Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΕΙΚΟΣΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΥΜΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ


Ρεπορτάζ : Φωτεινή Καλλίρη
(από την Καθημερινή)
Κλείνουν άμεσα δεκάδες ΔΕΚΟ και επιχειρήσεις των ΟΤΑ, «ξεμπλοκάρoυν» οι συγχωνεύσεις και ξεκνινά το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης πλειάδας δημοσίων φορέων ως δείγμα μεταρρυθμιστικής αποφασιστικότητας της... 
κυβέρνησης. Ετσι, μέσα στο καλοκαίρι συγχωνεύονται περίπου 20 φορείς που διαθέτουν συνολικά 200 διοικητικές μονάδες στην περιφέρεια, ενώ η πλήρης λίστα με άλλους 250 καταργούμενους οργανισμούς θα είναι έτοιμη ώς το τέλος Αυγούστου, χρονική περίοδο κατά την οποία κορυφώνονται και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση επιδιώκoντας να πείσει τους εταίρους μας ότι υπάρχει πρόοδος και πως αυτή τη φορά οι συγχωνεύσεις δεν θα περιοριστούν σε μελέτες που καταρτίζονται από επιτροπές «σοφών» δίνει, εντός της ημέρας τον πρώτο κατάλογο των φορέων που συγχωνεύονται. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, ανακοίνωναν εκατοντάδες φορείς που θα έβαζαν λουκέτο ή θα συγχωνεύονταν, για να προχωρήσει τελικώς η διαδικασία μόνο για 43.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η τρόικα επιθυμεί να δει κινήσεις αναδιάταξης του ελληνικού Δημοσίου και εξοικονόμησης πόρων, η κυβέρνηση ανακοινώνει το πρώτο κύμα των συγχωνεύσεων, στο οποίο περιλαμβάνεται: η ενοποίηση της ΔΕΘ με τη HELEXPO (ο νέος οργανισμός θα ονομαστεί Φορέας Εξωστρέφειας και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη), η συγχώνευση του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, των 28 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών (θα γίνουν 13 όσες και οι περιφέρειες της χώρας), των διαφόρων μονάδων του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα οι εταιρείες προστασίας ανηλίκων και οι κατασκευαστικές εταιρείες ΘΕΜΙΣ και ΔΕΠΑΝΟΜ. Σε ενιαίο φορέα επίσης θα διαμορφωθούν το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων με το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Εργων.
Η επόμενη φάση των συγχωνεύσεων και καταργήσεων θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του επόμενου μήνα, αφού έχει ολοκληρωθεί από την Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η αξιολόγηση 1.500 χρηματοδοτούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ). Μεταξύ των φορέων που θα καταργηθούν είναι το Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (υπουργείο Εσωτερικών), η απορρόφηση της «Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγας της Κορίνθου» από τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών Α.Ε. (ΔΕΚΑ Α.Ε., υπ. Οικονομίας και Οικονομικών), η ένταξη της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων ΥΠΟΙΟ στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών) και η ένταξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως ειδικός κλάδος δραστηριότητας (υπ. Οικονομίας και Οικονομικών).
Στόχος είναι να καταργηθούν και να συγχωνευθούν μονάδες οι οποίες κρίνεται ότι είναι ανενεργές ή αλληλοκαλύπτονται, ενώ κριτήριο της όλης διαδικασίας, όπως είπε και ο υφυπουργός κ. Μανούσος Βολουδάκης, θα είναι «το κόστος για τον φορολογούμενο και το παραγόμενο έργο». Η εξέλιξη αυτή επισπεύδει τη διαδικασία των μετατάξεων με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 4.000 υπαλλήλους που θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο εργασίας μετά την κατάργηση του φορέα τους. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις πάντως της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ουδείς υπάλληλος θα απολυθεί. Οι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες με σοβαρές ελλείψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: