Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Καταθέτουν business plan 2012 με 2014 οι τράπεζες ώστε να παρουσιάσουν στόχους προ προβλέψεων εσόδων


H διαδικασία υποβολής στην ΤτΕ,  business plan δηλαδή επιχειρηματικών σχεδίων που θα αφορούν τα προ προβλέψεων έσοδα για το διάστημα 2012 με 2014 έχει ξεκινήσει από τις ελληνικές τράπεζες και θα... ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας.
Η ΤτΕ ζήτησε οι τράπεζες να εκπονήσουν business plan, επιχειρηματικά σχέδια που θα εστιάζονται κυρίως στα προ προβλέψεων έσοδα για το διάστημα 2012 με 2014.
Τα επιχειρηματικά σχέδια θα συμπεριληφθούν  στις τελικές αξιολογήσεις της Κεντρικής Τράπεζας για το ύψος των νέων προβλέψεων που θα προκύψουν από την Blackrock.
Η ΤτΕ θα αξιολογήσει την αρχική εκτίμηση της Blackrock, θα αξιολογήσει τις προβλέψεις που έχουν διενεργήσει ήδη οι τράπεζες περί τα 15 δις ευρώ καθώς και τα έσοδα προ προβλέψεων που θα παρουσιάσουν στα business plan για το διάστημα 2012 με 2014.
Ας αναφέρουμε ένα παράδειγμα.
Ας υποθέσουμε ότι η Blackrock κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια τράπεζα πρέπει εμφανίζει 4 δις ευρώ προβληματικά δάνεια που χρειάζονται προβλέψεις.
Η ΤτΕ θα λάβει υπόψη της πόσες προβλέψεις έχουν ήδη διενεργήσει για αυτά τα δάνεια η τράπεζα του παραδείγματος μας.
Ας υποθέσουμε ότι είναι 2,4 δις ευρώ.
Άρα 4 δις μείον 2,4 δις οι υφιστάμενες προβλέψεις 1,6 δις ευρώ.
Εν συνεχεία η ΤτΕ θα αξιολογήσει και τα προ προβλέψεων έσοδα στην 3ετία 2012 με 2014.
Ας υποθέσουμε ότι στο business plan αναφέρει η τράπεζα του παραδείγματος μας ότι θα είναι 1,5 δις ευρώ.
Η ΤτΕ θα αξιολογήσει αν είναι ρεαλιστικός ο στόχος αυτός και μπορεί να καταλήξει ότι τα προ προβλέψεων έσοδα θα διαμορφωθούν στα 1,3 δις ευρώ.
Άρα η καθαρή τελική ζημία από την Blackrock του παραδείγματος στην υποθετική τράπεζα είναι 1,6 δις ευρώ μείον 1,3 δις ευρώ δηλαδή 300 εκατ ευρώ.
Τα 300 εκατ ευρώ είναι οι νέες προβλέψεις που θα πρέπει να διενεργήσει η τράπεζα του παραδείγματος μας λόγω της Blackrock.
Με βάση εκτιμήσεις η  τελική επιβάρυνση θα κινηθεί  μεταξύ 5 με 6 δις ευρώ για το σύνολο των 18 τραπεζών που αξιολόγησε η Blackrock.
H TτΕ θα γνωμοδοτήσει, για το τραπεζικό σύστημα και θα ανακοινώσει την αξιολόγηση της στα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο αρχές Μαρτίου.
Υποθετικό μοντέλο τελικών ανακοινώσεων για την Blackrock
Σε δις ευρώ
Τράπεζα
Αρχική εκτίμησηBlackrock
Υφιστάμενες, προβλέψεις
Έσοδα προ προβλέψεων 2012 -2014
Τελική ζημία, Νέες προβλέψεις
Υπόθεση1
5
2,5
2
0,500
Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: