαδήμος να ζητήσουν εάν επιθυμούν να λάβουν το λόγο πριν η Ολομέλεια κληθεί σε ψηφοφορία.
Το πιθανότερο σενάριο για την ψηφοφορία θέλει να στηθούν τέσσερις κάλπες μία για κάθε προτεινόμενο πρόσωπο και να υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα συμποσούνται όλες οι κατηγορίες που αποδίδονται και στις τρεις προτάσεις και ο κάθε βουλευτής να επιλέγει αυτόν ή αυτές που προκρίνει. Η δεύτερη πρόταση, με πολλά όμως και πρακτικά προβλήματα είναι να στηθούν τρεις κάλπες. Οχι μία για κάθε ελεγχόμενο πρόσωπο, αλλά μία για κάθε πρόταση κόμματος, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Πάντως, οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου οφείλουν να ψηφίσουν στις άλλες τρεις κάλπες, αλλά όχι και στη δική τους.
Σημειωτέον, για να παραπεμφθεί  κάποιος θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους επί μίας κατηγορίας.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: