Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Στο 1 δολ. ημερησίως, το όριο φτώχειας στην αγροτική Κίνα


Στο «εκρηκτικό» ποσόν του ενός δολαρίου την ημέρα προτίθεται να αυξήσει το όριο της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές η κινεζική κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου της Κίνας, Xinhua, η κυβέρνηση της πολυάνθρωπης χώρας προτίθεται να...
αυξήσει το επίσημο όριο της φτώχειας στην αγροτική Κίνα κατά 92% σε σχέση με το προηγούμενο, και πιο συγκεκριμένα σε ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα 2.300 γουάν (360 δολάρια). Ποσόν, που σπανίως επαρκεί για μια διανυκτέρευση σε κάποια ξενοδοχεία της Σανγκάης και του Πεκίνου και αντιστοιχεί σε περίπου ένα δολάριο την ημέρα ανά άτομο.
Αν και περίπου διπλάσιο σε σχέση με το παλαιό, το νέο όριο φτώχειας στην αγροτική Κίνα υπολείπεται του αντίστοιχου που χρησιμοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα και το οποίο ανέρχεται στο 1,25 δολάριο ημερησίως, ενώ ούτε λόγος για τα αντίστοιχα μέτρα που ισχύουν στον αναπτυγμένο κόσμο.
Σύμφωνα με Κινέζους αναλυτές και ερευνητές, το νέο όριο φτώχειας θα αυξήσει τον αριθμό των φτωχών στην Κίνα σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια. Παρά την εκρηκτική οικονομική ανάπτυξη στα τελευταία 30 χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση διατήρησε σκόπιμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα το όριο της φτώχειας. Στόχος ήταν να φανεί πλασματικά ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βγήκε από τη φτώχεια και να αποκρυβεί η τεράστια εισοδηματική ανισότητα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: