Θα ξαναθαφτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν με τις εργασίες του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι, ανάμεσά τους και ο Βωμός των Δώδεκα Θεών, σύμφωνα με την προχθεσινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Για την επανακατάχωση θα χρησιμοποιηθούν φύλλα μολύβδου, στρώματα άμμου και χαλικιού, για την προστασία των αρχαίων από τους κραδασμούς.
Αν και το πλέον προβεβλημένο εύρημα είναι ο Βωμός, στα έργα που επί πολλούς μήνες γίνονται, στη διαδρομή Ομόνοια - Μοναστηράκι βρέθηκαν, επίσης, η θεμελίωση της Στοάς Ελευθερίου Διός και της οδού των Παναθηναίων, τμήμα υστερωμαϊκού κτιρίου, κατάλοιπα αρχαίου εργαστηρίου λιθοξοΐας, πηγάδι, φρέαρ, θαλαμωτός μυκηναϊκός τάφος κ.ά. Οι σωστικές ανασκαφές ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, ολοκληρώθηκαν τον Ιανουάριο και πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή από την έξοδο της σήραγγας Μοναστηράκι προς Θησείο μέχρι τη σήραγγα που χρησιμοποιείται ως μια από τις εισόδους στην Αρχαία Αγορά.
Της συνεδρίασης του ΚΑΣ προηγήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων του υπουργείου Υποδομών, του ΥΠΠΟ-Τ, του ΗΣΑΠ και της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Σύμφωνα με την γγ του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θα εξετάσει λύσεις για την ανάδειξη των μνημείων και την υπογειοποίηση των γραμμών, αν και η εταιρεία ξεκαθάρισε ότι ακόμη και η προμελέτη ενός τέτοιου έργου δε θα γίνει νωρίτερα από πέντε χρόνια. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι σήμερα να ξεκινούσαν οι διαδικασίες, η υπογειοποίηση θα ξεπερνούσε τη δεκαετία. «Επί χάρτου» βρίσκονται και προτάσεις ακόμη και για την απομάκρυνση των γραμμών, με στόχο την ενοποίηση της περιοχής με την Αρχαία Αγορά.
Πάντως, η μέχρι τώρα πείρα των «ενοποιήσεων» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας δείχνει ότι το μόνο που «επιτεύχθηκε» ήταν η εκτίναξη της αξίας γης, προς όφελος του κεφαλαίου στην αγορά ακινήτων και στις κατασκευές, και η μετατροπή γειτονιών και παραδοσιακών επαγγελματικών περιοχών σε «ξενυχτάδικα».
Ο Βωμός των Δώδεκα Θεών αποτελούσε το «Σημείο Μηδέν» των Αρχαίων, από το οποίο μετρούσαν τις αποστάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου