Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αναδρομή στο παρελθόν 415 π.Χ.

"Και με την νοοτροπία που σας χαρακτηρίζει, τα λόγια μου θα ήσαν άχρηστα, εάν σας συμβούλευα να προσπαθήσετε να διατηρήσετε όσα έχετε και να μην διακινδυνεύετε αυτά που ήδη υπάρχουν για χάρη πραγμάτων αδήλων και μελλοντικών..."

Αυτά είχε πει στους Αθηναίους το 415 π.χ.  ο Νικίας ο γιος του...

Νικαράτου για να τους  αποτρέψει να ακολουθήσουν τα σχέδια με τα οποία τους βομβάρδιζε ο λαϊκιστής Αλκιβιάδης.

Ο Νικίας, μαζί με τον Αλκιβιάδη του Κλεινίου και τον Λάμαχο του Ξενοφάνη, ήταν οι τρεις στρατηγοί που εξέλεξαν οι Αθηναίοι προκειμένου να συνδράμουν τους Εγεσταίους στην Σικελία εναντίον των γειτόνων τους, κατά την διάρκεια μιας ανακωχής του Πελοποννησιακού πολέμου.

Ο Νικίας διαφωνούσε με την εκστρατεία και ο λόγος του στην εκκλησία του Δήμου, είναι μνημείο παράθεσης λογικών επιχειρημάτων και ψηγμάτων σοφίας, παρά το γεγονός πως δεν έπεισε τελικά το Δήμο.

Τα βασικά επιχειρήματα του Νικία, περιφραστικά έλεγαν πως δεν μας συμφέρει μια εκστρατεία όπου αν κερδίσουμε δεν θα έχουμε κανένα πρακτικό όφελος, ενώ αν χάσουμε θα έχουμε προσφέρει ένα ακόμη λόγο στη Σπάρτη να παραβιάσει την ανακωχή την οποία της έχουμε επιβάλει.

Στο λόγο αυτό υπάρχουν πολλά  ψήγματα σοφίας όπως σε όλο το Θουκυδίδη, όπως αυτό π.χ.: «...θεωρώ εξ΄ ίσου καλόπολίτη και όποιον νοιάζεται για τη ζωή του και την περιουσία του, διότι ιδίως ένας τέτοιος πολίτης θα ήθελε για το δικό του συμφέρον να πηγαίνουν καλά και της πόλης τα πράγματα».

Τα πράγματα στη Σικελία όπως φοβόταν ο Νικίας δεν πήγαν καλά, η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί εκεί ανατράπηκε με την εμφάνιση των Σπαρτιατών υπό τον στρατηγό Γύλιπο. Οι Αθηναίοι από πολιορκητές βρέθηκαν πολιορκημένοι  και ο Νικίας μαζί με το στρατό συντρίφτηκαν. Ο ίδιος στη συνέχεια εκτελέστηκε.

Το όνομα του Νικία απουσίαζε από τη στήλη με τα ονόματα των στρατηγών που είχαν πολεμήσει στη Σικελία.

Αυτή ήταν η μεταθανάτια τιμωρία που του επέβαλαν οι Αθηναίοι για τις ευθύνες του στο οικτρό τέλος μιας επιχείρησης την οποία ο Νικίας έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει.

Αυτή είναι Ελλάδα ή αυτή είναι η μοίρα των θνητών; Δεν ξέρω. Το νόημα της ιστορίας είναι πως όποιος έχει δίκιο δεν σημαίνει πως δικαιώνεται πάντα...


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: