Τις προτάσεις του για έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση χωρίς δημοσιονομικό κόστος παρουσίασε σήμερα ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης.
Ο κ. Μωραϊτάκης συγκεκριμένα τόνισε: "Χρειάζεται να παρθούν μέτρα ανάπτυξης. Προσωπικά θεωρώ πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε...
χρηματοοικονομικό κέντρο χωρίς πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος. Χρειάζεται αποφασιστικότητα από τα κόμματα και απεξάρτηση από ό,τι μας κρατούσε πίσω μέχρι σήμερα.
Πολύ γρήγορα θα σας πως τις δικές μου προτάσεις, τι πρέπει δηλαδή να γίνει αμέσως.
1. Να μην υπάρχει φορολογία στα διεθνή εισοδήματα, όταν δεν παράγονται στην Ελλάδα. Φορολογική απαλλαγή σε όσους ξένους έρχονται να μείνουν στην Ελλάδα για κατ’ ελάχιστον 186 ημέρες το χρόνο και έχουν διεθνή εισοδήματα με ελάχιστο τραπεζικού λογαριασμού 1 εκ. ευρώ.
2. Εφαρμόζουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ισχύει στην Ε.Ε. περί «ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιριών» γνωστών ως CFC (Control Foreign Corporation).
3. Να συμφωνηθούν επικαιροποιημένες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης της Ελλάδας με ξένες χώρες.
4. Δημιουργούνται πρόσφορες εταιρείες όπως στο Λουξεμβούργο.
5. Αντιγράφεται η νομοθεσία του Λουξεμβούργου (διοικητική και φορολογική) των ασφαλιστικών εταιρειών με σκοπό την προσέλκυση διεθνών ασφαλιστικών εταιρειών με πελάτες εκτός Ελλάδος.
6. Σε περίπτωση χρεοκοπίας ασφαλιστικών εταιρειών άμεση προτεραιότητα να είναι τα κεφάλαια επενδυτών - ασφαλισμένων έναντι 4ης προτεραιότητας τώρα. Θεματοφυλακή τίτλων ασφαλιστικών εταιρειών σε τράπεζες.
7. Εφαρμόζουμε ευρωπαϊκή οδηγία περί ΑΕΔΑΚ που διαχειρίζεται Αμοιβαία Κεφάλαια (Α/Κ) με ελάχιστο ύψος κεφαλαίων 125.000-250.000 ευρώ. Υπάρχουν 2 τρισ. ευρώ στο Λουξεμβούργο. Το 1% να έρθει στην Ελλάδα είναι 20 δισ. ευρώ.
8. Εφαρμόζουμε ευρωπαϊκή οδηγία για τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια (alternative investment fund management) που θα διαχειρίζονται ελληνικές ΕΠΕΥ, θα έχουν Έλληνα θεματοφύλακα και θα απολαμβάνουν την ίδια φορολογία με τα αμοιβαία κεφάλαια.
9. Φορολογία Α/Κ επί του ύψους τους: 1bp σε ομολογιακά και 2bp για οτιδήποτε άλλο (τουλάχιστον για τα διεθνή Α/Κ).
10. Θεματοφυλακή των Α/Κ από τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.
11. Το Χ.Α. αντιγράφει πλήρως το ευέλικτο καθεστώς του χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου ή και του Δουβλίνου σε προϊόντα και υπηρεσίες.
12. Η φορολογία στα διεθνή χρηματοοικονομικά προϊόντα μηδενίζεται εάν οι συναλλαγέςγίνονται μέσω τραπεζών ή ΑΧΕΠΕΥ εγκατεστημένων στην Ελλάδα ή και ΑΧΕΠΕΥ. Αντίθετα θα επιβαρύνονται όταν γίνονται απευθείας με ξένες.
13. Πλήρης εχεμύθεια σε τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον για αλλοδαπούς με ποινική τιμωρία στην παραβίαση.
14. Φορολογικά κίνητρα για μικρομετόχους.
15. Σύστημα επιλογής (μέσω σωρευτικής ψηφοφορίας) όπως στις ΗΠΑ ώστε εκπρόσωποι μικροεπενδυτών να συμμετέχουν στα Δ.Σ. των εισηγμένων.
16. Επίλυση διαφορών μέσω διαιτησιών με δίκαιο, φθηνό και γρήγορο τρόπο.
17. Διαβούλευση με εφοπλιστές προκειμένου να δραστηριοποιηθούν και να κάνουν συναλλαγές από την Ελλάδα.
Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει τέτοια μέτρα τα οποία θα φέρουν άμεσα επενδύσεις. Θαδημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα πληρώνονται ασφαλιστικές εισφορές, θα νοικιαστούν ακίνητα που σήμερα παραμένουν επί πολλούς μήνες ξενοίκιαστα, θα έρθουν στη χώρα στελέχη εταιρειών που θα πληρώνουν ΦΠΑ, θα βοηθήσουν την κατανάλωση, τον τουρισμό κ.ά.
Η ανάπτυξη από τον τομέα αυτόν θα διαχυθεί σε όλη την οικονομία. Με υπολογισμούς που έχω κάνει τα έσοδα για χώρα θα είναι τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από αυτά τα μέτρα, όσο ακριβώς είναι το πρωτογενές έλλειμμα σήμερα".
** Ο κ. Μωραϊτάκης είναι Πρόεδρος ΣΜΕΧΑ, Πρόεδρος NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, Μέλος Δ.Σ. Συνεγγυητικού, Πιστοποιημένος από Ε.Κ., SEC/NASD, CFTC/NFA ως: α) Αναλυτής Αγορών, β) Διαχειριστής χαρτοφυλακίων και γ) Σύμβουλος Διεθνών και Ελληνικών Επενδύσεων.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/680153/Article.aspx
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου