Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Προφυλακίστηκε Τούρκος απόστρατος για την υπόθεση των αντικυβερνητικών ιστοσελίδων

Απόστρατος στρατηγός του τουρκικού στρατού, ο Χασάν Ιγκσίζ, που έχει μάλιστα αποκληθεί αποκληθεί ο υπ’αριθμόν ένα ύποπτος, προφυλακίστηκε ενόψει της δίκης του για την ενορχήστρωση εκστρατείας μέσω του Διαδικτύου με σκοπό την...
δυσφήμιση του κυβερνώντος κόμματος AKP και την προετοιμασία πραξικοπήματος.

Ο Χασάν Ιγκσίζ, στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην διοικητής της Πρώτης Στρατιάς, είναι ο πρώτος (πρώην) ανώτατος αξιωματικός που προφυλακίζεται μετά τις κρίσεις και την ανάδειξη, την περασμένη εβδομάδα, των τεσσάρων νέων επικεφαλής των επιτελείων των όπλων των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.

Είχε προηγηθεί η πρωτοφανής ομαδικής παραίτηση των αρχηγών των τριών επιτελείων και του γενικού επιτελείου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλακίσεις ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών.

Ο Ιγκσίζ είναι ένας από τους 22 απόστρατους και εν ενεργεία στρατιωτικούς που κατηγορούνται ότι «αποπειράθηκαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση ή να εμποδίσουν τις ενέργειές της διά της βίας» και ότι συμμετείχαν σε παράνομη ένοπλη οργάνωση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο το οποίο του απαγγέλθηκε από δικαστήριο στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η δίωξη εντάσσεται στην έρευνα για το δίκτυο Εργκενεκόν που φέρεται να σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται ιστότοποι που κατά το κατηγορητήριο είχαν δημιουργήσει στρατιωτικοί που εναντιώνονταν στην κυβέρνηση.

Ο συνήγορος του Ιγκσίζ είπε πως ο στρατός αποδέχθηκε την ύπαρξη των ιστοτόπων, που λειτουργούσαν 10 χρόνια όπως αυτό επιβεβαιώνεται από επίσημα έγγραφα, και ότι η δημιουργία και λειτουργία τους δεν αποτελούσε παράνομη δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκενεκόν διώκονται δικηγόροι, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και στρατιωτικοί ενώ άλλοι 200 εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί διώκονται στο πλαίσιο της λεγόμενης υπόθεσης «Βαριοπούλα» που αποσκοπούσε στη δημιουργία έντασης στο εσωτερικό αλλά και με την Ελλάδα.

Ανάμεσα στους συγκατηγορουμένους του Ιγκσίζ είναι ο στρατηγός Νουσρέτ Τάσντελερ, πρώην επικεφαλής της στρατιάς Αιγαίου, παρότι το Στρατιωτικό Συμβούλιο τον διόρισε την περασμένη εβδομάδα διοικητή της σχολής του δόγματος των ένοπλων δυνάμεων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: