Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012

"Δεν θα προσαρτήσουμε τελικά την Ικαρία"...


Ο σάλος από το πρωτοσέλιδο της αυστριακής λαϊκίστικης εφημερίδας «Χόιτε», που έφερε την Ικαρία να θέλει απόσχισή από την Ελλάδα και προσχώρησή του στην Αυστρία, βρίσκει τον αντίκτυπό του σε δημοσιεύματα και σχόλια, σχεδόν στο σύνολο του αυστριακού Τύπου, που αποφαίνονται πως τελικά το νησί παραμένει…


ελληνικό. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδας «Εστεραιχ», «Το ελληνικό νησί δεν θέλει να προσχωρήσει σε εμάς», στο οποίο γίνεται αναφορά στην υπόθεση και επικρίνεται το γεγονός πως κανείς δεν φρόντισε να επικοινωνήσει με το δήμαρχο του νησιού Χριστόδουλο Σταφρινάδη.

Κάτι που έκανε η ίδια και παραθέτει τις δηλώσεις του δημάρχου, πως πρόκειται για αστείο και τίποτε άλλο, για είδηση-ανοησία, πως οι Ικαριώτες δεν θέλουν ούτε απόσχιση από την Αθήνα ούτε προσχώρηση στην Αυστρία, πως δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα ούτε και υφίσταται θέμα λήγουσας συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Ικαρία. 

Ο ίδιος αναφέρεται στις εκδηλώσεις για την 100η επέτειο της επανάστασης και της απόκτησης της ανεξαρτησίας του νησιού από τους Οθωμανούς, από όπου φαίνεται, όπως λέει, ότι προκλήθηκε σύγχυση που οδήγησε στο επίμαχο δημοσίευμα.

Στην επίσης ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Κουρίρ» με τίτλο «Το νησί του Ίκαρου εμφανίζεται για λίγο στα πρωτοσέλιδα», γίνεται αναφορά στην υπόθεση αλλά και στις διευκρινήσεις που έλαβε ο συντάκτης της από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας πως, ούτε κάποιος πολιτικός του νησιού επιδιώκει την απόσχιση από την Ελλάδα αλλά ούτε υφίσταται νομική βάση για κάτι τέτοιο. 

Παρατίθενται επίσης δηλώσεις Έλληνα τουριστικού επιχειρηματία στη Βιέννη πως το νησί του Ίκαρου, που αποτελεί έναν μαγευτικό προορισμό διακοπών, δεν θα γίνει ποτέ το 10ο ομόσπονδο κρατίδιο της Αυστρίας.

Η έγκυρη «Βίνερ Τσάιτουνγκ» παραθέτει στο σχετικό δημοσίευμά της δηλώσεις καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, ο οποίος αποκλείει το ενδεχόμενο να επικαλεστεί η Ικαρία μια συμφωνία που υπεγράφη πριν από 100 χρόνια, γιατί στο μεταξύ το νησί αποτέλεσε αναπόσπαστο μέρος της Ελλάδας, ενώ γίνεται αναφορά και στη χθεσινή σχετική ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία.

Η ίδια η «Χόιτε» επανέρχεται στο θέμα, δημοσιεύοντας δηλώσεις διεθνολόγου του Πανεπιστημίου Λιντς, ο οποίος αποφαίνεται πως για προσχώρηση του νησιού στην Αυστρία θα έπρεπε να υπάρχει η συναίνεσή της και ο Αυστριακός πρόεδρος θα πρέπει να υπογράψει διεθνή συνθήκη, ενώ θα ήταν απαραίτητη και η αλλαγή του Συντάγματος και επιπλέον, η Βιέννη θα έπρεπε να αναλάβει το μερίδιο του ελληνικού χρέους που αντιστοιχεί στην Ικαρία. 

Η «Χόιτε», συνεχίζοντας την προκλητική στάση της, καλεί τους αναγνώστες της να ψηφίσουν στην ιστοσελίδα της και στο ερώτημα αν η Αυστρία είναι ώριμη να δεχθεί το νησί.

Το δημοσίευμα είχε προκαλέσει την άμεση και οργίλη αντίδραση της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη, η οποία σε ανακοίνωσή της τόνιζε, μεταξύ άλλων, πως «Η Ικαρία είναι αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας και δεν υπάρχει καμία λήγουσα συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στο νησί».http://www.trelokouneli.gr/2012/07/blog-post_4875.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: