Ανησυχία...
εκφράζουν οι αναλυτές στην Ιταλία μετά την χθεσινή ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Moody's για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία η αναφορά -και μόνο- σε δυσκολίες και προβλήματα στην επαναχρηματοδότηση του χρέους, προσλαμβάνει διαστάσεις διεθνούς κρίσης», γράφει η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» .Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στην Νέα Υόρκη, Φεντερίκο Ραμπίνι, «για τους Αμερικανούς, σε ότι αφορά την Ελλάδα, σήμερα, και αύριο την Ιταλία, ισχύει η θεωρία της Lehman Brothers: αφήνεις να γίνει έστω και μια χρεοκοπία και όλο το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει να παρασυρθεί από το κράχ» .
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Ντανιέλ Ρουμπινί, που παραθέτει την άποψή του στην ίδια πάντα εφημερίδα, «οι αιτίες, στις οποίες έκανε αναφορά ο οίκος Moody's ( υψηλό χρέος, άκαμπτη αγορά εργασίας, περιορισμένη ανάπτυξη, αρνητική διεθνής οικονομική συγκυρία) είναι όλες αληθείς» .
Ο Ρουμπινί εκτιμά, επίσης ότι, «οι επείγουσες δομικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν σε μια περίοδο, κατά την οποία, όμως, η ιταλική κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στα προσωπικά προβλήματα του ηγέτη της. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση αυτή, δεν έχει την δύναμη και ούτε την ικανότητα για να προσδώσει, στις μεταρρυθμίσεις, την αναγκαία δύναμη και συνοχή» .
Σύμφωνα, δε, με την εφημερίδα «Λα Στάμπα», «μετά τις αρνητικές προβλέψεις για την ιταλική οικονομία που παρουσίασε ο οίκος Standard & Poor's πριν περίπου ένα μήνα, «η αναγγελία του Moody's κινδυνεύει να κοστίσει πολύ ακριβά στη χώρα. Ο πρώτος 'λογαριασμός' θα φτάσει ήδη τη Δευτέρα, επ' ευκαιρία της νέας διάθεσης κρατικών ομολόγων. Ας χτυπήσουμε, προληπτικά, ξύλο».
Η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου «Ιl Sole 24 Ore» γράφει, σήμερα, ότι η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, «σκέφτεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες των υπουργείων και του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού, με επιπλέον περικοπές της τάξης των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία '13-'14 και με νέα περιστολή 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης» .
Οι αναλυτές, τονίζουν, όμως, ότι η κυβέρνηση του «Καβαλιέρε», βρίσκεται σε σαφή δυσκολία, διότι πρόκειται σύντομα να ανοίξει και καινούριο 'μέτωπο' με τα συνδικάτα: οι Ραφφαέλε Μπονάνι και Λουίτζι Αντζελέτι, επικεφαλής των δυο μετριοπαθέστερων συνδικάτων της χώρας, Cisl kai Uil, σε σημερινή διαδήλωση στην Ρώμη, κατέστησαν σαφές ότι, «αν η ιταλική κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στην μείωση των φόρων για συνταξιούχους και μισθωτούς, θα προσφύγουν σε γενική απεργία, με αίτημα την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι» .
Ο δρόμος είναι, κατά συνέπεια, σαφώς ανηφορικός και η πρόκληση, στα όρια του εφικτού, συνίσταται στον συνδυασμό οικονομικής εξυγίανσης και φορολογικής μεταρρύθμισης, που όμως να ευνοεί συνταξιούχους και υπαλλήλους.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου