Τα περιστατικά αυτά δημιουργούν ανησυχία για επανεμφάνιση της...
ασθένειας 37 χρόνια μετά την εκρίζωσή της από τη χώρα.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητά τώρα τη «χάραξη μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση της νόσου», με κύρια όπλα την καταπολέμηση των κουνουπιών και την ενημέρωση του κοινού αλλά και των γιατρών.
Σποραδικά κρούσματα «εγχώριας» μετάδοσης είχαν πάντως καταγραφεί και τα έτη 1991, 1999, 2000, 2009 και 2010.
Κρούσματα σε τέσσερις περιοχές
Τα περισσότερα από τα νέα περιστατικά συγκεντρώνονται στη Λακωνία, όπου έχουν καταγραφεί ακόμα 19 κρούσματα σε αλλοδαπούς από το Πακιστάν, το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και τη Ρουμανία.
Από τους συνολικά 28 Έλληνες ασθενείς, οι 22 ασθενείς διαμένουν στο Δήμο Ευρώτα Λακωνίας, δύο στην Εύβοια (κοντά στη Χαλκίδα), δύο στην Ανατολική Αττική (Καλύβια και Μαραθώνας), ένας στη Λάρισα (Αγιά) και ένας στη Βοιωτία (Ορχομενός).
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι παράγοντες που ίσως σχετίζονται με την επανεμφάνιση της ελονοσίας είναι η είσοδος μεταναστών από χώρες όπου ενδημεί η νόσος, η ύπαρξη κουνουπιών του γένους Anopheles, τα οποία μεταδίδουν τη νόσο, καθώς και οι υψηλές θερμοκρασίες που αυξάνουν τους πληθυσμούς των κουνουπιών.
Η ελονοσία προκαλείται από παράσιτα του γένους Plasmodium, τα οποία μεταδίδονται σχεδόν αποκλειστικά από τα κουνούπια.
Τα συμπτώματα (ρίγος, πυρετός, εφίδρωση, γενική αδιαθεσία, κεφαλαλγία και μυαλγίες) εμφανίζονται συνήθως από μία έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ενώ συχνά παρατηρούνται υποτροπές, ακόμα και πέντε χρόνια μετά.
Η νόσος ενδημεί σήμερα σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας.
Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, χάρη σε ένα εντατικό πρόγραμμακαταπολέμησης των κουνουπιών από το 1946 έως το 1960.
Έκτοτε καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται στη μεγάλη τους πλειονότητα με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου