πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ο οίκος είπε σε ανακοίνωσή του ότι «θΘα σχολιάσουμε για τον αντίκτυπο των χθεσινών γεγονότων στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας εν ευθέτω χρόνω».
Η Moody's βαθμολογεί την Ελλάδα με «Caa1» με αρνητικές προοπτικές (κλίμακα «junk»). Σε ορίζοντα πενταετίας, αναφέρει η Moody's, οι μισοί φορείς που αξιολογούνται με Caa1 εκπληρώνουν εγκαίρως την αποπληρωμή των χρεών τους και οι υπόλοιποι κηρύσσουν στάση πληρωμών.
Πιο κάτω στη βαθμολογία της Moody's είναι οι αξιολογήσεις «Caa2» και «Caa3» («ζώνη υψηλού κινδύνου»), «Ca» («υψηλός κίνδυνος χρεοκοπίας» και «C» («χρεοκοπία»).
Νωρίτερα, σήμερα, η Fitch είπε ότι το σχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» («restricted default»).
Την ημερομηνία που λήγει η προτεινόμενη περίοδος της ανταλλαγής ομολόγων ο οίκος θα θέσει την αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας ως ομολογιακού εκδότη σε «περιορισμένη χρεοκοπία» (restricted default) και θα επιθέσει αξιολογήσεις «χρεοκοπίας» (default) στα ελληνικά κρατικά ομόλογα που επηρεάζονται.
Ο οίκος θα επαναθέσει νέες αξιολογήσεις στην Ελλάδα και τα πιστωτικά εργαλεία μετά τη χρεοκοπία (post default), όταν το γεγονός της χρεοκοπίας (default) πραγματοποιηθεί με την έκδοση νέων αξιογράφων για τους ομολογιούχους που θα συμμετέχουν στην ανταλλαγή.
«Η Fitch θα δώσει νέα αξιολόγηση στην Ελλάδα και στα νέα εργαλεία χρέους μετά την χρεωκοπία μόλις λήξει η περίοδος πιστωτικού επεισοδίου με την έκδοση νέων τίτλων στους συμμετέχοντες ομολογιούχους», είπε.
«Οι νέες αξιολογήσεις θα είναι κατά πάρα πιθανότητα low speculative grade», υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου