ισπανικών ομολόγων ήδη κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση.
Ανακούφιση και στην Πορτογαλία, η οποία -πέραν του ότι εξασφάλισε μείωση των επιτοκίων στο δικό της δάνειο διάσωσης- εκτιμά ότι η Σύνοδος αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου διάσωσης της Λισαβόνας.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο, εκτός από τις αποφάσεις για την Ελλάδα, προβλέπει και σημαντική διεύρυνση του EFSF με στόχο ακριβώς να λειτουργήσει ως προληπτικό «δίχτυ» για τις χώρες της Ευρωζώνης που κινδυνεύουν άμεσα με διάχυση της κρίσης -δηλαδή την Ισπανία και την Ιταλία.
Ανάμεσα στα βασικά νέα εργαλεία του Ταμείου που αποσκοπούν σε αυτό είναι η δυνατότητά του να ανοίγει «προληπτικές γραμμές πίστωσης» σε κράτη της Ευρωζώνης πριν αυτά αποκλειστούν από τις αγορές, αλλά και να δανείζει χρήματα στις κυβερνήσεις για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο ανέφερε την Παρασκευή πως η Μαδρίτη δεν θα χρειαστεί την προληπτική γραμμή πίστωσης. Η δήλωσή του δε πως οι πιέσεις των αγορών θα αποκλιμακωθούν φάνηκε να επιβεβαιώνονται: Το επιτόκιο του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου έπεσε κοντά στο 5,6%, έναντι 6,3% την περασμένη εβδομάδα.
Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις του, ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Μπλάνκο χαιρέτισε το νέο σχέδιο βοήθειας ως «μια αποτελεσματική απάντηση για να τεθεί φραγμός που αναχαιτίζει οποιαδήποτε πιθανότητα μετάδοσης ή αστάθειας στις χρηματαγορές».
«Με τη συμφωνία αυτή, η Ευρώπη κέρδισε και έχουμε ενισχύσει την οικονομική και νομισματική ένωση» προσέθεσε ο Μπλάνκο, καταλήγοντας πως «αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζοντας να ενισχύει τους μηχανισμούς μιας κοινής και συντονισμένης πολιτικής».
«Ανάσα» σε Πορτογαλία και Ιρλανδία
Η συμφωνία προβλέπει επίσης μείωση στα επιτόκια των δανείων στήριξης προς το Δουβλίνο και τη Λισαβόνα, ελαφρύνοντας επίσης και το δικό τους βάρος.
Η Ιρλανδία εκτιμά πως με τη μείωση των επιτοκίων -κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες- θα εξοικονομήσει μεταξύ 600 και 800 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η μείωση, ανέφερε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, «είναι της τάξης του 2% και από όσο γνωρίζω, χωρίς να έχω στη διάθεσή μου όλα τα στοιχεία τα οποία χρειάζονται επεξεργασία, αυτό αντιστοιχεί σε 600 ως 800 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που είναι πολύ σημαντικό».
Παρόμοια η αντίδραση και από την πλευρά της Λισαβόνας, με τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ να υπογραμμίζει πως η Σύνοδος «συνέβαλε αποφασιστικά στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης και βελτίωσε τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορέσει να αναπτυχθεί η πορτογαλική οικονομία».
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιου είχε δηλώσει χαρακτηριστικά μετά τη Σύνοδο πως «φεύγουμε από τις Βρυξέλλες πιο ήρεμοι όσον αφορά το δρόμο που πρέπει να διανύσουμε, με μια δέσμευση για μια πολύ πιο ισχυρή συνοχή στους κόλπους της Ευρώπης».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου