Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Από το 2012 (και μετά) η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 2011 αναμένεται να αποτελέσει το έτος όπου θα καταγραφεί ο «πυθμένας» τόσο για την εταιρική κερδοφορία όσο και για την ελληνική κεφαλαιαγορά γενικότερα, εφόσον, βέβαια, δεν...

κατρακυλήσει και πάλι στην ύφεση η παγκόσμια οικονομία.
Μάλιστα, λόγω και της χαμηλότερης βάσης, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες του Χ.Α. για το 2012 αναμένεται να είναι σαφώς πιο ελκυστικοί συγκριτικά με τη συντριπτική πλειονότητα των διεθνών αγορών.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Citi, ο δείκτης MSCI της Ελλάδας εκτιμάται ότι το 2012 θα εμφανίσει EPS (κέρδη ανά μετοχή) με ανάπτυξη της τάξεως του 145,2% έναντι μόλις 13,4% του μέσου όρου παγκοσμίως. Για παράδειγμα, ο αντίστοιχος δείκτης στις ΗΠΑ αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 14,1%, στην Ευρώπη στο 12,1% (με τη Γερμανία να εμφανίζει δείκτη 13,6%, η Γαλλία 9,1% και η Μεγάλη Βρετανία 10,8%), την Ασία 12,3%, τη Λατινική Αμερική 9,4% και τη ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο 5,8%.

Αναφορικά με το P/E, ο δείκτης για την ελληνική αγορά αναμένεται να υποχωρήσει στο 6,6 από 16,2 που είναι σήμερα, έναντι 9,7 στον κόσμο, εμφανίζοντας την τρίτη πιο... ελκυστική αποτίμηση πίσω μόνο από την Ιταλία (6,4) και την Αυστρία (6,5).
Αναφορικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του Χ.Α., το τελευταίο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να συνεχιστεί στο... μοτίβο των προηγούμενων, δηλαδή με έντονες διακυμάνσεις ανάλογα με τις εξελίξεις όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Εφόσον δεν έρθει η... συντέλεια του κόσμου, η εκταμίευση της 6ης δόσης σε συνδυασμό με την... ομαλή εφαρμογή των τελευταίων ιδιαίτερα σκληρών -για την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών- μέτρων μπορούν να οδηγήσουν το γενικό δείκτη υψηλότερα. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν και οι αναλυτές της Merit Securities, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών έχουν προεξοφληθεί τα περισσότερα αρνητικά ενδεχόμενα, ενώ η απόφαση του διεθνή οίκου FTSE για παραμονή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές για τουλάχιστον ένα εξάμηνο δίνει πολλές ελπίδες για ανοδική αντίδραση, έστω βραχυπρόθεσμα.
Σε αντίθετη περίπτωση, ο επόμενος «πυθμένας» δεν μπορεί εύκολα να προσδιοριστεί, με το πρώτο... ψυχολογικό μάλλον «φράγμα» να τοποθετείται στις 700 μονάδες που χθες δίνονταν μεγάλες μάχες. Για παράδειγμα, μία πιθανή αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα ή μία ενδεχόμενη προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα αυξήσει... κατακόρυφα την αβεβαιότητα στο Χ.Α., δημιουργώντας «πρόσφορο» έδαφος για νέες μαζικές ρευστοποιήσεις.
Οι «καταλύτες» για είκοσι εταιρείες
Μην συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών ζημιών στο πλαίσιο του PSI (οι οποίες υπολογίζονται σε περισσότερες από 2 δισ. ευρώ), η Alpha Finance προσδιορίζει τη φετινή υποχώρηση της εταιρικής κερδοφορίας των εισηγμένων (EPS) στα επίπεδα του 24% ύστερα από την περυσινή πτώση της τάξεως του 45%.
Για το 2012 η χρηματιστηριακή αναμένει αναστροφή της τάσης και πιο συγκεκριμένα αύξηση της καθαρής κερδοφορίας κατά 64% (κυρίως λόγω των τραπεζών), η οποία, ωστόσο, θα παραμείνει μειωμένη κατά περίπου 65% σε σχέση με την ιστορική υψηλή επίδοση του 2007.
«Καταλύτες» για την πορεία των εγχώριων τραπεζικών ομίλων αποτελούν ασφαλώς οι εξελίξεις γύρω από τα macro της Ελλάδας και η εφαρμογή των συμφωνιών με την τρόικα, η ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων (μέσω του μηχανισμού PSI) καθώς και τα αποτελέσματα των ελέγχων από την BlackRock.
Πέραν του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος αναμένεται να συγκεντρώσει και πάλι το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον με το που αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, υπάρχουν ακόμη 20 - 30 εταιρείες οι οποίες αφορούν είτε κρατικούς ομίλους, είτε εισηγμένες με ισχυρά θεμελιώδη, εξωστρέφεια και θετικές προοπτικές ανάπτυξης.
Ξεκινώντας από τα «κρατικόχαρτα», η σημερινή αποτίμηση της ΔΕΗ φαίνεται πως έχει προεξοφλήσει τα πλέον δυσμενή σενάρια. Ωστόσο, το νέο ενεργειακό νομοσχέδιο θέτει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, εξέλιξη η οποία αναμένεται να «ξεκαθαρίσει» αρκετά το τοπίο για τους υποψήφιους επενδυτές.
Αποτιμήσεις
Για τον ΟΤΕ, η κάμψη της ζήτησης ελέω του αδύναμου εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος έχει ήδη ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στις σημερινές αποτιμήσεις της μετοχής. Πλέον η προσοχή εστιάζεται στις προσπάθειες της διοίκησης για περαιτέρω περιορισμό του λειτουργικού κόστους, το οποίο μεταφράζεται σε μείωση θέσεων ή ωρών εργασίας καθώς και «πάγωμα» των μισθών. Οφέλη αναμένονται και από τις στρατηγικές κινήσεις του ομίλου στα Βαλκάνια (πώληση του 20% της σερβικής Telkom και ενοποίηση μονάδων στη Ρουμανία).
Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα αποτίμησης που διαπραγμάτευεται σήμερα ο ΟΠΑΠ (P/E 5,7) θεωρείται άκρως ελκυστικός. Ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα για την αγορά των τυχερών παιχνιδιών ενισχύει τη θέση του οργανισμού, ενώ η Alpha Finance δίνει σημαντικά περιθώρια ανόδου (30%) ακόμη και εάν η ελληνική εισηγμένη αναγκαστεί να πληρώσει για νέες άδειες (VLTs, internet, χρονική επέκταση της αποκλειστικής άδειας) ένα ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα Ελληνικά Πετρέλαια, η πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει το υπόλοιπο ποσοστό που διαθέτει στην εταιρεία (35%) μπορεί να απελευθερώσει σημαντική αξία του ομίλου. Στα συν του ομίλου η ολοκλήρωση των επενδύσεων στην Ελευσίνα, η λειτουργία της δεύτερης μονάδας ηλεκτρισμού στη Θίσβη, η συνεχιζόμενη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του κόστους και η ολοκλήρωση της ενοποίησης με την BP Hellas.
Οι εξασφαλισμένες ταμειακές ροές από τη συμφωνία με την Cosco, οι θετικές επιδράσεις από την περικοπή του μισθολογικού κόστους τη διετία 2010-2011 και η αναμενόμενη νέα πώληση μετοχικού «πακέτου» από το ελληνικό δημόσιο δημιουργούν ενδιαφέρον σε αρκετά funds για τη μετοχή του ΟΛΠ.
Στη βιομηχανία και πιο συγκεκριμένα στη Motor Oil, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα σε συνδυασμό με τα υψηλά περιθώρια διύλισης και την αναμενόμενη υποχώρηση του δείκτη καθαρός δανεισμός/EBITDA.
Αναφορικά με την Coca Cola 3Ε, η αδύναμη ζήτηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές ακόμη χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος αγοράς των πρώτων υλών, απειλούν να βάλουν «φρένο» στους αναπτυξιακούς ρυθμούς του ομίλου. Ωστόσο, το ρίσκο για τοποθετήσεις είναι περιορισμένο ρίχνοντας μια ματιά στους βασικούς προσδοκώμενους δείκτες της επόμενης χρονιάς. Μάλιστα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν κάποιες εξαγορές (καθώς ο όμιλος έχει να κάνει κάποιο ισχυρό deal εδώ και μία διετία), ειδικότερα στον τομέα των χυμών.
Για τον όμιλο Μυτιληναίου, οι καλές επιδόσεις της θυγατρικής του, «Μέτκα», με νέα έργα στο εξωτερικό, τα κέρδη από τον κλάδο του αλουμινίου (λόγω των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων), καθώς και η θετική πλέον συνεισφορά του τομέα Ενέργειας στα μεγέθη δημιουργούν θετικές προσδοκίες και σε χρηματιστηριακό επίπεδο. Ειδικότερα, για τη «Μέτκα» οι βασικές ανησυχίες αφορούν στις εξελίξεις στη Συρία, καθώς στη χώρα αυτή κατευθύνεται περίπου το ήμισυ του συνολικού ανεκτέλεστου της εταιρείας.
Οικοδομική δραστηριότητα
Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και η καθυστέρηση ανάκαμψης της αμερικανικής αγοράς δεν μπορούν να καλυφθούν από τις θετικές επιδόσεις του ομίλου «Τιτάν» στην Αίγυπτο και από τα κέρδη που προκύπτουν σε Ελλάδα και Βουλγαρία από την πώληση δικαιωμάτων αερίων ρύπων. Η ανάκαμψη προσδιορίζεται για το 2013.
Η ισχυρή έκθεση του ομίλου Frigoglass στο εξωτερικό δεν περνά απαρατήρητη από τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι επισημαίνουν το υψηλό μερίδιο αγοράς του ομίλου (17%-20%) σε μία αγορά συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ.
Ενδιαφέρον παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και για τον όμιλο «Βιοχάλκο», ο οποίος παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης λόγω και της ανόδου στις τιμές των εμπορευμάτων, με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται κυρίως στη «Σωληνουργεία Κορίνθου» (η οποία πραγματοποιεί το 80% του τζίρου της στο εξωτερικό) και στη «Σιδενόρ» (λόγω της δυναμικής των τιμών και της ζήτησης σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης κυρίως).
Τέλος, η S&B, η οποία αναμένεται να εμφανίσει φέτος ρεκόρ κερδοφορίας λόγω της ισχυρής ζήτησης στις χώρες όπου δραστηριοποιείται, είναι καλύτερα τοποθετημένη σε σχέση με την περίοδο προ της κρίσης του 2008. Παράλληλα, η πετυχημένη διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της έχει μειώσει σημαντικά κρίσιμους δείκτες όπως είναι αυτός του καθαρού δανεισμού/EBITDA (σε μόλις 1,6x).
Στο λιανεμπόριο, η κρίση στην Ελλάδα επηρεάζει όπως είναι φυσικό και μία εκ των κορυφαίων εταιρειών της χώρας, την Jumbo, η οποία «απαντά» με άνοιγμα νέων καταστημάτων σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Για το 2012 στοχεύει σε τρία νέα καταστήματα σε καθεμία από τις δύο χώρες (έξι συνολικά).
Από την πλευρά της, η Folli Follie έχει καταφέρει να πραγματοποιεί το 38,5% του τζίρου της σε Ευρώπη και Ασία, ενώ η στρατηγική της συμμαχία με την Fosun International ενισχύει την παρουσία της στην πλεόν αναπτυσσόμενη χώρα του πλανήτη, την Κίνα, όπου σχεδιάζει σημαντική επέκταση των σημείων πώλησης.
Αναφορικά με τη Fourlis, η απόφαση της διοίκησης για μη άνοιγμα νέου καταστήματος IKEA το 2012 (για πρώτη φορά μετά την έλευση της αλυσίδας στην Ελλάδα) δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα από τη στιγμή που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του ομίλου, ωστόσο το άνοιγμα του έβδομου καταστήματος ΙΚΕΑ, πριν από λίγες ημέρες, στη Σόφια της Βουλγαρίας αναμένεται να επιδράσει θετικά στα αποτελέσματα της επόμενης χρονιάς.
Στη ΝΑ Ευρώπη
Τέλος, η «Σαράντης» θεωρείται σωστά τοποθετημένη στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, για την οποία αναμένεται ανάπτυξη τζίρου κατά 6% το 2011 με κέρδη EBIT στα 2 εκατ. ευρώ, ωστόσο η κακή εικόνα της ελληνικής αγοράς δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για θεαματική ανάκαμψη των συνολικών μεγεθών του ομίλου.
Στις υπηρεσίες, η Intralot εμφανίζει υγιή τζίρο αλλά και EBITDA, ωστόσο η καθαρή κερδοφορία εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλές ταχύτητες. Πάντως, η νέα συμφωνία που υπέγραψε η εταιρεία με τον ΟΠΑΠ καθώς και τα συνεχιζόμενα έργα που αναλαμβάνει σε λοταρίες του εξωτερικού δημιουργούν θετικές προσδοκίες για ισχυρότερα μεγέθη στο μέλλον.
Τα νέα deals, στήριγμα για την ΕΧΑΕ
Για την ΕΧΑΕ η ισχνή συναλλακτική δραστηριότητα σε ημερήσια βάση καθώς και οι χαμηλότερες προμήθειες στις συναλλαγές λειτουργούν εις βάρος του ομίλου, ωστόσο τα αναμενόμενα νέα deals καθώς και οι αναγκαίες μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από πολλές εισηγμένες αποτελούν εχέγγυα για μία ικανοποιητική κερδοφορία ακόμη και εν μέσω της κρίσης.
Κεφαλαιοποίηση
75 δισ. ευρώ χάθηκαν από το Χρηματιστήριο μέσα σε δύο χρόνια
Από το ξεκίνημα της κρίσης στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, η αξία του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει μειωθεί κατά 75 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο γενικός δείκτης έχει επιτρέψει στα (ονομαστικά) επίπεδα της Ανοιξης του 1995. Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι απώλειες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης (το Φθινόπωρο του 2007), η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. εμφανίζεται μειωμένη περίπου κατά? 170 δισ. ευρώ!
Υποβαθμίσεις
Οι συνεχείς υποβαθμίσεις της εγχώριας οικονομίας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που ξεκίνησαν το Φθινόπωρο του 2009 και η μετέπειτα προσφυγή της χώρας στην «αγκαλιά» της τρόικα (ΔΝΤ-Ε.Ε.-ΕΚΤ) οδήγησαν μέσα σε δύο χρόνια σχεδόν όλες τις εισηγμένες εταιρείες σε κατάσταση χρηματιστηριακής (και όχι μόνο)... απαξίωσης.
Οπως μαρτυρούν τα στοιχεία της «Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ», οι 20 εταιρείες που απαρτίζουν σήμερα τον FTSE ASE 20 «έχασαν» από τα υψηλά του Οκτωβρίου του 2009 περίπου 60 δισ. ευρώ από την αξία τους. Θεωρητικά δηλαδή, κάποιος ξένος μεγαλοεπενδυτής θα μπορούσε να αγοράσει ολόκληρο τον 20άρη με περίπου... 16 δισ. ευρώ, όταν προ ελληνικής κρίσης η αξία τους άγγιζε τα 70 δισ. ευρώ και προ της διεθνούς κρίσης τα 136 δισ.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μόλις πέντε εισηγμένες εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν παρουσία μόλις δύο τράπεζες (Εθνική, Κύπρου) λόγω των έντονων πιέσεων που έχει δεχθεί ο κλάδος.

Ρεπορτάζ : Μάκης Αποστόλου
(από την Ημερησία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: