Η έκθεση των ελεγκτών της τρόικας για την πρόοδο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η Ελλάδα, ενδέχεται να ολοκληρωθεί μετά από 2 με 3 εβδομάδες, ανέφεραν, σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
Οι δηλώσεις αυτές χτυπούν "καμπανάκι" για το ενδεχόμενο εσωτερικής στάσης....
πληρωμών, αφού η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους φτάνουν ως τα μέσα Οκτωβρίου!
Η έκθεση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενδέχεται να αποβεί καθοριστική για το αν θα χρειαστεί επανεξέταση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, σημειώνουν.
Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, αν οι προβλέψεις της έκθεσης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναθεωρηθούν προς τα κάτω, θα αναθεωρηθούν και τα έσοδα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα είναι μεγαλύτερες από ότι είχε προβλεφθεί στις 21 Ιουλίου, όταν η ηγέτες της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει σε σχέδιο διάσωσης 109 δισ. ευρώ.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν θα δεχτούν να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες χωρίς την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και θα ζητήσουν από τους κατόχους ιδιωτικού χρέους να δεχτούν μεγαλύτερο κούρεμα.
"Οι συνθήκες ενδέχεται να έχουν αλλάξει σε σχέση με την τελευταία αναθεώρηση και το ίδιο έχει γίνει και με τις προβλέψεις για την ελληνική ανάπτυξη. Εάν τα δούμε συνδυαστικά, θα πρέπει να δούμε και τι συμπεράσματα θα βγάλει και η τρόικα", ανέφερε ο αξιωματούχος.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι την προηγούμενη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος φέρεται να αναφέρει τρία σενάρια στους βουλευτές για την επίλυση της κρίσης χρέους, ένα εκ των οποίων αφορά τακτική χρεοκοπία με "κούρεμα" 50% για τους ομολογιούχους.
"Κανείς δεν γνωρίζει στην παρούσα φάση πόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η συμμετοχή των ιδιωτών. Ενδέχεται να πλησιάσει τα επίπεδα που διαπραγματεύονται στην παρούσα φάση τα ελληνικά ομόλογα. Έχουν ακουστεί σενάρια για 50% αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα", υπογραμμίζει ο αξιωματούχος.
"Το θέμα είναι εάν με τον τρέχοντα σχεδιασμό, οδηγούμαστε σε μια βιώσιμη λύση ή όχι. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ξεκάθαρη άποψη επ' αυτού. Η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν είναι δυνατόν ή όχι", κατέληξε η πηγή του πρακτορείου.
euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου