Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ισπανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε το πρόγραμμα λιτότητας που έχει υιοθετήσει η ισπανική κυβέρνηση, όμως εξέφρασε την ανησυχία του για την ιδιαίτερα αυξημένη ανεργία στη χώρα και παράλληλα την κάλεσε να «προστατεύσει τους....



πιο ευάλωτους» από την οικονομική κρίση. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ από την Ουάσινγκτον έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του για την Ισπανία στην οποία αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τη χώρα, αναμένοντας πλέον μείωση 1,7% του ΑΕΠ για το 2012 και 1,2% για το 2013.

«Οι εντάσεις στις αγορές ενδέχεται να κλιμακωθούν και να απειλήσουν την πρόσβαση στις αγορές» της Ισπανίας, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη χώρα ζητώντας για να ηρεμήσει το κλίμα «μια έγκαιρη εφαρμογή των αποφάσεων της (ευρωπαϊκής) συνόδου (του Ιουνίου) και συνεχείς προόδους προς μια δημοσιονομική και τραπεζική ολοκλήρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Παράλληλα, η έκθεση του Ταμείου, που λαμβάνει υπόψη της τα τελευταία μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση του δεξιού ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, προβλέπει ότι θα αυξηθεί η ύφεση, αλλά και ότι η χώρα θα πετύχει τον στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 6,3% του ΑΕΠ για το 2012 και θα φτάσει κοντά στον στόχο του 4,7% το 2013.

Πάντως το ΔΝΤ κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να «τηρήσει αυστηρά» τις πολιτικές λιτότητας που έχουν στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, ενώ ζήτησε «επιπλέον προόδους στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εργασίας».

Λίγο νωρίτερα η στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας (INE) είχε δώσει στη δημοσιότητα τα νέα ποσοστά της ανεργίας για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 που φτάνουν το ρεκόρ του 24,6%. Στους νέους κάτω των 25 ετών το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 53%.



http://www.trelokouneli.gr/2012/07/blog-post_3256.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: