Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Από το φόβο στην… αισιοδοξία του «Grexit»


Αισιόδοξες για έξοδο από την κρίση το 2013 εμφανίζονται οι χρηματοπιστωτικές αγορές, σε σχέση με το 2012, όταν τα σενάρια για ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη, το λεγόμενο Grexit, προκάλεσαν κλυδωνισμούς και καθόριζαν τις τάσεις τους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας. Αντιθέτως, τη….

φετινή χρονιά οι αγορές αισιοδοξούν για έξοδο από την οικονομική ύφεση το 2013, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στους παγκόσμιους οικονομικούς δείκτες, σύμφωνα με την εφημερίδα. Σε άλλο σημείο το άρθρο αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι τα σενάρια για διάσπαση της ευρωζώνης πλέον είναι λιγότερο πιθανά σε σχέση με λίγους μήνες πριν, ωστόσο δεν είναι αδιανόητο και ο αντίκτυπος για την παγκόσμια οικονομία μπορεί να είναι ανάλογη με εκείνη που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, η αισιοδοξία αυτή πηγάζει και από το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει τα ομόλογα των χρεωμένων χωρών, αλλά κυρίως από την αλλαγή στο πολιτικό κλίμα. Απο το καλοκαίρι και μετά, οι φορείς χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη αποφασιστικότητα και ενότητα την προσπάθεια εξόδου από την κρίση.
Κλείνοντας το δημοσίευμα, επισημαίνει ότι αν και ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος για τη ζώνη του ευρώ, ένα μικρό κομμάτι προς ένα καλύτερο μέλλον έχει ήδη διανυθεί. Δίνοντας σήματα για παγκόσμια ανάκαμψη, αυτός ο χρόνος, το 2013 μπορεί να δώσει ενθαρρυντικές ενδείξεις, τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές. Δεν θα υφίσταται ένα «Grexit» για την Ελλάδα, αλλά ένα «Crexit», που σημαίνει έξοδος από την κρίση. (Crisis + exit)
Οι αγορές δεν είναι μόνο ικανοποιημένες, αλλά τρέχουν για μία στροφή προς το καλύτερο, έπειτα από χρόνια αναταραχής.
Πηγή imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: