αλλάζει η πολιτική στα μεγάλα ανοιχτά θέματα της ενέργειας.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανάληψη των αρμοδιοτήτων του ενεργειακού τομέα από την «πράσινη Τίνα», πολλά σχεδιάστηκαν και δρομολογήθηκαν, αλλά σχεδόν όλα παραμένουν στα χαρτιά με αποτέλεσμα η καυτή πατάτα των σημαντικών αποφάσεων στον ενεργειακό τομέα να περνά πλέον στα χέρια του πρώην τσάρου των Οικονομικών.
Στον ενεργειακό κλάδο όλοι απέδιδαν τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στην εμμονή της Τίνας Μπιρμπίλη και των συμβούλων στην πράσινη ενέργεια και γενικότερα στην αντίθεσή της προς κάθε συμβατική και ρυπογόνο μορφή ενέργειας.
Ακόμη, όμως, και αυτές οι πολυδάπανες επενδύσεις δισεκατομμυρίων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών -στη δρομολόγηση των οποίων στοιχημάτιζε πολλά το επιτελείο της υπουργού- έμειναν πίσω, κυρίως λόγω των περιβαλλοντικών προκλήσεων.
Η πιο σημαντική, ίσως, παρέμβαση που δρομολόγησε το ΥΠΕΚΑ, αυτή για το νομοσχέδιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας με το παράλληλο ξεπούλημα των ενεργειακών υποδομών, παραμένει επίσης ημιτελής. Το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε, αλλά έχει μείνει στη διαβούλευση και εναπόκειται στον Γ. Παπακωνσταντίνου πότε και με ποιες αλλαγές θα το εφαρμόσει.
Το άλλο πολυνομοσχέδιο για τους αγωγούς φυσικού αερίου, τις Εταιρείες Παροχής Αερίου και τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, είναι κι αυτό έτοιμο με «υπογραφή» Μανιάτη (παραμένει στη θέση του και υπό το νέο κυβερνητικό σχήμα), αλλά κι αυτό δεν έχει καν συζητηθεί στο υπουργικό. Ομοίως και η προετοιμασία του πλαισίου για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων όπου, ενώ έχει προετοιμαστεί, συνέχιζε μέχρι χθες να «σκαλώνει» σε διάφορα εμπόδια, τα οποία άλλοτε προέρχονταν μέσα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και άλλοτε από το υπουργείο Εξωτερικών.
Το δυσκολότερο θέμα με το οποίο θα έρθει άμεσα αντιμέτωπος ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι οι αποκρατικοποιήσεις των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων και ειδικότερα αυτή της ΔΕΗ, όπου σε κάθε βήμα του θα έχει να αντιμετωπίσει το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ.
Οι σχέσεις του με τον Νίκο Φωτόπουλο εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα με αφορμή τα σχέδια εκχώρησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ και την πώληση μονάδων παραγωγής. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είχε αποκαλύψει τις φωτογραφίες, όταν ο νέος επικεφαλής του ΥΠΕΚΑ ήταν παρών στα γραφεία της ΔΕΗ κατά την «εισβολή» των συνδικαλιστών στο Δ.Σ. της επιχείρησης επί Αθανασόπουλου.
Ωστόσο μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έδειξε να εγκαταλείπει τη σκληρή γραμμή της άμεσης αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και μίλησε για προσπάθεια διαπραγμάτευσης με την τρόικα ώστε οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με διαχείριση στρατηγικών υποδομών, όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου