Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Τι θα συμβεί στις μετοχές των τραπεζών που κρατικοποιούνται

Οι μέτοχοι των μεγάλων τραπεζών δεν πρόκειται να χάσουν τις μετοχές τους από μία ενδεχόμενη κρατικοποίηση. Η Proton Bank ήταν ειδική περίπτωση και γι΄αυτό έγινε και η ενεργοποίηση της Bad Bank. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει -αν γίνει- κρατικοποίηση μίας μεγάλης ελληνικής τράπεζας θα είναι τελείως διαφορετικός και δεν πρόκειται να...
πειραχθούν ή να χαθούν οι μετοχές που έχουν σήμερα στα χέρια τους οι επενδυτές του ΧΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο τρόπος που έγινε η κρατικοποίηση της Proton Bank είχε να κάνει με το γεγονός ότι η τράπεζα είχε σημαντικές ανάγκες σε κεφάλαια άμεσα. Όμως η κρατικοποίηση μεγάλων τραπεζών δεν θα γίνει με αντίστοιχο τρόπο και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει παύση ή τερματισμός της διαπραγμάτευσης των μετοχών. Δεν πρόκειται να χάσουν τα λεφτά τους οι σημερινοί μέτοχοι. Και αυτό γιατί ο τρόπος με τον οποίο θα ενταχθούν στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αν και όταν ενταχθούν θα είναι αρκετά διαφορετικός. Τα όσα αναφέρονται στο μνημόνιο, είναι κατατοπιστικά, υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές.

Πιο αναλυτικά, οι μεγάλες τράπεζες στην περίπτωση που το ελληνικό χρέος υποστεί haircut θα εγγράψουν ζημιές και θα χρειαστούν κεφάλαια. Όπως προβλέπεται από το μνημόνιο οι τράπεζες θα αναζητήσουν πρώτα χρήματα από τις αγορές και στην περίπτωση που δεν καλύψουν το ποσό που θα ζητήσουν θα στραφούν στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Το ταμείο θα καλύψει το υπόλοιπο μέρος. Θα γίνει δηλαδή πρώτα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με τον τρόπο που γνωρίζουν όλοι οι επενδυτές και αν αυτή δεν καλυφθεί τότε θα συμπληρώσει τα κεφάλαια το ταμείο με αντάλλαγμα μετοχές.

Κανείς όμως στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό των μετοχών που τυπώσει κάθε τράπεζα και πόσο diluted θα γίνουν οι παλιοί μέτοχοι, αφού α) δεν είναι γνωστό το ύψους του haircut, β) δεν είναι γνωστές οι ανάγκες σε κεφάλαια και αν μέρος θα καλυφθεί με πώληση περιουσιακών στοιχείων και γ) δεν είναι γνωστό το ύψος της κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου απευθείας από την αγορά.

Είναι όμως κατανοητό πως αυτές οι αυξήσεις θα γίνουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Στελέχη της αγοράς ανέφεραν πως αν για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα βγει στις αγορές για να καλύψει ανάγκες 3 δισ. ευρώ, δεν αποκλείεται να «τυπωθούν» 3 δισ. νέες μετοχές (τιμή έκδοσης 1 ευρώ), αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στα 4 περίπου δισεκατομμύρια τίτλους. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποτίμηση 361 εκατ. ευρώ και 1,14 δισ. μετοχές. Αν χρειαστεί 1 δισ. ευρώ θα τυπωθούν περί τα 3 δισ. νέες μετοχές, αν η αύξηση γίνει σε τρέχουσες τιμές.

Οι παλιές μετοχές συνεχίζουν να υπάρχουν και άρα οι παλιοί μέτοχοι θα διατηρήσουν τον αριθμό των μετοχών τους. Αν θέλουν μπορούν να τον αυξήσουν μέσω της αύξησης που θα γίνει σε χαμηλή μάλιστα τιμή. Αν δεν καλυφθεί νέος βασικός μέτοχος με μεγάλο ποσοστό θα είναι το κράτος. Αυτό η διαδικασία δεν έγινε στην περίπτωση της Proton. Οι παλιοί μέτοχοι έχουν τώρα την Bad Bank και το κράτος είναι ο μόνος μέτοχος και κατέχει μία νέα Proton Bank με όλα τα καθαρά περιουσιακά στοιχεία που έχουν αξία. Οι μέτοχοι της bad bank τώρα περιμένουν την εκκαθάριση της εταιρείας. Αν περισσέψουν χρήματα θα πληρωθούν και αυτοί. Η διαπραγμάτευση της μετοχής έχει τερματιστεί.

Οι μέτοχοι των μεγάλων τραπεζών, οι λεγόμενοι παλιοί μέτοχοι, θα υποστούν μεγάλο diluted αφού θα γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου σε χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα τον πληθωρισμό χαρτιών. Τα όποια κέρδη δημιουργήσουν οι τράπεζες θα αναλογούν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό μετοχών, περιορίζοντας δραματικά τα κέρδη ανά μετοχή (EPS). Σε καμία όμως περίπτωση δεν χάνονται οι μετοχές που σήμερα έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Τραπεζικά στελέχη επεξεργάζονται σενάρια για τα κεφάλαια που θα χρειαστούν και τις επιλογές που έχουν. Προφανώς και η κρατικοποίηση αποτελεί έσχατη λύση για τους τραπεζίτες, ίσως όμως αν το haircut είναι μεγάλο να μην μπορέσουν να την αποφύγουν.

Μία παράμετρος που δεν έχει αναλυθεί είναι τι γίνεται με το προσωπικό των τραπεζών που κρατικοποιούνται. Στελέχη τραπεζών σχολίαζαν πως αν κρατικοποιηθεί η τράπεζα, οι εργαζόμενοι γίνονται κρατικοί υπάλληλοι. Αυτό σημαίνει πως εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο με τους μισθούς που αυτό προβλέπει. Επομένως στελέχη που σήμερα λαμβάνουν υψηλές αμοιβές πιθανότατα θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: