Η παρουσίαση του Απόστολου Ταμβακάκη στο Λονδίνο για την Εθνική προκάλεσε μεγάλο και θετικό ενδιαφέρον, την ίδια ώρα που ο Τούρκος κεντρικός τραπεζίτης καλεί τις ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετέχουν είτε ελέγχουν τουρκικές, να προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίων. Η Εθνική πάντως θα "πολεμήσει" για να βρει τα 3-4 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να...
αποφύγει το Ταμείο.
Η ώρα της λυπητερής για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πλησιάζει. Και ο συνδυασμός ενός κουρέματος μεγαλύτερου του 30% με τα πορίσματα της BlackRock δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλοιό για τις ελληνικές τράπεζες, τους μετόχους και τις διοικήσεις.
Η Εθνική παρουσιάζει την πιο ανθεκτική εικόνα, καθώς μια αξιοποίηση της Finansbank σε συνδυασμό με την τρέχουσα ρευστότητά της και ενδεχόμενα μια συγκροτημένη προσπάθεια εύρεσης ενός πρόσθετου δισ. ευρώ, μπορεί να είναι αρκετά για τα την κρατήσουν εκτός Ταμείου EFSF, διασώζοντας τα συμφέροντα των μετόχων. Δεν αποκλείεται μάλιστα, εκεί κάπου να βρίσκεται και ο πάτος της χρηματιστηριακής αγοράς.
Όπως και να ‘χει όμως, θα μπούμε σε μια περίοδο όπου, αφού η BlackRock καταγράψει τις επισφάλειες στα μεγάλα -άνω των 25 εκατ. ευρώ δάνεια- οι διοικήσεις παλιές ή νέες θα καλέσουν τους επιχειρηματίες προς νέες διευθετήσεις. Αυτές θα αφορούν μια ευρεία και αποτελεσματικότερη αναδιάρθρωση σε σχέση με ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Είτε θα ζητήσουν από τους επιχειρηματίες να βάλουν λεφτά, είτε θα προχωρήσουν σε μετοχοποίηση μέρους των χρεών προσωρινά, είτε θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για πώληση των δανείων σε distress funds, που θα αναλάβουν αυτά τις απαιτήσεις, εφόσον το κρίνουν συμφέρον.
Τότε όμως οι επιχειρηματίες θα έχουν να κάνουν με νέους πιστωτές και η παραδοσιακή σχέση με την εκάστοτε διοίκηση, αν αυτή βέβαια έχει μείνει στην θέση της, θα κλονιστεί και θα μπει σε νέο κανάλι. Το ερώτημα είναι, αν υπάρξουν νέα πρόσωπα στις διοικήσεις με ποια κριτήρια θα τοποθετηθούν; Θα είναι του υπουργείου Οικονομικών ή εκλεκτοί του EFSF και των Γερμανών; Και θα διευκολύνουν τελικά ή όχι την πραγματική οικονομία στην πρόσβαση χρηματοδότησης; Οι Γερμανοί, όπως ξεκαθάρισαν και κατά την επίσκεψη Ρέσλερ θα αναλάβουν δράση μετά το κούρεμα του χρέους, διαμέσου των ελεγχόμενων πια τραπεζών, αποκαλύπτοντας τα πραγματικά σχέδιά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου