Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Η Γερμανία ωθεί την Ελλάδα σε εθελοντική αναδιάρθρωση

Στη λήψη έκτακτων μέτρων που θα προβλέπουν εθελοντική και φιλική προς την αγορά αναδιάρθρωση του χρέους, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της, ωθεί την χώρα η Γερμανία, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται δημοσίευμα των Financial Times. 

Η Γερμανία μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, επεξεργάζεται...

δύο σχέδια για την Ελλάδα. Το πρώτο προβλέπει ανταλλαγή του ελληνικού χρέους σε τιμές αγοράς με ομόλογα που θα φέρουν την εγγύηση της Ευρωζώνης, κάτι ανάλογο με τα «Brady Bonds” που εξέδιδαν χώρες της Νότιας Αμερικής στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το δεύτερο σχέδιο προβλέπει την εξαγορά ομολόγων από επενδυτές και την μετέπειτα απόσυρση ή επιμήκυνση της διάρκειας ωρίμανσής τους, παρόμοια τακτική με αυτήν που εφαρμόζει το ΔΝΤ για τις υπερχρεωμένες φτωχές χώρες. 

"Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την προετοιμασία για την ελληνική αναδιάρθρωση», φέρεται να δήλωσε στους FT πρόσωπο προσκείμενο στην υπόθεση, όπως μεταδίδει το Reuters. Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει και άλλες επιλογές. 

Γερμανοί αξιωματούχοι, σε δηλώσεις τους στο Reuters, ανέφεραν ότι θεωρούν πιθανή την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η καγκελαρία όμως αρνήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο άρθρο, παραπέμποντας τα μέσα ενημέρωσης στο υπουργείο Οικονομικών. 

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας 
Σε διάψευση των φημών περί σχεδίων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχώρησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μετά το δημοσίευμα των FT. 

“Υπάρχουν αναφορές των μέσων ενημέρωσης περί σχεδίων της Γερμανίας για αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους. Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν τα συγκεκριμένα σχέδια», ανέφερε με γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπους Τύπου του υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, Martin Kotthaus.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: