Αποκάλυψη ενός διαχρονικού ιστορικού εγκλήματος πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Εξωτερικών και Οικονομικών της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εξωτερικών παραδέχθηκαν ότι στα αρχεία τους δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για την συγκεκριμένη υπόθεση.
Με άλλα λόγια, καμία κυβέρνηση κατά το παρελθόν δεν μπήκε στην διαδικασία να αναδείξει τον φάκελο «γερμανικές αποζημιώσεις» συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα αποδείκνυαν τις ιστορικές υποχρεώσεις έναντι της Ελλάδας.
Παρά ταύτα, οι σημερινοί υπουργοί παραδέχθηκαν ότι οι αποζημιώσεις είναι ένα ανοιχτό πολιτικό θέμα, και θα πρέπει να αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση πότε και πως θα καθίσει η Γερμανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ αποδέχθηκαν τις προτάσεις 38 βουλευτών για σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής, ώστε να τεθεί το ζήτημα "δια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας" σε ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι "η εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε την δυνατότητα χειρισμών", διότι "η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει» και σημείωσε πως "περαιτέρω συνολική μελέτη όλων των στοιχείων και αξιολόγηση όλων των επιχειρημάτων", καθώς "ως ζήτημα διεθνούς δικαίου παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα".
Υπογράμμισε ακόμη ότι χρειάζεται προσοχή πως θα τεθεί το ζήτημα λέγοντας: "Eνοχλούνται οι Γερμανοί όταν βλέπουν να καίγεται η σημαία τους. Προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με την ναζιστική, όπως και οι προτάσεις να πουλήσουμε τα νησιά μας. Ο λαϊκισμός τρέφει τον λαϊκισμό".
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είπε ότι "Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει φάκελο, δεν έχει υπηρεσία, δεν έχει ασχοληθεί παρά μόνο όταν είχε δικαστική εμπλοκή" και πρόσθεσε πως "από τη στιγμή που πας σε διαπραγμάτευση, πρέπει να είσαι έτοιμος για τα επόμενα βήματα αν αποτύχει η διαπραγμάτευση. Να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να θέσει το θέμα σε δικαστήρια σε
Αποκαλυπτική είναι και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη που είπε ότι "Ρώτησα αν έχουμε στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας.
Ενημερώθηκα ότι κάποτε υπήρχε τμήμα στη Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ότι υπάρχει ένα αρχείο για πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω εξασφαλίσει πρόσβαση και αναζητώ το αρχείο" και επισήμανε πως "οι υπηρεσίες μου είπαν ότι κανείς τις τελευταίες δεκαετίες δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου