Κυριακή 17 Απριλίου 2011

FBI κατά online poker rooms

Μετά από έφοδο του FBI, τουλάχιστον τέσσερα online poker rooms έχουν αναστείλει εδώ και λίγη ώρα τη λειτουργία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Full Tilt, PokerStars, Absolute Poker και Ultimate Bet είναι εκτός λειτουργίας στην Αμερική, μία είδηση που έχει προκαλέσει πρωτοφανή αναστάτωση στην παγκόσμια κοινότητα του πόκερ.





Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι ιδρυτές των PokerStars, Full Tilt και Absolute Poker και συνολικά έντεκα στελέχη των εταιρειών έχουν συλληφθεί από το FBI και κατηγορούνται για τραπεζική απάτη και ξέπλυμα χρήματος από το δικαστήριο του Μανχάταν. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν οι Isai Scheinberg, Paul Tate, Raymond Bitar, Nelson Burtnick, Tilt, Scott Tom, Brent Beckley, Ryan Lang, Ira Rubin, Bradley Franzen, Chad Elie και John Campos. Δύο από τα στελέχη συνελήφθησαν την Παρασκευή το πρωί σε Γιούτα και Νεβάδα, ενώ οι πράκτορες του FBI αναζητούν και άλλους συνεργάτες τους.


Οι κατήγοροι προσανατολίζονται στο να κλείσουν άμεσα τα προαναφερθέντα online poker rooms και να στείλουν τα στελέχη τους στη φυλακή, ανακτώντας ταυτόχρονα περίπου $3 δις. από τις εταιρείες.


Η αρχή της όλης ιστορίας σημειώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, όταν οι παίκτες του Full Tilt στην Αμερική αντί για την κεντρική σελίδα του online poker room έβλεπαν το μήνυμα «Αυτό το domain είναι στην κατοχή του FBI, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένταλμα σύλληψης».


Υπολογίζεται πως η βιομηχανία του online πόκερ προσέλκυε καθημερινά στην Αμερική περίπου 15 εκατομμύρια παίκτες! Το 2006, το Κογκρέσο είχε απαγορεύσει τον διαδικτυακό τζόγο, αλλά τα περισσότερα online poker rooms, βρήκαν τρόπους να παρακάμψουν το νόμο, χρησιμοποιώντας ξένες τράπεζες, ενώ τώρα οι κατήγοροι ισχυρίζονται πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο.


«Οι κατηγορούμενοι ενορχήστρωσαν μια απάτη, ξεγελώντας πολλές αμερικανικές τράπεζες και ουσιαστικά δωροδόκησαν κάποιες άλλες, ώστε να συνεχίσουν να εισπράττουν δισεκατομμύρια κέρδη από τον παράνομο τζόγο», ανέφερε ο Πριτ Μπαράρα, εισαγγελέας του Μανχάταν.


Η Αυστραλιανή εφημερίδα Courier-Mail, ωστόσο, έχει τις πληροφορίες για τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από την απίστευτη αυτή υπόθεση. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, πρόκειται για έναν νεαρό Αυστραλό, ονόματι Ντάνιελ Τζβέτκοφ.


Ο Τζβέτκοφ ήταν αυτός που δημιούργησε τη διαδικασία που ακολουθούν τα μεγάλα online poker rooms για να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους και κατά πολλούς η τεράστια επιτυχία των Full Tilt και PokerStars οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν.

Ο νεαρός Αυστραλός αμείβονταν με $150.000 ημερησίως. Οι σχέσεις των δύο κολοσσών του πόκερ με τον Τζβέτκοφ, όμως, δεν ήταν ομαλές τον τελευταίο καιρό και με την κατηγορία πως ο ίδιος κατάφερνε να έχει παραπάνω κέρδη από το μισθό του, το Full Tilt και το PokerStars τον μήνυσαν, ζητώντας του πάνω από $100.000.000, ποσό που υπολόγισαν ότι αντιστοιχούσε στα επιπλέον χρήματα που αποκόμισε ο Τζβέτκοφ.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Τζβέτκοφ συνελήφθη στο Λας Βέγκας και κατηγορήθηκε με τα ίδια αδικήματα με τα οποία κατηγορούνται οι ιδρυτές των online poker rooms σήμερα, δηλαδή ξέπλυμα χρήματος και τραπεζική απάτη.

Ο Τζβέτκοφ κατάφερε να αποφυλακιστεί με εγγύηση λίγο καιρό μετά, έπειτα από «μυστική» συνάντηση που είχε με τους κατήγορους και τώρα, οι πρώην συνεργάτες του είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης.

Ο Ντάνιελ Τζβέτκοφ γνωρίζει τη λειτουργία αυτών των online poker rooms τέλεια και φαίνεται πως αυτός ήταν που συνεργάστηκε με τις Αρχές, «κερδίζοντας» ουσιαστικά τη δική του ελευθερία.

Η ειρωνεία είναι ότι ο Τζβέτκοφ συνελήφθη από το FBI επειδή τον κατέδωσε είτε το Full Tilt είτε το PokerStars, αλλά ο Αυστραλός ανέτρεψε την κατάσταση, σηματοδοτώντας την έναρξη της πιο πολύκροτης υπόθεσης στο χώρο του online πόκερ.



Πηγή 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σε μας τα τυχερά παιχνίδια ακόμα είναι νόμιμα και ιστοσελίδες όπως η 888poker είναι αρκετά αξιόπιστες