Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

"ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ 35%-50%


Ρεπορτάζ : Ελένη Καμίνη
(από την Ημερησία)
Κερδίζει έδαφος το σενάριο για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών με haircut του ελληνικού χρέους 35-50% και επιμήκυνση των λήξεων σε 30 έτη, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν μπει και ομόλογα λήξεων πέραν του 2020, σύμφωνα... 
με πηγές της αγοράς. Ενεργά παραμένουν όλα τα σενάρια, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, «οι ζημίες των ιδιωτών επενδυτών στο ελληνικό χρέος είναι πιθανόν να κυμανθούν από 30 ... 50% και όχι 21% που είχε συμφωνηθεί στη συμφωνία των Βρυξελλών, στις 21 Ιουλίου». Οικονομικοί και τραπεζικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο ένα πρόγραμμα με «κούρεμα» άνω του 35-40% να προσελκύσει εθελοντική συμμετοχή, ιδιαίτερα όταν η διάρκεια του «κουρεμένου» ομολόγου που έχει προκύψει από την ανταλλαγή, είναι 30 έτη.
Ο κίνδυνος, λένε οι ίδιοι, σε ένα εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων με «κούρεμα» άνω του 40%, είναι η μη επίτευξη του υψηλού στόχου συμμετοχής (90% και άνω), το οποίο θα οδηγούσε στο ενδεχόμενο εφαρμογής -με πίεση από τους δανειστές μας- ενός υποχρεωτικού «κουρέματος», το οποίο πλέον θα συνιστούσε χρεοκοπία.

Πιστωτικό γεγονός
Ο χαρακτηρισμός μίας εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών, ως «πιστωτικό γεγονός» είναι εξαιρετικά πιθανός, λένε δικηγόροι με εξειδίκευση στην οικονομία και τις αγορές. Η φρασεολογία, η οποία θα χρησιμοποιηθεί μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, παίζει καθοριστικό ρόλο για το χαρακτηρισμό ή μη, ενός τέτοιου γεγονότος, ως πιστωτικό γεγονός.
Όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι, εφόσον πραγματοποιηθούν δηλώσεις προς τους επενδυτές στο πνεύμα «ή συμμετέχετε ή η Ελλάδα χρεοκοπεί» το οποίο θα συνιστούσε «εξαναγκασμό» των επενδυτών, τότε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πιστωτικό γεγονός». Στο Bloomberg μάλιστα αναφέρεται ότι τα Credit Default Swaps (CDS), ενδέχεται να πληρωθούν, εφόσον αυξηθεί το ποσοστό των ζημιών στην εθελοντική συμμετοχή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, από το 21% που είχε αρχικά συμφωνηθεί. «Μεγαλύτερες απομειώσεις στο ελληνικό χρέος, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πληρωμές των CDS», είπαν οι Barclays Capital, Evolution Securities Ltd. και Credit Agricole.
Αγγλικό δίκαιο
Η όποια αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου θα προβλέπει την έκδοση νέων ομολόγων με το αγγλοσαξονικό δίκαιο και όχι το ελληνικό, καθώς αυτό θα διασφαλίσει τους πιστωτές μας ότι δεν θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο σε ψήφιση και μετατροπή των κουπονιών σε «zero coupon». Σε περίπτωση που προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, τα ελληνικά ομόλογα θα είναι σε ένα trust εκτός Ελλάδας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Το σύνολο των κεφαλαίων του ελληνικού χρέους που θα έχει «κουρευτεί», θα έχει την εγγύηση της Ευρωζώνης, ενώ τα κουπόνια θα είναι ευθύνη της Ελλάδας. Θετικό ήταν το «άκουσμα» των αγορών στο -πλέον πιθανό- ενδεχόμενο της μετατροπής του ευρωπαϊκού ταμείου EFSF, σε ασφαλιστικό ταμείο με leverage (μόχλευση) 8-10 φορές τα κεφάλαιά του. Σε αυτήν την περίπτωση, το ευρωπαϊκό ταμείο θα μπορούσε να εγγυηθεί σύνολο χρεών, ακόμα και 4,5 τρισ. ευρώ, εάν είχε διαθέσιμα 450 δισ. ευρώ.
Η εφαρμογή του μόνιμου μηχανισμού ESM, νωρίτερα από ό,τι υπολογιζόταν -δηλαδή περί τα μέσα του επόμενου έτους, αντί για το 2013- προβλημάτισε από την άλλη πλευρά τους επενδυτές, καθώς μία από τις εξουσίες του μόνιμου μηχανισμού είναι η εφαρμογή «κουρέματος» σε περίπτωση χρησιμοποίησής του από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην Ιταλία, θα συνεκτιμηθεί από τις σκληρές χώρες του βορρά, καθώς την Παρασκευή στο ιταλικό κοινοβούλιο πραγματοποιείται ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της χώρας, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να τινάξει τους προγραμματισμούς και τα χρονοδιαγράμματα στον «αέρα».
Γερμανικές τράπεζες
Αντίθετες σε μεγαλύτερο ελληνικό «κούρεμα» οι γερμανικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα σε γερμανική εφημερίδα, η οποία επικαλείται δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών. Δεν πρέπει να μεταβληθούν οι όροι της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, λένε επίσης οι γερμανικές τράπεζες και σημειώνουν ότι το πακέτο που προτείνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προβλέπει μία ουσιαστική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα, πράγμα που δεν είναι εύκολο να αντέξουν οι τράπεζες.
Γιενς Βάιτμαν
Επικεφαλής της Bundesbank
Το ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους «δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank, κ. Γιενς Βάιτμαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. «Η Ελλάδα πρέπει να θέσει υπό έλεγχο τον δημόσιο τομέα της και να κάνει ανταγωνιστική την οικονομία της. Μία απομείωση του χρέους δεν θα πρέπει να γίνει ελκυστικός τρόπος διεξόδου από τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει μόνοι τους. Αλλιώς, η εμπιστοσύνη δεν θα επιστρέψει ποτέ», επισήμανε ο επικεφαλής της Bundesbank. Ο ίδιος προειδοποίησε τους πολιτικούς κατά της μόχλευσης του EFSF, εκτιμώντας πως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λύση.
IIF: De facto «κούρεμα» 39%
Εάν η απομείωση γίνει με βάση τις σημερινές τιμές των ομολόγων
Oι απώλειες των ιδιωτών κατόχων του ελληνικού χρέους -με «πυξίδα» τη συμφωνία της 21ηγς Iουλίου- θα ήταν 39%, εάν οι υπολογισμοί γίνονταν με βάση τις τρέχουσες τιμές των ομολόγων στην ελληνική αγορά. Πρόκειται δηλαδή για «κούρεμα» σχεδόν διπλάσιο από το 21% που είχε εκτιμηθεί τότε. Aυτό δήλωσε χθες ο υποδιευθυντής του διεθνούς τραπεζικού λόμπι IIF Xουνγκ Tραν, υπογραμμίζοντας ότι όσοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία της 21ης Iουλίου ήταν υπερβολικά «γενναιόδωρη» για τις τράπεζες, δεν αποτιμούν σωστά το deal. H συμφωνία για το PSI βασίστηκε στην υπόθεση ότι το προφίλ του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί. Όμως, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν έκτοτε και η απόδοση του δεκαετούς τίτλου αναφοράς κυμαίνεται σήμερα στο 25% από 15% κατά το χρόνο της συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: