Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνάντηση που θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι έχει την πεποίθηση ότι θα γίνει μία πολύ ουσιώδη συνάντηση με την κα. Λαγκάρντ, ενώ νωρίτερα θα συναντηθεί με τα στελέχη της Διεθνούς Ένωσης...
Τραπεζών (IIF) και θα μιλήσει στη γενική της συνέλευση.
Μία ημέρα πριν ο υπουργός Οικονομικών, είχε συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «εμείς ακολουθούμε τον σκληρό δρόμο των μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αυτό γίνεται απ' όλους κατανοητό».
Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι «η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη».
Τα σενάρια και η νέα "βόμβα" Σόιμπλε
"Τα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος που παρατηρήθηκαν από την τρόικα στην τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα, σημαίνουν ότι οι όροι του δεύτερου πακέτου για Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αλλάξουν", είπε, σύμφωνα με το Associated Press o γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.
Παράλληλα, φέρεται να δήλωσε ότι και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο δεύτερο πακέτο στήριξης θα αποφασισθεί μετά την νέα αξιολόγηση από την τρόικα
Λίγες ώρες πριν, η αμφίσημη δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί αλλαγών στην απόφαση της Συνόδου του Ιουλίου για το νέο ελληνικό δάνειο και το πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους πυροδότησε έντονη σεναριολογία για το δέον γενέσθαι με την ελληνική κρίση.
Το δίκτυο Bloomberg αποκαλύπτει απόρρητο σχέδιο της ευρωζώνης, που προβλέπει πρόγραμμα επαναγοράς όλου του χρέους μέσω βραχυπρόθεσμων χρεογράφων του EFSF, του προσωρινού Μηχανισμού, την ώρα που επίσημα γερμανικά χείλη απλώνουν τώρα «ασπίδα» για την παραμονή της χώρας μας στο στενό πυρήνα της Ένωσης.
Ενθαρρυντική, πάντως, είναι η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη, αν και στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιταλίας, οι τεχνοκράτες βάζουν «αστερίσκους».
Βενιζέλος: Εκταμιεύεται η έκτη δόση
«Η τρόικα επιστρέφει, η έκτη δόση εκταμιεύεται και εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ιουλίου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αναφερόμενος στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γίνεται μέσα σε συνθήκες μεγάλης ρευστότητας στη διεθνή οικονομία και κυρίως εν μέσωαβεβαιότητας σε σχέση με την πορεία της Ευρωζώνης. Αυτή η κατάσταση είναι απολύτως αδικαιολόγητη», τόνισε χαρακτηριστικά και, όπως είπε, «δεν εναρμονίζεται με την ισχύ του ευρώ και με την οικονομική δύναμη των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα, αυτά είναι αρνητικά συμφραζόμενα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθούν. Αυτή την προσπάθεια κάνουμε εδώ, στο πλαίσιο της Συνόδου, με μια σειρά από συναντήσεις για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να σταλούν τα μηνύματα που ανταποκρίνονται στις δυνατότητες που έχουμε και ως Ευρωζώνη και ως Ελλάδα. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Θέλει, όμως, υπομονή, επιμονή, σύστημα, εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή».
Για τις μέχρι τώρα συναντήσεις που είχε στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «από τις συναντήσεις που είχα εδώ με πολλούς ομολόγους μου, από τη νέα συνάντηση που είχα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε, από τις συναντήσεις που είχα με τον Ιταλό, τον Γάλλο, τον Βέλγο συνάδελφό μου, με ομολόγους μου από χώρες εκτός Ευρώπης, από τη συζήτηση που είχα με τον κ. Ντράγκι, το νέο Πρόεδρο της ΕΚΤ, προκύπτει ένα μήνυμα το οποίο είναι πολύ καθαρό: Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέρος του ευρώ, μέλος της Ευρωζώνης».
Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι «τώρα που η Ελλάδα παίρνει πολύ σημαντικές, σκληρές αποφάσεις, τώρα που ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε νέες θυσίες πολύ σημαντικές, ανακτάμε ένα μέρος της αξιοπιστίας μας, δίνουμε απάντηση στα αρνητικά στερεότυπα που κυκλοφορούν διεθνώς για την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό.
Άρα, υπάρχει μια σειρά γεγονότων που ακολουθείται: Η τρόικα επιστρέφει, η έκτη δόση εκταμιεύεται, εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ιουλίου, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα πραγματικά βιώσιμο μακροπροθέσμως ελληνικό δημόσιο χρέος, μέσα από την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Αυτό το σχέδιο είναι καθαρό και υφίσταται. Εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε κανείς να μην μπορεί να αποδώσει σε εμάς ευθύνη».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η περίοδος είναι κρίσιμη, γνωρίζουν ότι οι θυσίες, οι αδικίες, οι πιέσεις είναι το κόστος που πληρώνουμε για λάθη του παρελθόντος για τα οποία ευθύνονται πρωτίστως οι κυβερνήσεις και ο πολιτικός κόσμος. Υπάρχει, όμως, κι ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της χώρας, υπάρχει ένα πρόβλημα παραοικονομίας, φοροδιαφυγής, κρατισμού, ένα πρόβλημα μη ανταγωνιστικότητας. Αυτό τώρα πρέπει να λυθεί προς όφελος των παιδιών μας, προς όφελος των επόμενων γενεών. Αυτό είναι κατανοητό. Αυτά που κάναμε τις τελευταίες εβδομάδες έχουν στείλει ένα πάρα πολύ ισχυρό μήνυμα διεθνώς».
Μιλώντας για το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεών του σημείωσε ότι θα έχει «μια πληρέστερη εικόνα», γιατί θα συναντηθεί με τα στελέχη της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF), θα μιλήσει στη γενική της συνέλευση και «θα έχουμε νομίζω και μία πολύ ουσιώδη συνάντηση και με την κα. Λαγκάρντ», όπως είπε, καθώς «και με το επιτελείο του ΔΝΤ, ενώ εκκρεμούν οι συναντήσεις μου με τον κ. Τρισέ και τον κ. Ρεν πάλι εδώ στην Ουάσιγκτον».
Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι απ' όλες αυτές τις συναντήσεις «θα μπει ένα τέλος στις Κασσάνδρες» που βλέπουν την Ελλάδα να πτωχεύει, ο κ. Βενιζέλος έδωσε την ακόλουθη απάντηση: Αν δείτε προσεκτικά τις δηλώσεις όλων των αρμοδίων και υπευθύνων εκπροσώπων της Ευρωζώνης και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα δείτε ότι υπάρχουν δύο σταθερά μηνύματα:Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα στο ευρώ και η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να πτωχεύσει, γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό για την Ευρωζώνη, αλλά και για πολλές άλλες χώρες και πέραν της Ευρωζώνης. Αυτό το αντιλαμβάνεται πολύ καλά και η αμερικανική κυβέρνηση, με τους εκπροσώπους της οποίας πάλι συναντήθηκα εδώ -με τους υφυπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών, γιατί είχα δει πολύ πρόσφατα και την κα. Κλίντον και τον κ. Γκάιτνερ. Άρα, αυτά τα δύο μηνύματα είναι οι σιδηροτροχιές πάνω στις οποίες πρέπει να βαδίσουμε και βαδίζουμε ως χώρα, ως οικονομία, ως έθνος».
Διάσταση απόψεων στη σύνοδο του ΔΝΤ
Διάλογος κωφών έγινε, το Σάββατο στην Ουάσιγκτον, όπου τα κράτη μέλη του ΔΝΤ κλήθηκαν να κάνουν μια κοινή «διάγνωση» για τη χρηματο-πιστωτική κρίση, η οποία προκαλεί αναταραχή ανά τον πλανήτη, ιδίως όμως στη Δύση, σημειώνει στην ανταπόκρισή του το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι Ευρωπαίοι διακήρυξαν ότι «η στρατηγική τους έναντι της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη είναι η ενδεδειγμένη», οι Αμερικανοί όμως επιθυμούν «να γίνουν απ αυτούς ακόμα περισσότερα πράγματα», με τους Βραζιλιάνους να διαπιστώνουν ότι «αμφότεροι είναι στην πραγματικότητα ανοχύρωτοι, σε αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική φάση».
Σε «λυπηρές επιπτώσεις» που απορρέουν από την επιβάρυνση της κρίσης στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις νομισματικές-οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν.
Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ζήτησε επιπλέον μέτρα ώστε να αποτραπεί μια ακόμα σοβαρότερη διάδοση της κρίσης. «Η απειλή για έναν 'καταρράκτη' από στάσεις πληρωμών και συνωστισμούς στις τράπεζες, για έναν καταστροφικό κίνδυνο, θα πρέπει οπωσδήποτε να εκλείψει, διαφορετικά θα υπονομευθούν οι όποιες προσπάθειες γίνονται στην Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτής», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός.
«Η δική μου ελπίδα είναι τουλάχιστον να καταλήξουμε σε μια κοινή 'διάγνωση" γι αυτά τα προβλήματα δήλωσε -με πνεύμα σαφώς συναινετικό- η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Υπέρ «σημαντικών επιπλέον πόρων και πλέον αξιόπιστων μηχανισμών ώστε να αποτραπεί η διάδοση κι η προοπτική τα δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων κρατών να υπονομεύσουν την πορεία σε όλη τη ζώνη» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας κι Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τάχθηκε ο γγ του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία.
«Ας αναλογιστεί η ευρωζώνη, πόσο κρίσιμο ρόλο έχει» προέτρεψε τέλος στη δική του παρέμβαση ο υπουργός των Οικονομικών της Βραζιλίας Γκουΐντο Μαντέγκα.
Ο εκπρόσωπος της λατινο-αμερικανικής χώρας επισήμανε πως «στο παρελθόν, προγράμματα του ΔΝΤ απέτυχαν» και άφησε να εννοηθεί ότι ευνοεί μια αποτελεσματικότερη αμερικανική παρέμβαση, αλλά και δράση απ την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε η κρίση αυτή να τιθασευτεί.
«Πάντως, οι πλουσιοπάροχες νομισματικές πολιτικές, από τα κράτη εκείνα, που έχουν τα λεγόμενα αποθεματικά νομίσματα, λίγο συνεισέφεραν κατ' εμέ στην οικονομική ανάκαμψη», υπογράμμισε ο ίδιος.
Λαγκάρντ: Επικεντρώνομαι σε ότι έχει συμφωνηθεί
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ αρνήθηκε σήμερα στην Ουάσινγκτον να αποκαλύψει, εάν θα υπάρξει "αλλαγή στρατηγικής" στην ευρωζώνη, απέναντι στην κρίση δημόσιου χρέους.
"Δεν κάνει κανένα καλό η διάδοση φημών. Δεν δημιουργεί, αυτή, τη σταθερότητα (της διεθνούς οικονομίας), την οποία έχει ως ρόλο του το ΔΝΤ", τόνισε η κα Λαγκάρντ, που ερωτήθηκε σχετικά στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που έδωσε το Σάββατο.
Συγχρόνως η ίδια κάλεσε τους ιθύνοντες στην ευρωζώνη "να υλοποιήσουν τη συμφωνηθείσα στρατηγική", προέτρεψε δε "τα εθνικά κοινοβούλια (της ευρωζώνης)να εγκρίνουν την αύξηση αρμοδιοτήτων του μηχανισμού FESF, όπως αυτή συμφωνήθηκε την 21η Ιουλίου". "Επικεντρώνομαι, προσωπικά, σε ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου