Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Αισιόδοξη η Julius Baer για την Ελλάδα - Ένα μικρό σημάδι του αδιανόητου....Κλειδί οι επόμενες εκλογές για την τύχη της χώρας


Αισιόδοξη εμφανίζεται η Julius Baer για την πορεία του ελληνικού προβλήματος στην τελευταία έκθεση της για την Ελλάδα "The small print of the unthinkable - Nothing is as it was in the... unlikely case of a break-up" (ένα μικρό σημάδι του αδιανόητου - Τίποτα δεν θα είναι όπως ήταν στην απίθανη περίπτωση της διάσπασης). 
Οι επενδυτές πρέπει να λαβουν υπόψη ότι η Ελλάδα θα διενεργήσει εκλογές τον Απρίλιο. Εάν και η νέα κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με βαθύτερη ύφεση και έκρηξη της ανεργίας, η πίεση θα είναι πολύ μεγάλη, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθούν και οι πιθανότητες να επιστρέψει η χώρα στο εθνικό νόμισμα, ώστε να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα με  μια τεράστια υποτίμηση.
Σε ένα τέτοιο «σενάριο», το νέο ελληνικό νόμισμα θα υποστεί μαζική υποτίμηση. Βεβαίως, η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να κρατήσει τη δραχμή σε ένα νέο εύρος διακύμανσης +/-15% έναντι του ευρώ. Ωστόσο, είναι πιθανό οι επενδυτές να προσπαθήσουν να ρευστοποιήσουν άμεσα τα περιουσιακά τους στοιχεία, ώστε να διασφαλίσουν το κεφάλαιό τους. Ένα από τα πιθανότερα μάλιστα μέτρα αναμένεται να είναι η επιβολή μηχανισμών ελέγχου κεφαλαίων για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την Julius Baer, η ελληνική κυβέρνηση πιθανόν να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης ώστε να πετύχει όσο το δυνατό περισσότερη συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του χρέους της.  Εάν η ανταλλαγή είναι εθελοντική δεν θα πληρωθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου. Πιθανόν όμως η συμμετοχή στο PSI να είναι μικρή, και όχι κοντά στο 75%. Με τη συμμετοχή σε αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης. Πάντως αυτές (CACs) θα εισαχθούν στα νέα ομόλογα και έτσι θα καταστεί ταχύτερη μια μελλοντική αναδιάρθρωση, αλλά και πιο περίπλοκη.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: