Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Οι Τούρκοι παίρνουν τις ελληνικές μαρίνες!


Οι Τουρκικοί όμιλοι φαίνεται ότι έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρο την ελληνική αγορά, ειδικότερα δε εσχάτως φλερτάρουν ολοένα και περισσότερο με τις ελληνικές μαρίνες και σπεύδουν να...
αποκτήσουν μερίδια σε αυτές με σκοπό να κάνουν επενδύσεις.
Ο όμιλος DOĞUŞ, που είναι γνωστός στην ελληνική αγορά και για το πρόσφατο deal που σύναψε με τον όμιλο Lamdaκαι το οποίο προφανώς και δεν ήταν μεμονωμένη κίνηση, προχώρησε σε μία ακόμα συμφωνία μπαίνοντας πιο δυναμικά στον τομέα αυτό μέσω της Κυριακούλης, «δένοντας» σε Kέρκυρα, Λευκάδα, Ζέα, Καλαμάτα.
Χθες, λοιπόν η εταιρεία «Κυριακούλης Μεσογειακαί Κρουαζιέραι» ανακοίνωσε την πώληση ποσοστού μετοχών της θυγατρικής εταιρείας «Κ&G Διαχείριση Μαρίνων Μεσογείου» στην ολλανδική εταιρεία «DMarine Investments Holdings» θυγατρική του τουρκικού ομίλου DOĞUŞ αντί τιμήματος 6.068.500 ευρώ.
Η Κ&G κατέχει το 51% της μαρίνας των Γουβιών (Kέρκυρα) με 1235 θέσεις ελλιμενισμού, το 27% της Λευκάδος με 620 θέσεις ελλιμενισμού το 23% της Ζέας με 670 θέσεις ελλιμενισμού και το 60% της Καλαμάτας με 250 θέσεις ελλιμενισμού που αποτελούν το 30% της συνολικής διαθεσιμότητας των ελληνικών μαρινών.
Υπενθυμίζεται ότι ο τουρκικός όμιλος έχει αποκτήσει ήδη το 50% της μαρίνας Φλοίσβου μέσα από την σύσταση από κοινού εταιρείας όπου συμμετέχει με 50% η Lamda και 50% η D-Marine Investments Holding B.V.,
Ο Όμιλος Εταιρειών DOĞUŞ, που ιδρύθηκε το 1951 είναι μία από τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες συμμετοχών. O Όμιλος αποτελείται από 150 εταιρείες, ανθρώπινο δυναμικό που υπερβαίνει τους 30.000 εργαζόμενους δραστηριοποιείται σε μια ευρεία κλίμακα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων η οποία συμπεριλαμβάνει τους τομείς τουρισμού και υπηρεσιών και ανάπτυξης ακινήτων, παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αυτοκινήτων, κατασκευών, ΜΜΕ, και ενέργειας.
Έχει στην ιδιοκτησία του τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας (Garanti Bank), τέσσερα τηλεοπτικά δίκτυα (NTV, Star, NTV Spor και CNBC-e) και είναι ο αποκλειστικός διανομέας των οχημάτων του ομίλου Volkswagen στην Τουρκία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κυριακούλης, ολοκληρώθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του Ομίλου ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗ «Κ & G ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΑΡΙΝΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Α.Ε.» με εισφορά σε είδος ποσού 7.832.600 ευρώ και συγκεκριμένα με την εισφορά των μετοχών που κατείχε η εταιρεία «ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ Ν.Α.Ε.» σε διάφορες εταιρείες εκμετάλλευσης μαρινών και συγκεκριμένα στις:

α. ΜΑΡΙΝΑ ΓΟΥΒΙΩΝ Α.Ε. όπου κατείχε ποσοστό 50,58%, ήτοι 945.400 μετοχές,
β. ΜΑΡΙΝΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ Α.Ε. όπου κατείχε ποσοστό 26,64%, ήτοι 1.079.000 μετοχές και
γ. ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ Α.Ε. όπου κατείχε ποσοστό 22,92%, ήτοι 1.084.648 μετοχές.

Κατόπιν τούτων η «ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ Ν.Α.Ε.» απέκτησε στην «K. & G. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΑΡΙΝΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Α.Ε.» ποσοστό 98,85%.

Στη συνέχεια, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του Ομίλου και κατόπιν διαπραγματεύσεων, η «ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑΙ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ Α.Ε.» μετεβίβασε την 31.12.2012 προς την Ολλανδική εταιρεία «D MARINE INVESTMENTS HOLDING BV» 4.091.526 ονομαστικές μετοχές της θυγατρικής της εταιρείας «Κ & G ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΑΡΙΝΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ Α.Ε.» αντί τιμήματος 6.068.500 ευρώ. 

Το πρώτο στάδιο των σχετικών συμφωνιών ολοκληρώθηκε την 8.1.2013 και ήδη ευρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες ολοκληρώσεως των συμφωνιών αυτών.

http://www.axiaplus.gr/article/28041/oi-toyrkoi-pairnoyn-tis-ellhnikes-marines/

Δεν υπάρχουν σχόλια: