Σε μία (ακόμη) πολύ κακή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο, 35 μετοχές απέφυγαν να καταγράψουν απώλειες, ενώ κάποιες ακόμη είτε υποχρεώθηκαν σε πολύ μικρή πτώση, είτε ακόμη απέβησαν κερδοφόρες για τους κατόχους τους, αν συνεκτιμηθούν τα...
μερίσματα που διένειμαν και οι επιστροφές κεφαλαίου στις οποίες προχώρησαν (π.χ. Έλτον Χημικά, ΕΥΑΘ, Medicon Hellas, Κανάκης, Λούλης,Πλαστικά Θράκης, ΓΕΚΕ κ.ά.).
Συγκεκριμένα (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), από την αρχή της φετινής χρονιάς έως και την 20ή Δεκεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε απώλειες 53,6%! Παρ' όλα αυτά, υπήρξαν 35 μετοχές που είτε σημείωσαν κέρδη είτε είχαν μηδενική μεταβολή.
Αξιοσημείωτο είναι πως στη συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών εντάσσονται σχεδόν αποκλειστικά εταιρίες της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες υπεραπέδωσαν έντονα του Γενικού Δείκτη:
* Είτε λόγω της χαμηλής τους εμπορευσιμότητας (στον πίνακα εμφανίζονται μετοχές με κέρδη στο ταμπλό, παρά τις μεγάλες ζημίες που σημειώνουν ως εταιρίες, ή ακόμη και παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν).
* Είτε λόγω της πολύ ικανοποιητικής πορείας των οικονομικών τους δεδομένων και γενικότερα του αποτελεσματικού τρόπου με τον οποίο φαίνεται να έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα την κρίση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρείται και συνδυασμός των δύο παραπάνω λόγων (καλή οικονομική πορεία και περιορισμένη εμπορευσιμότητα μετοχής).
Επισημάνσεις
Τη μεγαλύτερη απόδοση (κέρδη 436,5%) έχει σημειώσει η μετοχή της Alpha Trust Ανδρομέδα. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επιλογή της διοίκησης να προχωρήσει σε μεγάλη επιστροφή κεφαλαίου, κλείνοντας ουσιαστικά το μεγάλο discount που χαρακτήριζε τη μετοχή (και) αυτής της επενδυτικής εταιρίας.
Κοντά στο 250% έφτασαν τα κέρδη της Dionic, παρότι τα αποτελέσματα του ομίλου δεν έμειναν αλώβητα από την οικονομική κρίση. Η επικείμενη δραστηριοποίηση στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών και σε ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδυτών (βλέπε πωλήσεις ιδίων μετοχών, ΜΟΔ με παραίτηση παλαιών μετόχων) φαίνεται πως έχει δημιουργήσει ενδιαφέρον για τον τίτλο στο ταμπλό.
Στην περίπτωση της Rilken έχει επιδράσει η δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου για την αγορά των τίτλων πλειοψηφίας. Η πρόταση αυτή δεν πέρασε και τώρα η διοίκηση έχει προτείνει την απορρόφηση της εισηγμένης από τη Henkel Hellas, με αποτέλεσμα τον λόγο για το τίμημα της ανταλλαγής να τον έχει ο ανεξάρτητος οίκος που ορίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Επίλεκτος (+37%): Η εκκίνηση του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου και η γενικότερη κινητικότητα της εταιρίας στις ΑΠΕ την έχει «ανεξαρτητοποιήσει» χρηματιστηριακά τα τελευταία χρόνια από τους άλλους τίτλους του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου.
Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (+36%): «Ζεστή» εν όψει επικείμενης ιδιωτικοποίησης.
Γενική Εμπορίου (+36%): Κόντρα στην οικονομική κρίση, καταφέρνει φέτος να σημειώσει αξιοσημείωτα κέρδη, και μάλιστα με σαφώς θετικές ταμειακές ροές.
Αφοί Καράτζη (+34%): Έμφαση στην παραγωγή, στις εξαγωγές, στον τουρισμό και στις ΑΠΕ. Πολύ καλή σύνθεση προϊοντικού χαρτοφυλακίου, που της έδωσε τη δυνατότητα για σημαντική αύξηση κερδών.
Mevaco (+18%): Κύκλο εργασιών-ρεκόρ σημείωσε ο εισηγμένος όμιλος στο εννεάμηνο, καταφέρνοντας να αυξήσει τις εξαγωγές του και να εισέλθει δυναμικά σε νέες κατηγορίες προϊόντων.
Πλαστικά Κρήτης (+14%): Εξαγωγική κατά βάση εταιρία, που κατάφερε φέτος να εκμεταλλευτεί την υποδομή που έχει δημιουργήσει και να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές της επιδόσεις.
Καρέλια (+6%): Παρά το μπαράζ των φόρων και των εμποδίων στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, η εταιρία κατάφερε για μία ακόμη φορά μέσα από τη διεθνοποίησή της να επιτύχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, συνδυάζοντάς τα με άριστο επίπεδο ρευστότητας.
ΕΛ.ΠΕ.: Το μόνο «χαρτί» του «εικοσάρη» με θετική απόδοση στο ταμπλό.
Ελληνικά Καλώδια: Η έμφαση στις εξαγωγές και η ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας δημιούργησαν πρόσθετη ζήτηση και αυξημένα κέρδη.
Space Hellas: Παρά το δυσμενές περιβάλλον της αγοράς, κατάφερε με μειωμένο τζίρο να σημειώσει αυξημένη κερδοφορία.
Ικτίνος: Πολύ ανοδική πορεία στα μάρμαρα μέσα από εξαγωγές και επέκταση στα αιολικά πάρκα.
S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Καθαρά εξαγωγικός όμιλος πλέον, από αυτούς που αύξησαν την κερδοφορία τους το 2011 και βελτίωσαν δραστικά τη ρευστότητά τους από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα. Το ξένο fund ανεβάζει συνεχώς το ποσοστό συμμετοχής του.
http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/672462/Article.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου