Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Στα 12 δισ. ευρώ «φουσκώνει» ο λογαριασμός των μέτρων που ζητεί η Τρόικα για την περίοδο 2012 – 2015 από αρχικό στόχο 7 δισ ευρώ


Αντιστοιχούν στο 5,5% του ΑΕΠ – Έρχονται και νέα σκληρότερα μέτρα.

Στα 12 δις. ευρώ «ανεβαίνει» ο λογαριασμός των νέων μέτρων που ζητεί η Τρόικα για την περίοδο 2012 – 2015 από 7 δις. ευρώ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα. 

Τα νέα μέτρα που φθάνουν στο... 5,5% του ΑΕΠ αποκαλύπτει το 43σέλιδο κείμενο, που αποτέλεσε τη βάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Σε αυτή τη φάση η συζήτηση γίνεται για τα πρώτα μέτρα 3,2 δις. ευρώ ή1,5% του ΑΕΠ που θα εφαρμοστούν μέσα στο 2012. Μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να έχει κλείσει η κύρια συμφωνία, για την τριετία 2012 -2015, βάσει της οποίας έρχεται πακέτο 12 δις. ευρώ. Το συνολικό ύψος των μέτρων που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση ανέρχεται στα 15,2 δις. ευρώ για την περίοδο2012 -2015.
Το νέο Μνημόνιο οδηγεί σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και κατάλυση των εργασιακών σχέσεων, ενώ ανοίγει το δρόμο σε νέα φορολογική επιδρομή, δεδομένης της κυρίαρχης θέσης της τρόικας ότι η ελληνική οικονομία βάλλεται από έλλειψη ανταγωνιστικότητας, δημοσιονομική αστάθεια και σημαντικά προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο. Το ενδεχόμενο της ανάπτυξης φαντάζει μακρινό, καθώς προβλέπουν σωρευτική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4% με 5%την περίοδο 2012-2013.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό 4,5% του ΑΕΠ (περίπου 10 δισ. ευρώ) μέχρι το 2015 αντί 2014 αρχικά ξεκινώντας με 1% το 2012.
Η μείωση των μισθών στο δημόσιο, οι απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 ξεκινώντας το  2012 με 15.000 απομακρύνσεις, οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών και των δαπανών υγείας, η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% ή 32% για τους νέους, η μείωση της μετενέργειας σε τρεις μήνες είναι ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.
Η επανεξέταση των ειδικών μισθολογίων, το κλείσιμο φορέων και οργανισμών με μαζικές απολύσεις και το νέο φορολογικό πακέτο παραμένουν σε εκκρεμότητα και πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τον Ιούνιο. Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών από τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα και ιατρικά, καθώς και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ με κατάργηση του μειωμένου για φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ., ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, η ενιαία φορολόγηση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος (τόκοι καταθέσεων, ομόλογα κ.λπ.) και η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων συμπεριλαμβάνονται στο νέο φορολογικό πακέτο, που πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Προτείνεται ακόμα η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 0,15% του ΑΕΠ και των επενδύσεων κατά 0,2% φέτος.
Αναφορικά με τις τράπεζες επιλέχθηκε η κεφαλαιακή ενίσχυση τους με κοινές μετοχές και μετατρέψιμα ομόλογα, λόγω των επιπτώσεων από το PSI και τη μελέτη της Blackrock στα δανειακά χαρτοφυλάκια τους.
Μεγάλο βάρος δίνεται στις ιδιωτικοποιήσεις απαιτώντας έσοδα 19 δις. ευρώ μέχρι το 2015 και ζητούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 να πωληθούν ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ,ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και το IBC (Διεθνές Ολυμπιακό Κέντρο) και στο δεύτερο εξάμηνοτα λιμάνια, τα αεροδρόμια και η Εγνατία Οδός.
«Μετά από μία δύσκολη διαπραγμάτευση, έχουμε τελικά τη συμφωνία με την τρόικα για ένα νέο, ισχυρό, και αξιόπιστο πρόγραμμα» δήλωνε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσερχόμενος στο Eurogroup γιανα προσθέσει ότι «Έχουμε επίσης μία συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για τις βασικές παραμέτρους του PSI και τώρα χρειαζόμαστε την πολιτική έγκριση του Eurogroup για τα τελικά βήματα».
Εν τούτοις το θρίλερ διαπραγματεύσεων, που προηγήθηκε της συμφωνίας των Αθηνών, είχε προκαλέσει τη δυσφορία των Ευρωπαίων, με τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών να μπλοκάρουν τις εξελίξεις δηλώνοντας, πριν το Eurogroup ακόμα, πως δεν θα υπάρξει τελική απόφαση.
«Δεν πιστεύω πως θα έχουμε οριστική, τελική απόφαση απόψε, πρέπει νασυζητήσουμε αρκετά σημεία» είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσθέτοντας «Δεν νομίζω πως αυτό είναι καταστροφή».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε ανέφερε στους δημοσιογράφους πως «δεν νομίζω πως θα φτάσουμε απόψε σε αποτέλεσμα, δεν έχουμε βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο» δήλωνε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέροντας πως «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο» αν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για τα επίπεδα του χρέους μέχρι το 2020.
Την εξέταση της έκθεσης της τρόικα ζήτησε ο Ολλανδός υπουργός, Γιαν Κες ντε Γιάχερ, που ανέφερε πως δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία για την Ελλάδα στο συμβούλιο.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να λάβουμε τις διαβεβαιώσεις που απαιτούνται. Δεν είναι απαραίτητο να είναι γραπτές» τόνισε ο εκπρόσωποςτου ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος επισήμανε ότι το ενδεχόμενο αύξησης του ύψους του νέου πακέτου των 130 δις. ευρώ θα εξετασθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο.

www.bankingnews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: