Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ACTA


Σ.τ.Β.: Η δικτατορία σου Internet δεν πρέπει να περάσει!
Καθώς μαζικές διαδηλώσεις συγκλόνιζαν το Σαββατοκύριακο ολόκληρη την Ευρώπη εναντίον της Εμπορικής Συμφωνίας Καταπολέμησης της Παραποίησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι βιομηχανικές ομάδες που τάσσονται υπέρ της ACTA δημοσίευσαν δηλώσεις που αποσκοπούν στην...

απόκρουση «αδικαιολόγητων κατηγοριών».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος σε συλλαλητήρια κατά της ACTA το Σάββατο (11 Φεβρουαρίου), αναφέροντας ότι η συμφωνία που προορίζεται να πατάξει το παράνομο εμπόριο θα περιορίσει την ελευθερία στο διαδίκτυο.

Εκπρόσωπος της ομάδας για την ελευθερία στο Διαδίκτυο Quadrature du Net δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες κατά της ACTA ήταν μια «επίδειξη δίχως προηγούμενο», επειδή συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη την ίδια στιγμή.

Περισσότεροι από 25.000 διαδηλωτές αψήφησαν θερμοκρασίες ψύχους σε γερμανικές πόλεις σε πορεία κατά του σχέδιο συμφώνου διεθνούς εμπορίου, ενώ 4.000 Βούλγαροι στα Σόφια συσπειρώθηκαν κατά της συμφωνίας για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ανέφερε η Reuters. Υπήρχαν χιλιάδες - κυρίως νέοι - διαδηλωτές σε συλλαλητήρια παρά το χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες σε πόλεις συμπεριλαμβανομένων των Βαρσοβία, Πράγα, Μπρατισλάβα, Βουκουρέστι, Βίλνιους, Παρίσι, Βρυξέλλες και Δουβλίνο.

Ισχυρή αντίθεση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Η αντίθεση κατά της ACTA στην Ανατολική Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ισχυρή και εξαπλώνεται ραγδαία. Οι διαδηλωτές την έχουν συγκρίνει με το σκεπτικό επιτήρησης του Big Brother που χρησιμοποιείται από τα κομμουνιστικά καθεστώτα. Η λήψη ταινιών και μουσικής είναι επίσης ένας δημοφιλής τρόπος να αποκτήσεις δωρεάν ψυχαγωγία για πολλούς νέους της Ανατολικής Ευρώπης. «Σταματήστε την ACTA!» γράφει ένα πανό που μεταφέρεται από έναν από τους 2.000 διαδηλωτές στο κέντρο του Βερολίνου, όπου οι θερμοκρασίες ήταν μείον-10 βαθμούς Κελσίου.

«Δεν είναι αποδεκτό το να θυσιάσουμε τα δικαιώματα της ελευθερίας για τα πνευματικά δικαιώματα», δήλωσε ο Thomas Pfeiffer, μια αρχηγός του Πράσινου κόμματος στο Μόναχο, στην online έκδοση του περιοδικού Focus. Περίπου 16.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της ACTA στο νότιο τμήμα της γερμανικής πόλης το Σάββατο. Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τη συμφωνία τον Οκτώβριο με στόχο την μείωση της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικών σημάτων. Στις 26 Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 22 χώρες της ΕΕ υπέγραψαν τη συμφωνία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα καθυστερήσει την υπογραφή, και η Κύπρος, η Εσθονία, η Ολλανδία και η Σλοβακία, επίσης, δεν έχουν υπογράψει τη συμφωνία. Η Πολωνία, η οποία υπήρξε επικριτική, δεν έχει ακόμη κυρώσει τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο.

Οι διαδηλωτές εκφράζουν την ανησυχία ότι η δωρεάν λήψη ταινιών και μουσικής μπορεί να οδηγήσει σε ποινές φυλάκισης, εάν η ACTA κυρωθεί. Φοβούνται επίσης ότι η ανταλλαγή υλικού στο Διαδίκτυο μπορεί να γίνει έγκλημα και λένε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την μαζική online επιτήρηση.

Καθυστερημένες αντιδράσεις;
Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα έγγραφο που προορίζεται να αποκρούσει τους φόβους για την ACTA. Με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ εξηγεί ότι η ACTA δεν θα παρακολουθεί το διαδίκτυο, ότι δεν αλλάζει τη νομοθεσία της ΕΕ και ότι δεν δίνει προτεραιότητα στη βιομηχανία έναντι των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Εξηγεί επίσης ότι η ACTA δεν εμποδίζει τα άτομα να μοιράζονται online περιεχόμενο και ότι δεν έχει διαπραγματευτεί μυστικά.

«Η ACTA δεν αφορά στον έλεγχο ιδιωτικών φορητών υπολογιστών ή smart phones στα σύνορα», γράφει η Επιτροπή, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ευρέως διαδεδομένες ανησυχίες ότι ένα πρόσωπο μπορεί να συλληφθεί ενώ διασχίζει τα σύνορα, λόγω παράνομου λογισμικού ή των παράνομων downloads. «Η ACTA πραγματικά δεν αφορά στους μεμονωμένους πολίτες», αναφέρει το έγγραφο..

Η Επιτροπή επιμένει επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε τακτικές διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ACTA, σημειώνοντας 13 διαβουλεύσεις, μεταξύ των οποίων τρεις συζητήσεις στην ολομέλεια με τον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ Karel De Gucht, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2007 και 2010. Η Επιτροπή αναφέρει επίσης πως 17 εκθέσεις και επισημάνσεις στις διαπραγματεύσεις της ACTA και επτά σχέδια διαπραγματευτικών κειμένων μοιράστηκαν με τους Ευρωβουλευτές.

Η ACTA, «καλή για την Ευρώπη», αναφέρει αμερικανική ομάδα εμπορικών σημάτων . Ταυτόχρονα, η Διεθνής Ένωση Εμπορικών Σημάτων με έδρα τις ΗΠΑ (INTA) δημοσιεύσε μια επιστολή που απευθύνεται στους Ευρωβουλευτές τονίζοντας «τα πλεονεκτήματα της ACTA και πώς μπορεί να ωφελήσει την Ευρώπη».

«Η ACTA είναι καλή για την Ευρώπη», δηλώνουν οι υπογράφοντες την επιστολή, που λένε ότι εκπροσωπούν χιλιάδες ευρωπαϊκές εταιρείες όλων των μεγεθών και εκατομμύρια εργαζομένων σε δεκάδες τομείς ζωτικής σημασίας για την οικονομία. Λένε ότι είναι πρόθυμοι να βγάλουν την Ευρώπη από την τρέχουσα οικονομική κρίση με την προώθηση της καινοτομίας και των μέτρων ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Η επιστολή INTA προτρέπει τους Ευρωβουλευτές «να επικεντρωθούν στα γεγονότα και όχι στην παραπληροφόρηση και να υποστηρίξουν την ACTA». Η ψηφοφορία για την ACTA αναμένεται τον Ιούνιο και παρατηρητές τονίζουν λένε ότι οι Ευρωβουλευτές είναι πιθανόν να απορρίψουν τη συμφωνία.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ήδη λάβει θέση κατά της ACTA, και η ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δήλωσαν πως αμφιβάλλουν ότι η ACTA είναι η "σωστή συνθήκη" για να αντιμετωπιστεί η ανάγκη για την καταπολέμηση των παραποιημένων προϊόντων.

Εάν απορριφθεί η ACTA, μια νέα συμφωνία πρέπει να διαπραγματευτεί με διαφανή τρόπο, λένε οι Ευρωβουλευτές.

Ιστορικό
Η Εμπορική Συμφωνία Εναντίον της Πλαστογραφίας (ACTA), ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2007 από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ελβετία και την Ιαπωνία, οι οποίες δήλωσαν ότι θα διαπραγματευθούν μια νέα διεθνή συμφωνία για την καταπολέμηση της εμπορίας παραποιημένων προϊόντων σε διασυνοριακό επίπεδο.

Σύμφωνα με πρώην διαπραγματευτές του εμπορίου, χώρες της ΕΕ επιχείρησαν να σταθεροποιήσουν μια συμφωνία υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO), αλλά αφού τα μέλη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν, τα έθνη-ομοϊδεάτες αποφάσισαν να λανσάρουν την ACTA. Τα πλήρες κείμενο της ACTA έχει 52 σελίδες.

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο την ACTA, μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Κορέα. Στις 26 Ιανουαρίου, 22 ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε επίσης (οι, περιθωριακοί είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Εσθονία και η Κύπρος).

Η Επιτροπή υποστηρίζει την ACTA και βλέπει οφέλη για τους Ευρωπαίους εξαγωγείς και για τη διασφάλιση ότι υπάρχει ένα πεδίο ίσων όρων ανταγωνισμού για τους δημιουργούς στις χώρες της ΕΕ και για άλλους δημιουργούς.

Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από έξι υπογράφοντα κράτη. Κανένα δεν έχει επικυρώσει μέχρι στιγμής. Η επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της υπογραφής της Επιτροπής απαιτείται επίσης.


http://fimotro.blogspot.com/2012/02/acta.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θα πραγματικά αγάπη για να τους επισκέπτες δημοσίευση στο δικό σας blog