Σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσπάθειες...
ανάπτυξης εμβολίου για τον καρκίνο οι οποίες βασίζονταν σε στόχευση ορισμένων μόνο πρωτεϊνών των όγκων, η νέα προσέγγιση, η οποία περιγράφεται στο Νature Medicine «χτυπά» τον καρκίνο σε πολύ περισσότερα επίπεδα.
«Βιβλιοθήκη» DNA
Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία και τους συναδέλφους τους από την Κλινική Μayo στο Ρότσεστερ των ΗΠΑ που διεξήγαγαν τη σχετική μελέτη, το νέο εμβόλιο αποτελείται από έναν ιό που έχει τροποποιηθεί γενετικώς ώστε να περιέχει μια «βιβλιοθήκη» DNA ανθρώπινων κυττάρων του προστάτη -αυτό σημαίνει πολλές και διαφορετικές πρωτεΐνες-αντιγόνα που προκαλούν ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το εμβόλιο που προέκυψε εγχύθηκε ενδοφλεβίως σε ποντίκια ο οργανισμός των οποίων αναγνώρισε τα αντιγόνα και εξαπέλυσε ισχυρή επίθεση εναντίον τους. Είναι σημαντικό ότι δεν εμφανίστηκαν παρενέργειες από τη θεραπεία και κανένα πειραματόζωο δεν παρουσίασε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα –ένας κίνδυνος που είχε διαφανεί μέσα από προηγούμενα πειράματα εμβολίων για τον καρκίνο.
«Πολλά θεραπευτικά εμβόλια αφορούν ένα ή δύο αντιγόνα και παρότι αυτή η στρατηγική φαίνεται αρχικώς επιτυχημένη στο να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα , στο τέλος οι όγκοι καταφέρνουν να προσαρμόζονται και να ξεγελούν το εμβόλιο» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Ρίτσαρντ Βάιλ, καθηγητής Ανοσολογίας στην Κλινική Mayo.
Εμβόλιο «εξυπνότερο» από τον καρκίνο
Ο Δρ Βάιλ ελπίζει ότι η νέα μέθοδος θα αποδειχθεί «εξυπνότερη» από τον καρκίνο. Ακόμη και αν οι όγκοι προσαρμοστούν στα αντιγόνα, το εμβόλιο θα μπορεί να εξαπολύει δεύτερο κύμα επίθεσης. Σύμφωνα με τον ερευνητή η καινούργια προσέγγιση καθιστά επίσης ευκολότερη την ανάπτυξη εμβολίου καθώς οι επιστήμονες δεν χρειάζεται να εντοπίζουν συγκεκριμένα αντιγόνα ή στόχους. «Αφήνουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να επιλέξει ποιος είναι ο σημαντικότερος στόχος για επίθεση».
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι αυτό το τελευταίο πλεονέκτημα μπορεί να μετατραπεί σε μειονέκτημα σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έγκρισης ενός τέτοιου εμβολίου, όπως παραδέχεται ο καθηγητής Βάιλ. «Και αυτό διότι η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ απαιτεί οι ενεργές πρωτεΐνες του εμβολίου να είναι απολύτως χαρακτηρισμένες. Ωστόσο με το δικό μας εμβόλιο δεν είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν, αφού δεν ξέρουμε ποιες ακριβώς είναι».
Σε κάθε περίπτωση ο ερευνητής αισιοδοξεί ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να φθάσει στους ασθενείς μέσα στα επόμενα τρία ως πέντε χρόνια. Προσθέτει επίσης ότι η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορούσε πιθανότατα να εφαρμοστεί και για άλλες μορφές καρκίνου όπως του δέρματος ή του μαστού.
Βήμα Science
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου