Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Σκληρή κόντρα ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ

Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει πια οι σχέσεις ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ύστερα από τα γεγονότα των τελευταίων εικοσιτετραώρων. Μιλάμε, βέβαια, για τα γεγονότα στους Αγίους Αναργύρους, με την επίθεση στον υπουργό Υγείας και...
συνεργάτες του από πολίτες, ανάμεσα στους οποίους, κατά τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ξεχώριζαν προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρόκειται βεβαίως για την κορύφωση μιας κόντρας που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, με κεντρικό πρόσωπο έως τώρα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο, που «πήρε πάνω του» μεγάλο μέρος της αντιπαράθεσης, αλλά και «εισέπραξε» τη «μερίδα του λέοντος» της λαϊκής δυσφορίας, από το... Παρίσι μέχρι την Κερατέα!
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πλέον ότι μετά και την επίθεση κατά του κ. Λοβέρδου, «έχουν πέσει οι μάσκες» όσον αφορά το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ή όχι πίσω από τις κινητοποιήσεις αυτές. Τα κυβερνητικά στελέχη επιδόθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε «ομοβροντία» σκληρών δηλώσεων κατά του συμμαχικού σχήματος, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Υπενθυμίζουμε την τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, στη Βουλή για «ιδιόμορφο παρακράτος» που πάει να διαμορφωθεί και τον ισχυρισμό του κ. Πάγκαλου ότι «υπάρχει σχέδιο να μην μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα, παρά με την άδεια του Τσίπρα» και κατήγγειλε την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για «φασιστική νοοτροπία».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται ότι το όλο σκηνικό αποτελεί απλά επιβεβαίωση των προβλέψεων της συμμαχίας για επερχόμενη κυβερνητική προβοκάτσια εναντίον του, συνδέοντας άμεσα το «τάιμινγκ» με την ανακοίνωση του νέου πακέτου επώδυνων μέτρων. Ο Αλέξης Τσίπρας και τα λοιπά στελέχη της συμμαχίας πήραν στις τοποθετήσεις τους αποστάσεις από τα κρούσματα βίας, αλλά ουδόλως αρνήθηκαν τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης και του μνημονίου. «Ούτε οργανώνουμε ούτε υποκινούμε ούτε συμφωνούμε και συμμεριζόμαστε μια αντίληψη κλεφτοπόλεμου. Είμαστε παρόντες, όμως, εκεί που δημιουργούνται κοινωνικές αντιστάσεις, θέλουμε, επιδιώκουμε να οργανώσουμε μαζικές και ειρηνικές αντιστάσεις», τόνιζε ο πρόεδρος του ΣΥΝ από τη Βουδαπέστη, όπου βρέθηκε για συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Οσο για τη φερόμενη συμμετοχή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην επίθεση κατά του κ. Λοβέρδου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι, όταν υπάρχουν αυθόρμητες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, είναι λογικό να υπάρχουν και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν καθοδηγήθηκαν από αυτόν.
Το θέμα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα, αν δεχτούμε ότι τα νέα μέτρα 23 δισ. που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα προκαλέσουν περαιτέρω δυσφορία στην κοινωνία και θα πυροδοτήσουν νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι σύντομα οι κυβερνητικοί βουλευτές θα μεταβούν στις εκλογικές τους περιφέρειες για τις μέρες του Πάσχα, με ενθάρρυνση μάλιστα της κυβέρνησης να «βγουν στον κόσμο» και να «εξηγήσουν» την αναγκαιότητα λήψης αυτών των μέτρων. Πολλοί επίσης είναι αυτοί που υπολογίζουν ότι πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στις επόμενες μέρες, θα έχουμε ραγδαία επιδείνωση του ήδη τεταμένου κλίματος στην περιοχή της Κερατέας, προβλέποντας ότι αυτό θα είναι το νέο μεγάλο πεδίο στο οποίο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ «θα γίνουν μπίλιες»

Δεν υπάρχουν σχόλια: