Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Ισλανδία: Διακόπτονται οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ε.Ε.


Η κυβέρνηση της Ισλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι «βάζει φρένο» στις συνομιλίες για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν αναμονή των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα στις 27 Απριλίου.

  «Αποφασίσαμε να...
επιβραδύνουμε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Οσούρ Σκάρπχεντινσον μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

  Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τα δύο κεφάλαια (γεωργία και αλιεία) και για δύο άλλα που σχετίζονται με αυτό της αλιείας «παραμένουν ημιτελείς και θα σταματήσουν» μέχρι τις εκλογές καθώς «καμία απόφαση δεν θα ληφθεί από την κυβέρνηση ή από το κοινοβούλιο» μέχρι τότε.

  Μιλώντας στο πρακτορείο RUV ο Σκάρπχεντινσον διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική προκειμένου «η νέα κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις της για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα».

  Η Ισλανδία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ το 2009, μετά την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα της και την ύφεση στην οποία βυθίστηκε η οικονομία της. Έκτοτε όμως, λόγω της κρίσης στην ευρωζώνης, αυξάνονται οι επιφυλάξεις για την ένταξη, ακόμη και στους κόλπους του κυβερνώντος κεντροαριστερού συνασπισμού της πρωθυπουργού Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: