Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

"Ήθελαν την Ελλάδα εκτός ευρώ από τον Νοέμβριο"


Σε συνέντευξη της την Τετάρτη, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αποκάλυψε πως δεν ήταν λίγοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν στην Σύνοδο Κορυφής των G20 στις Κάννες τον....




 περασμένο Νοέμβρριο, που ζητούσαν επιτακτικά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, κεντρικό θέμα της οποίας ήταν η Ελλάδα, χαρακτηριστικό είναι πως τα 22 από τα 24 μέλη του πήραν το λόγο, κάτι πρωτοφανές για το ιστορικό των συνεδριάσεων. Αρνητικοί στην αύξηση της συμμετοχής του Ταμείου ήταν οι εκπρόσωποι της Ελβετίας και της Βραζιλίας, ενώ οι υπόλοιποι κράτησαν ουδέτερη στάση. Χωρίς αποτέλεσμα σχετικά με το ύψος της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας έληξε άλλη μία σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του. Ωστόσο το θετικό είναι ότι πλέον είναι εμφανές ότι στο εσωτερικό του Ταμείου έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μία ομάδα υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, με «αρχηγό» μάλιστα την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ.


Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκαν τα σημερινά δεδομένα και οι προοπτικές που διαγράφονται για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, σε σχέση κυρίως με το ρόλο του Ταμείου και τη συμμετοχή του στο νέο πακέτο στήριξης. Υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες πρότερες ενέργειες, ενώ για να πειστούν οι δύσπιστοι χρειάστηκε και παρέμβαση του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν. Ωστόσο, η Ελβετία, η Ρωσία και η Βραζιλία (οι δύο τελευταίες μέλη των BRICS) φέρονται να διαφώνησαν με την παραχώρηση νέων χρημάτων στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες αυτές έχουν καταστήσει σαφές ότι αναγκαία προϋπόθεση για να βάλουν «το χέρι στην τσέπη» αποτελεί η απόφαση της Ευρωζώνης -την οποία σε μεγάλο βαθμό καθορίζει η Γερμανία- για ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης. Πάντως, όπως ανέφερε το Mega, ως σημαντικός σύμμαχος της Ελλάδας εμφανίζεται η Κριστίν Λαγκάρντ.


Στο μπλοκ δε των χωρών που συμφωνούν με την επιπλέον δανειοδότηση και στήριξη της Ελλάδας περιλαμβάνονται οι ευρωπαϊκές χώρες καθώς και οι ΗΠΑ. Η τελική απόφαση του ΔΝΤ για το ύψος της συμμετοχής του στο νέο δάνειο αναμένεται να ληφθεί στις 13 Μαρτίου, αμέσως δηλαδη μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Όπως εκτιμάται, οι αποφάσεις του Ταμείου θα εξαρτηθούν από το πως θα εξελιχθεί το θέμα με το PSI, από την υλοποίηση των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Ελλάδα και την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ σημαντικό ρόλο -όπως κατέστη σαφές και στη Σύνοδο της G-20- θα παίξει και η δράση της ευρωζώνης ως προς την ενίσχυση των μηχανισμών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους εν γένει.

Read more: http://www.trelokouneli.gr/2012/03/blog-post_1963.html#ixzz1noTnix3b

Δεν υπάρχουν σχόλια: