Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Οι υψηλοί μισθοί στου Δήμους!

Στα "ρετιρέ" του ευρύτερου δημόσιου τομέα φιγουράρουν οι δημοτικές επιχειρήσεις, καθώς ακόμη και σε δήμους που βρίσκονται στο "κόκκινο"... δηλαδή στα όρια της χρεοκοπίας... μοιράζονταν εν μέσω κρίσης "χρυσοί" μισθοί, ακόμη και σε... 

ανειδίκευτους εργάτες! 
Το προνομιακό καθεστώς που επικρατεί στις δημοτικές επιχειρήσεις και παραπέμπει σε πρακτικές "golden boys" αποκάλυψαν τα στοιχεία που έστειλαν τα 2/3 των δήμων (το 1/3 δεν απάντησε) στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο έχει για πρώτη φορά στα "χέρια" του έναν νέο χάρτη...αποτύπωση του μισθολογικού κόστους για τους υπαλλήλους αυτούς, που υπολογίζονται περίπου σε 10.000.
Η απογραφή του ετήσιου μισθολογικού κόστους των δημοτικών επιχειρήσεων ξεκίνησε πριν από δύο μήνες με πρωτοβουλία του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντ. Ρόβλια.
Εν όψει των ρυθμίσεων του νέου βαθμολογίου-μισθολογίου ζητήθηκαν για πρώτη φορά από τους δήμους και συγκεντρώθηκαν στοιχεία για το κόστος μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού (μόνιμοι υπάλληλοι και αορίστου χρόνου) των δημοτικών επιχειρήσεων.
Ωστόσο, στα επανειλημμένα έγγραφα του υπουργείου ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα 230 από τους 325 δήμους, καθώς 95 δεν απάντησαν.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, από το ασφαλές δείγμα (άνω του 50%) προκύπτουν τα εξής στοιχεία σχετικά με τις ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των υπαλλήλων των δημοτικών επιχειρήσεων για το 2010:
  • Ανω του 60% των υπαλλήλων του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΠΕ. Ο μέσος όρος των αποδοχών ήταν στις 43.105,95 ευρώ, όταν οι ετήσιες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ΠΕ είναι 26.800 ευρώ.
  • Ανω του 53% των υπαλλήλων του κλάδου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΤΕ. Ο μέσος όρος των αποδοχών ήταν στις 36.621,97 ευρώ, όταν οι ετήσιες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ΤΕ είναι 25.000 ευρώ.
  • Ανω του 55% των υπαλλήλων του κλάδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΔΕ. Ο μέσος όρος των αποδοχών ήταν στις 30.676,69 ευρώ, όταν οι ετήσιες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ΔΕ είναι 22.000 ευρώ.
  • Ανω του 62% των υπαλλήλων του κλάδου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΥΕ. Ο μέσος όρος των αποδοχών ήταν στις 27.048,23 ευρώ, όταν οι ετήσιες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων ΥΕ είναι 19.000 ευρώ.
Επίσης, παρατηρούνται πολλές ατομικές περιπτώσεις υπερβολικά υψηλών ετήσιων αποδοχών και μάλιστα σε δήμους με κακό δείκτη οικονομικής κατάστασης.
ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ
Με κυρώσεις απειλούνται όσοι ΟΤΑ δεν απέστειλαν στοιχεία
Από τους 325 δήμους οι 95 δεν ανταποκρίθηκαν παρά τα επανειλημμένα έγγραφα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο σε συνεργασία με το υπ. Εσωτερικών αναζητά τώρα τρόπους αντίδρασης. Πηγές του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωναν πάντως, χθες, με έμφαση πως "θέλουν, δεν θέλουν" οι δήμοι αυτοί θα απαντήσουν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και επιβολής κυρώσεων. Πρόκειται για τους δήμους: Αγίου Ευστρατίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αγράφων, Ακτίου - Βόνιτσας, Αλμυρού, Αμάριου, Αμοργού, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Ανδρου, Αντιπάρου, Αργιθέας, Αριστοτέλη, Αρριανών, Αρταίων, Βέλου - Βόχας, Βισαλτίας, Βορείων Τζουμέρκων, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Γαύδου, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Γορτυνίας, Δέλτα, Δελφών, Διονύσου, Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας, Δυτικής Αχαΐας, Ελευσίνας, Εορδαίας, Ερυμάνθου, Ευρώτα, Ζαγοράς - Μουρεσίου, Ζωγράφου, Θάσου, Θερμαϊκού, Θέρμου, Ιάσμου, Ιητών, Ιθάκης, Ιστιαίας - Αιδηψού, Καισαριανής, Καντάνου - Σέλινου, Καρπενησίου, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Κηφισιάς, Κιμώλου, Κόνιτσας, Κορυδαλλού, Κύμης - Αλιβερίου, Κω, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, Μεγίστης, Μετσόβου, Μυκόνου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Ναυπλιέων, Νέας Σμύρνης, Νέστου, Νικολάου Σκουφά, Νότιας Κυνουρίας, Νοτίου Πηλίου, Παλαιού Φαλήρου, Παλλήνης, Παξών, Παπάγου - Χολαργού, Πάργας, Περάματος, Περιστερίου, Πύλης, Πύργου, Πωγωνίου, Ραφήνας - Πικερμίου, Ρήγα Φερραίου, Σαλαμίνας, Σερβίων - Βελβεντού, Σερίφου, Σίφνου, Σκιάθου, Σκύρου, Στυλίδας, Σύμης, Τανάγρας, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Φιλαδελφείας - Χαλκηδόνος, Φλώρινας, Φυλής, Χαλκηδόνος, Χάλκης, Χίου, Ωραιοκάστρου, Ωρωπού.
ΤΟ ΔΕΙΓΜΑ
Τα στοιχεία αφορούν περίπου 6.000 υπαλλήλους σε σύνολο 10.000 και προέρχονται από τις απαντήσεις που έστειλαν οι υπηρεσίες των δήμων ηλεκτρονικά σε συνέχεια σχετικών επιστολών του υφυπουργού Ντ. Ρόβλια. Αφορούν επιχειρήσεις από 165 δήμους, από το σύνολο 325 δήμων. Από τους 230 δήμους που ανταποκρίθηκαν, οι 12 δεν διέθεταν δημοτικές επιχειρήσεις το έτος 2010 και οι 9 είχαν επιχειρήσεις χωρίς τακτικό προσωπικό. Από τους 230 δήμους οι 44 δεν έστειλαν τα απαιτούμενα στοιχεία σύμφωνα με το υπόδειγμα της εγκυκλίου.
ΧΡΥΣΟ ΠΑΡΤΥ ΣΕ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗ
Ηλεκτροτεχνίτες και εργάτες με μισθό διευθυντών
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις "χρυσές" αποδοχές των υπαλλήλων των δημοτικών επιχειρήσεων, τα οποία θα διαβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς δεν αποκλείεται να τεθεί "πλαφόν" στις αμοιβές. Το ποσοστό των αναφερομένων υπαλλήλων σε "κόκκινους" δήμους κυμαίνεται από 10 έως 15%.
Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι Δήμοι Ρόδου και Κοζάνης που ο δείκτης οικονομικής τους κατάστασης βρίσκεται στο "κόκκινο". Στις μισθολογικές καταστάσεις των δημοτικών επιχειρήσεων εμφανίζονται υπάλληλοι με την ειδικότητα "εργάτης" που οι ετήσιες αποδοχές του 2010 στον πρώτο δήμο διαμορφώνονται στις 56.703,89 € και στον δεύτερο δήμο στις 43.088,65 ευρώ.
Υψηλές εμφανίζονται οι αποδοχές υπαλλήλων δημοτικών επιχειρήσεων που η οικονομική κατάσταση των δήμων είναι πολύ κακή και βρίσκονται στο "πορτοκαλί". Μηχανολόγος μηχανικός στον Δήμο Πιερίας με 83.767,13 ευρώ, πολιτικός μηχανικός στον Δήμο Ιωαννίνων με 80.719,16 ευρώ, γενικός διευθυντής στον Δήμο Κέρκυρας με 78.947,70 ευρώ, πολιτικός μηχανικός στον Δήμο Πιερίας με 75.843,44 ευρώ, καλλιτεχνικός διευθυντής στον Δήμο Ιωαννίνων με 53.322 ευρώ, ηλεκτροτεχνίτης στον Δήμο Πιερίας με 61.092,25 ευρώ.
Ομως και σε δήμους με καλή οικονομική κατάσταση -ο δείκτης είναι στο "πράσινο"- υπάρχουν παραδείγματα υπαλλήλων με μεγάλες αμοιβές. Δημοσιογράφος στον Δήμο Θεσσαλονίκης με 67.209,81 ευρώ, μηχανολόγος μηχανικός στον Δήμο Κορίνθου με 87.325 ευρώ (είναι η μεγαλύτερη αμοιβή στη λίστα με τις υψηλότερες αποδοχές), οικονομολόγοι σε Εβρο και Ηράκλειο με 83.442,59 και 82.624,47 ευρώ αντίστοιχα, διευθυντής στον Δήμο Σερρών με 56.011,64 ευρώ, λογιστές στους δήμους Ημαθίας και Καβάλας με 53.857,98 και 52.543,23 ευρώ αντίστοιχα, γραμματέας στον Δήμο Λασιθίου με 58.741,56 ευρώ.
Αξιοσημείωτες είναι οι αμοιβές των χειριστών μηχανημάτων έργου σε διάφορους δήμους, που κυμαίνονται από 43.000 έως 55.000 €.

Ρεπορτάζ : Λευτέρης Γαλανός
(από το Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: