Σε μια εποχή που η Γερμανία κρατάει μια άκρως επιθετική στάση απέναντι στη κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα μας, ενώ τα γερμανικά έντυπα συνεχίζουν απτόητα να εκδίδουν εχθρικά άρθρα και δυσφημιστικά ανθελληνικά δημοσιεύματα, αξίζει να θυμηθούμε λίγο την οικονομική πορεία της Γερμανίας τον τελευταίο αιώνα.
Η Γερμανία έχοντας εμπλακεί σε δύο παγκοσμίους πολέμους και πρωτοστατήσει σε εγκλήματα πολέμου έχει κηρύξει στάση πληρωμών τρείς φορές μέσα σε λιγότερο από...
εκατό χρόνια. Από το 1924 ως το 1929, κατάφερε να ορθοποδήσει και να πληρώσει ένα μέρος των αποζημιώσεων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με χρήματα που δανείστηκε από τις Η.Π.Α. Τη δεκαετία του ’30 η Γερμανία αναγκάζεται να κηρύξει στάση πληρωμών, αλλά ο πρόεδρος των Η.Π.Α. αποφασίζει να την ανεχτεί και να τη νομιμοποιήσει. Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ. Το 1953, μετά από αμερικανική πρωτοβουλία οι δανείστριες χώρες δέχονται «κούρεμα» κατά 50% του γερμανικού χρέους, το οποίο τότε έφτανε τα 31 δισεκατομμύρια μάρκα, καθώς και επιμήκυνση της αποπληρωμής κατά 30 χρόνια. Ταυτόχρονα υπογράφηκε η Συμφωνία του Λονδίνου με την οποία η Γερμανία αναλάμβανε την υποχρέωση επαναδιαπραγμάτευσης των αποζημιώσεων σε περίπτωση επανένωσής της. Ωστόσο, το 1990 κηρύσσει και πάλι στάση πληρωμών και αρνείται να υλοποιήσει τη Συμφωνία. Έκτοτε, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, δεν έχει πληρώσει καμία από τις αποζημιώσεις που ακόμη χρεωστάει. Ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας της London School of Εconomics κ. Άλμπρεχτ Ριτσλ έχει χαρακτηρίσει την ίδια του τη χώρα ως το «μεγαλύτερο παραβάτη χρεών του 20ου αιώνα», ενώ έχει δηλώσει πως από το 1953 και τη βοηθητική στάση των Η.Π.Α. η Γερμανία κρατάει «την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή».
Εύα Βλάχου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου