Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΝΕΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ CITIGROUP ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΤΟ 2013


Την Ελλάδα εκτός ευρώ τον Ιανουάριο του 2013, με τρομακτικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία της «βλέπει» η Citigroup, που εξακολουθεί να θεωρεί άλυτο το ελληνικό πρόβλημα δίνοντας πιθανότητες 50% - 75% στο να βγει η... Ελλάδα από την Ευρωζώνη στις αρχές του επόμενου έτους. Ο διεθνής οίκος προχωρά σε δραματικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, εάν η χώρα υιοθετήσει νέο νόμισμα, με ύφεση άνω του 10% το 2013, ανεργία στο 29%, πληθωρισμό στο 15% και εκτόξευση του χρέους στο 437,3% του ΑΕΠ. Σε νέα της έκθεση η Citigroup, εκτιμά τα εξής:
Η τρόικα θα μπορούσε να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να επαναφέρει το έλλειμμα της κάτω του 3% του ΑΕΠ, αλλά είναι απίθανο να συμφωνήσει σε αίτημα της ελληνικής πλευράς για ουσιαστικές αλλαγές στο Μνημόνιο.
Η αντιπαράθεση που θα προκύψει αναμένεται να καθυστερήσει τις εκταμιεύσεις δόσεων από την τρόικα, αλλά ακόμη και εάν η επόμενη δόση εκταμιευθεί προς το τέλος του καλοκαιριού, η πιθανή αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί ακόμη και σε ένα ελαφρώς τροποποιημένο Μνημόνιο πιθανόν θα αποκλείσει τις επόμενες εκταμιεύσεις.
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευ Τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε, το ευρωσύστημα αλλά και το ελληνικό ELA θα σταματούσε τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και η Ελλάδα θα έπρεπε να βγει από την ΟΝΕ, επιβάλλοντας ελέγχους σε κεφάλαιο, συνάλλαγμα, καταθέσεις αλλά και προσωρινή αναστολή της Συνθήκης Σέγκεν.
Θεωρεί πως χρειάζονται τρεις απίθανες εξελίξεις για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΟΝΕ:
1. Ριζική αλλαγή στη θεσμική και πολιτική κατάσταση.
2. Επίδειξη ικανότητας στην εφαρομογή εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων.
3. Μέτρα λιτότητας ακόμη και εάν η τρόικα κάνει ορισμένες παραχωρήσεις.
Ακόμη όμως και εάν η χώρα μείνει στην ΟΝΕ, ο οίκος υποστηρίζει πως θα απαιτηθεί σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους της ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, ενώ οι πιστωτές θα πρέπει να συναινέσουν στην παροχή χρηματοδότησης και η ΕΚΤ στη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.



http://fimotro.blogspot.gr/2012/07/citigroup-2013.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: