Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Έδωσε άδεια για φωτοβολταϊκό πάρκο - μαμούθ 200MW η ΡΑΕ

Έλαβε και τυπικά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, την άδεια της ΡΑΕ για το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 μεγαβάτ στην Πτολεμαΐδα. Η άδεια εκδόθηκε στο όνομα της εταιρείας «Ηλιακό Βέλος 1 Αν. Εταιρεία Παραγωγής Ηλεκτρισμού από ΑΠΕ», 100% θυγατρικής της... 
ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία με τη σειρά της είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ.

Ως τελικός εγγυητής της χρηματοδότησης του έργου που υπολογίζεται σε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, εμφανίζεται η ΔΕΗ, η οποία θα εξασφαλίσει και τον τραπεζικό δανεισμό για λογαριασμό της θυγατρικής της.

Έτσι μετά την εξασφάλιση της αδειοδότησης από τη ΡΑΕ, θα ξεκινήσει τυπικά και η διαδικασία λήψης και των υπόλοιπων αδειών για την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού, μέσω του fast track, στο οποίο εντάχθηκε η επένδυση.

Παράλληλα τρέχει και ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την επιλογή του στρατηγικού εταίρου, με τον οποίο θα συνεργαστεί η ΔΕΗ Αν. για το φωτοβολταϊκό. Το συνολικό project, με βάση την προκήρυξη της ΔΕΗ, προβλέπει την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του φωτοβολταϊκού πάρκου, την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και άλλες τεχνολογικές δράσεις, για τις οποίες ενδιαφέρεται η ΔΕΗ, όπως η δημιουργία στη Δυτική Μακεδονία ερευνητικού κέντρου για τα φωτοβολταϊκά και γενικότερα την πράσινη ενέργεια.



Μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του διαγωνισμού, έγινε η προεπιλογή των 15 εταιρειών, από τις 21 συνολικά που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προτάσεις και οι οποίες θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Αυτές είναι οι: ΑES Solar Energy Limited (ΗΠΑ), Centrotherm Photovoltaics AG – Dongfang Electric International Corporation –- DTS Hellas S.A. (Γερμανία – Κίνα - Ελλάδα) China North Industries Corp. - ΑΤΕΣΕ Α.Ε. (Κίνα - Ελλάδα), Enolia Energy S.A. – ITOCHU Corporation – Abeinsa Ingeniera y Construccion S.A. – Solar Cells Εναλλακτικά Συστήματα Παραγωγής Ενέργειας Α.Ε. – Yingli Green Energy Holding Co. Ltd – Phoenix Solar AG (Ελλάδα – Ιαπωνία – Ισπανία – Κίνα), Κοινοπραξία ESSE s.rl.: Enel Green Power Spa - Sharp Corporation – Sharp Electronics Spa (Ιταλία - Ιαπωνία), J&P AVAX S.A. – Sorgenia SpA – Würth Solar GmbH Co., KG (Ελλάδα - Ιταλία – Γερμανία), Lanco Solar International Ltd (Ινδία), Κοινοπραξία Μακεδονική Φωτοβολταϊκή: Ελλάκτωρ Α.Ε., Τέρνα Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε., Ιντρακάτ, DAMCO Energy S.A., Διεθνής Κατασκευαστική A.T.T.N.E. (Ελλάδα), Q-Cells SE – REC – Schneider Electric (Γερμανία - Νορβηγία), Siemens AG – Siemens A.E. (Γερμανία), Sojitz Corporation – ISOLUX INGENIERIA S.A. (Ιαπωνία - Ισπανία), SPWR Solar Energeiaki Hellas (100% θυγατρική της SunPower Corp.) – METKA Α.Ε. (ΗΠΑ – Ελλάδα), Sun Edison Hellas Solar Energy S.A. (μητρική: ΗΠΑ), Toshiba Corporation – Mitsubishi Corporation (Ιαπωνία), Yingli Green Energy Holding Co. (“Yingli Solar”) (Κίνα)

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι δεσμευτικές προσφορές να έχουν υποβληθεί το αργότερο στις αρχές του 2012, ώστε να επιλεγεί ανάδοχος και η κατασκευή του έργου να ξεκινήσει το καλοκαίρι του ίδιου έτους.

Το φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ που εφ΄όσον προλάβει να κατασκευαστεί σε λογικά χρονικά περιθώρια θα είναι το μεγαλύτερο σε παγκόσμια κλίμακα, προβλέπεται να εγκατασταθεί σε έκταση 5.200 στρεμμάτων του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας και σε απαλλοτριωμένες εκτάσεις που μετά την εκμετάλλευση του λιγνίτη, παραμένουν ανενεργές. 



euro2day.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα φωτοβολταικα panel είναι πολύ καλό να εγκαθίστανται στην Ελλάδα, καθώς έχουμε πλούσιο ήλιο. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται πάντα με προσοχή ώστε να μην βλάψουμε το περιβάλλον.