Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Πως φτάσαμε στην επιτυχία του διαγωνισμού για τις έρευνες πετρελαίου

Του Χάρη Φλουδόπουλου
"Η επιλογή της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα σεισμικά ήταν ένα μεγάλο ρίσκο. Ευτυχώς μας βγήκε". Με αυτή τη φράση ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Μανιάτης, περιγράφει το πώς φτάσαμε στην επιτυχία του διαγωνισμού για τις σεισμικές έρευνες, στον οποίο κατατέθηκαν συνολικά...

 οκτώ προσφορές. Γιατί ο κ. Μανιάτης, μιλάει για ρίσκο; Οι σεισμικές έρευνες αποτελούν το πρώτο βήμα με το οποίο ουσιαστικά ξεκινά η ερευνητική διαδικασία σε μία περιοχή. Μάλιστα τα χρήματα που απαιτούνται για την πραγματοποίησή τους, δεν καταβάλλονται από τα κράτη, αλλά από τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια εμπορεύονται τα στοιχεία καλύπτοντας τα έξοδα, ενώ πιθανά κέρδη τα μοιράζονται με το κράτος.  Έτσι η συνήθης διαδικασία, είναι να καλούνται εταιρείες σεισμικών ερευνών και να γίνεται απευθείας ανάθεση, όπως για παράδειγμα συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου, όπου η κυβέρνηση ανέθεσε απευθείας τα σεισμικά “open door” στην PGS. 

Αντίστοιχες σκέψεις και προτάσεις για απευθείας ανάθεση υπήρξαν και στο ΥΠΕΚΑ. Αποφασίσαμε κυρίως για λόγους διαφάνειας να ακολουθήσουμε τη διαδικασία του διαγωνισμού, όμως πάντα υπήρχε ο κίνδυνος να μην υπάρξει προσέλευση και η διαδικασία των ερευνών πετρελαίου να σταματήσει προτού καν ξεκινήσει, εξηγεί ο κ. Μανιάτης.

Ο μεγαλύτερος φόβος για τον υφυπουργό ήταν ότι οι εταιρείες που πραγματοποιούν έρευνες θέλουν να έχουν αποκλειστικότητα σε μια περιοχή και δεν επιθυμούν να υπάρχουν και άλλοι παίκτες. «Οι ομάδες του υπουργείου έπεισαν με τον επαγγελματισμό τους, όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι υπηρεσίες μας έδειξαν σοβαρότητα και ανταποκρίθηκαν με επαγγελματισμό στις απαιτήσεις των εταιρειών. Από την Παρασκευή και για πρώτη φορά η Ελλάδα εμφανίζεται ως ελκυστικός τόπος για επενδύσεις για έρευνες πετρελαίου» τονίζει ο κ. Μανιάτης. 

Σημειώνεται ότι δεν έχει υπάρξει ξανά τέτοια επιτυχία, τουλάχιστον σε χώρες της Μεσογείου, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι κατατέθηκαν προσφορές από τα μεγαλύτερα... «μαγαζιά» του χώρου των σεισμικών ερευνών σε μια πρακτικά ανεξερεύνητη περιοχή. 

«Οι εταιρείες αυτές ξέρουν καλύτερα από όλους μας. Άρα υπάρχει πετρέλαιο» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης εξηγώντας τη διαδικασία. Οι σεισμικές έρευνες των εταιρειών κοστίζουν ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων, ενώ οι εταιρείες προσδοκούν να πάρουν πίσω από την εμπορία των σεισμικών δεδομένων περίπου 200 εκατ. δολάρια, δίνοντας με τον τρόπο αυτό και τα πρώτα –έστω και μικρά– έσοδα στο ελληνικό δημόσιο από τα πετρέλαια. 

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί πλέον είναι σαφής: μέχρι τις αρχές Απριλίου θα επιλεγεί η/οι εταιρεία/ες και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες. Μόλις ολοκληρωθούν θα ξεκινήσει η εμπορία των δεδομένων και μέχρι το τέλος του έτους θα γίνει το επόμενο βήμα, που όπως όλα δείχνουν θα είναι η πραγματοποίηση γύρου παραχωρήσεων για συγκεκριμένες περιοχές.

Οι εταιρείες
Οι εταιρείες που προσήλθαν στον ελληνικό διαγωνισμό καταθέτοντας προσφορές προκειμένου να ξεκινήσουν έρευνες στην Κρήτη και το Ιόνιο θεωρούνται ως η «αφρόκρεμα» των εταιρειών του κλάδου των σεισμικών και γεωφυσικών ερευνών που αξιοποιούνται αποκλειστικά από τη βιομηχανία του πετρελαίου. Κάποιες από αυτές έχουν συνεργασία με πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η Shell, ενώ άλλες έχουν συμμετάσχει σε έρευνες περιοχών όπως η Αρκτική, η Βραζιλία, ο κόλπος του Μεξικού, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Η πλέον γνωστή στη χώρα μας εταιρεία είναι η νορβηγική PGS η οποία πραγματοποίησε έρευνες για λογαριασμό της κυπριακής  δημοκρατίας, τα αποτελέσματα των οποίων χρησιμοποιήθηκαν ώστε να πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων που έφερε τη Noble Energy να αποκτά τα δικαιώματα του οικοπέδου 12.

Διαβάστε ακόμη:

Οκτώ μνηστήρες για έρευνες σε Κρήτη, Ιόνιο 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: