Με τον φόβο της απώλειας της εργασίας του ζει πλέον ένας στους δύο Έλληνες (49%),ποσοστό το οποίο αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2011 και σχεδόν έχει διπλασιαστεί από τις αρχές του 2010, όπου ήταν μόλις... 26,2%.
Την ίδια ώρα, και ενώ μαύρα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Ελλάδα, το 64% των εργαζομένων δηλώνει ότι...
είναι προετοιμασμένο να μετακινηθεί στο εξωτερικό για μια θέση εργασίας που θα προσφέρει καλύτερες απολαβές, ενώ μόλις 3 στους 10 θα λάμβαναν την ίδια απόφαση εφόσον υπήρχε μια θέση εργασίας ιδανική για τα προσόντα τους και τις ικανότητές τους.
Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία για το πώς βλέπουν οι Έλληνες εργαζόμενοι την αγορά εργασίας για το 2012 προκύπτουν από την έρευνα Workmonitor, που πραγματοποιήθηκε από τη Randstad για το δ΄ τρίμηνο του 2011 και εξετάζει τις προοπτικές για το 2012.
Όπως ήταν αναμενόμενο, στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε αυτήν (74%) δήλωσαν ότι για το 2011 η εταιρία στην οποία εργάζονται είχε δύσκολη χρονιάσε σχέση με τα οικονομικά της αποτελέσματα, ενώ 8 στους 10 θεωρούν ότι το 2012 θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες. Αντίστοιχο ποσοστό εκτιμά ότι την επόμενη χρονιά θα έχει μικρότερες διαθέσιμες απολαβές σε σχέση με το 2011, ενώ το 81% πιστεύει ότι οι απολαβές που λαμβάνει δεν εκφράζουν την πραγματική του απόδοση.
Πάνω-κάτω αντίστοιχο είναι και το ποσοστό των Ελλήνων (80%) που δήλωσε ότι δεν αναμένει αυξήσεις στις απολαβές στο τέλος του 2011, ούτε και κάποια σχετική βελτίωση αναφορικά με τις παροχές για το 2012. Υπό αυτές τις συνθήκες, μάλλον αναμενόμενο είναι ότι το 64% των εργαζομένων στην Ελλάδα δηλώνει προετοιμασμένο να μετακινηθεί στο εξωτερικό για μια θέση εργασίας που θα προσφέρει καλύτερες απολαβές, ενώ μόλις το 32% θα λάμβανε την ίδια απόφαση εφόσον θα υπήρχε μια θέση εργασίας ιδανική για τα προσόντα του και τις ικανότητές του.
Η αναζήτηση της τύχης σε κάποια χώρα του εξωτερικού συνάδει και με τον φόβο για την απώλεια εργασίας, ο οποίος έχει αυξηθεί, εν αντιθέσει με την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων εργαζομένων, η οποία έχει πέσει στο ναδίρ. Έτσι, από το σύνολο των Ελλήνων που ρωτήθηκαν για το δ΄ τρίμηνο του 2011, σχεδόν 1 στους 2 εργαζόμενους (49%) φοβάται ότι θα χάσει την εργασία του, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε κατά 10 μονάδες σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2011. Εκτός από τους Έλληνες, σε παγκόσμιο επίπεδο οι εργαζόμενοι που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο φόβο για την εργασία τους είναι οι Ινδοί!
Με τον φόβο να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, όπως είναι φυσικό η αυτοπεποίθηση πνέει τα λοίσθια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, μόλις το 35,4% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα μπορεί να βρει ανάλογη εργασία με εκείνη που είχε τους επόμενους έξι μήνες, όταν το α΄ τρίμηνο του 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο στο 64,9%. Για μία ακόμη φορά, και με αυτά τα ποσοστά, οι Έλληνες μαζί με τους εργαζόμενους στη Δανία, στην Ινδία, στο Μεξικό και στην Ιαπωνία παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης σε σχέση με πριν από τρεις μήνες.
Πάντως, ο φόβος για το αύριο φαίνεται πως έχει κινητοποιήσει μεγάλη μερίδα εργαζομένων που αναζητά νέα εργασία. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης κινητικότητας για το δ΄ τρίμηνο έφθασε στις 103 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2011, όπου ήταν στις 99 μονάδες, ενώ το 12,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι αναζήτησε ενεργά νέα εργασία, ποσοστό που παρουσίασε αύξηση 3,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα υψηλό ποσοστό, 59%, των Ελλήνων εργαζομένων που είναι ικανοποιημένο με την εργασία του, το οποίο αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο του 2011, με την ηλιακή ομάδα 45 - 54 ετών να παρουσιάζει την υψηλότερη εργασιακή ικανοποίηση, η οποία έφτασε το 70%.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/672619/Article.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου