Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Το στημένο παιχνίδι στο ΧΑ με επίκεντρο τις τράπεζες – Με στόχο να πετύχουν υψηλές τιμές στο μέσο όρο τριμήνου για τις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου ανεβάζουν την αγορά εγχώριοι επενδυτές – Οι ξένοι δεν βιάζονται θα έρθουν μετά τις αμκ


Το στημένο παιχνίδι στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταστεί προκλητικό.
Όλο το σχέδιο εδράζεται στην προσπάθεια να υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου σε λογικές άρα και υψηλότερες τιμές από τα τάρταρα στα οποία είχαν βρεθεί εσχάτως.
Όταν προ λίγου καιρού αποσαφηνίστηκε ότι... οι αυξήσεις κεφαλαίου θα υλοποιηθούν και με κοινές άνευ ψήφου – πληροφορία που πολύ έγκαιρα είχε μεταδώσει το www.bankingnews.gr – στήθηκε ένα ακραίο κερδοσκοπικό παιχνίδι με στόχο να ανεβάσουν τις τιμές στο ΧΑ και ειδικά των τραπεζών που εκ των πραγμάτων θα ανακεφαλαιοποιηθούν λόγω του PSI+.
Με βάση το ΤΧΣ η τιμή της αύξησης κεφαλαίου μιας τράπεζας θα καθοριστεί μεταξύ των άλλων και με βάση τον μέσο όρο τριμήνου της χρηματιστηριακής τιμής της τράπεζας μείον ένα discount που θα αποφασιστεί και που θα μπορούσε να φθάσει έως το 50%.
Στην αρχή προσπάθησαν να ξεγελάσουν  τους ξένους.
Η μη κρατικοποίηση των τραπεζών είναι ένα ενδιαφέρον στόρι που αξιολογείται θετικά.
Οι ξένοι δεν «τσίμπησαν» και δεν συμμετείχαν στην προσπάθεια πλασματικής ανόδου της αγοράς μόνο και μόνο για να υλοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Στην πορεία οι εγχώριοι θεσμικοί κυρίως τα αμοιβαία κεφάλαια ορισμένων μεγάλων τραπεζών και ορισμένοι ισχυροί βασικοί μέτοχοι – όχι όλοι οι ισχυροί βασικοί μέτοχοι – αποφάσισαν μόνοι τους να ανεβάσουν την αγορά έχοντας ορισμένες επαφές με ισχυρούς ξένους που έχουν παρουσία στην αγορά να μετριαστεί στο βαθμό του εφικτού το short.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν ξεκινήσει η άνοδος οι short θέσεις μειώθηκαν όπως και οι καθαροί πωλητές.
Έτσι άδραξαν την ευκαιρία οι εγχώριοι θεσμικοί να ανεβάσουν την αγορά.
Εσχάτως προσπαθούν να εμπλέξουν στην κούρσα της ανόδου και τους μικροεπενδυτές.
Οι μικροεπενδυτές λοιπόν ανέβασαν το ΧΑ χωρίς να ξέρουν γιατί συμμετέχουν. Ορισμένοι  θεωρούν ότι ελέγχουν το παιχνίδι αλλά αν δεν προσέξουν πάλι οι ξένοι θα τους πάρουν τις μετοχές φθηνότερα.
Ούτως η άλλως δεν θα συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου στις περισσότερες τράπεζες – πλην ελάχιστων εξαιρέσεων-.
Θα υποστούν μεγάλο dilution αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι αυξήσεις θα υλοποιηθούν με μέσο όρο τριμήνου μείον ένα discount έως 50%.
Όλο το παιχνίδι θα παιχθεί στο χρόνο υλοποίησης των αυξήσεων κεφαλαίου.
Αν υποθέσουμε ότι ο καταλύτης θα είναι το διάστημα 15 Μαρτίου με τέλη Απριλίου ώστε να ανακοινωθούν αμκ και όροι αυξήσεων κεφαλαίου σημαίνει ότι το διάστημα Ιανουαρίου έως Απριλίου ενδιαφέρει καθώς θα καθοριστεί ο μέσος όρος τριμήνου.
Οι ξένοι επενδυτές όπως προαναφέρθηκε απέχουν.
Οι ξένοι θα τοποθετηθούν στο ΧΑ μετά τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.
Για την ώρα παρακολουθούν την άνοδο του ΧΑ και λένε «ούτως ή άλλως φθηνότερα θα αγοράσουμε»

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: