Αυτό που θεωρούσες ότι οδηγεί σε καρδιακό επεισόδιο, ίσως τελικά αποτελεί το αντίδοτο ενάντια στις καρδιοπάθειες: η κατανάλωση αυγών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης.
Οταν εθελοντές μίας πρόσφατης έρευνας έτρωγαν ένα αυγό ημερησίως επί 12 εβδομάδες, τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης τους ανέβηκαν κατά 48%, ενώ τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης, καθώς και...
των τριγλυκεριδίων, δεν εμφάνισαν καμία αλλαγή. «Πιστεύουμε ότι η λεκιθίνη που περιέχεται στον κρόκο του αυγού είναι η υπεύθυνη» αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι περισσότερα αυγά θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της καλής χοληστερόλης σου. Αντιθέτως αν το παρακάνεις, είναι πολύ πιθανό τα μόνα επίπεδα που θα ανέβουν να είναι αυτά της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Εάν έχεις ιστορικό υψηλής χοληστερόλης ή καρδιοπάθειας, μίλα με το γιατρό σου προτού σπάσεις έστω κι ένα τσόφλι αυγού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου